Jack Spintecătorul - o umbră, criminalul perfect

Jack Spintecătorul - o umbră, criminalul perfect
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În 1888, londonezii au fost puternic marcaţi de o serie de crime a căror brutalitate a devenit istorie. Cazul a fost puternic mediatizat datorită sutelor de scrisori, mai mult sau mai puţin autentice, care ofereau diferite informaţii despre criminal şi din cauza neputinţei poliţiştilor de a identifica autorul.

Un oraş mizerabil

În perioada aceea, Londra a fost martora unei invazii de imigranţi: evrei ruşi, irlandezi şi persoane din Europa de Est. Oraşul a căzut rapid pradă violenţei, jafurilor şi dependenţei de alcool, pe fondul dezvoltării unei clase de oameni săraci, fără loc de muncă, disperaţi să supravieţuiască. Lipsa locurilor de muncă a împins numeroase femei spre practicarea celei mai vechi meserii din istorie: prostituţia. În 1888, poliţia din Londra estima că în oraş sunt peste 1.000 de femei care-şi vând trupul pe bani, majoritatea făcând-o în condiţii mizere, în bordeluri de la periferie.

Crime demne de filme horror

Numărul mare de atacuri asupra femeilor de la periferie din aceea perioadă a făcut greu de precizat câte victime a făcut criminalul în serie poreclit Jack Spintecătorul. Conform unui raport al poliţiei, bărbatul misterios a fost acuzat de 11 crime comise între 3 aprilie 1888 şi 13 februarie 1891. Opiniile variază în acest punct de vedere, dar cinci dintre cele 11 femei ucise cu bestialitate sunt în mod oficial recunoscute drept „opera Spintecătorului”. Interesant este de urmărit faptul că poliţia nu include aici şi primele două crime, deşi presa de la aceea vreme aşa sugerase.

Crimele aveau mereu loc în toiul nopţii, spre sfârşit de lună. Cei care au investigat crimele (poliţişti şi jurnalişti) sugerează pe de-o parte că Jack Spintecătorul a comis doar cinci crime, folosind mereu aproximativ aceleaşi metode, în timp ce restul, până la 11, au fost comise de impostori, din dorinţa de a imita „opera” criminalului în serie. Pe de altă parte, numeroase opinii sugerează un singur autor.

Mod de operare

Jack Spintecătorul avea mereu acelaşi mod de operare, alegându-şi victimele din rândul prostituatelor sărace şi lipsite de apărare. Poliţia spune că victima mai întâi era ucisă printr-o tăietură la nivelul gâtului, după care criminalul îi secţiona abdomentul îndepărtând atent unele organe interne, terminând cu mutilarea feţei şi a organelor genitale. Faptul că organele interne erau luate de către criminal a fost speculat în presa de la acea vreme sub forma faptului că Jack Spintecătorul ar fi un bărbat din clasa mijlocie, posibil un doctor. Pe parcursul investigaţiei, forţele de ordine, jurnalişti şi un grup de voluntari londonezi au intervievat peste 2.000 de bărbaţi, dintre care 300 au devenit suspecţi, 80 fiind reţinuţi. Investigatorii au cercetat majoritatea măcelarilor şi chirurgilor din Londra, dar fără un rezultat concret.

Profilul criminalului

La sfârşitul lui octombrie 1888, poliţia l-a rugat pe chirurgul care examinase toate victimele de până atunci să emită o ipoteză, în speranţa că astfel vor ajunge mai uşor la autor. Chirurgul a fost ferm convins că cel puţin cinci dintre victime sunt opera aceluiaşi om, dar a infirmat detaliul că Jack Spintecătorul ar fi avut cunoştinţe medicale. De asemenea, doctorul a concluzionat că victimele au fost de fiecare dată aşezate pe spate înainte ca gâtul să le fie tăiat. Un alt aspect interesant este faptul că medicul îl considera pe criminal drept un om singur, cu plăceri bolnave, suferind de tulburări mentale, bazându-se pe faptul că niciuna dintre victime nu prezenta contact sexual propriu-zis, lucru care sugerează că plăcerile sexuale ale Spintecătorului erau obţinute prin observarea victimei plină de sânge.

"Moştenirea"

Faptul că poliţia nu a putut identifica autorul crimelor a făcut din Jack Spintecătorul principala sursă de inspiraţie pentru o sumedenie de scrieri beletristice şi filme. În muzeul de ceară Madame Toussauds, Jack Spitecătorul este printre puţinii criminali celebri care nu are o statuie, fiind reprezentat doar printr-o umbră. În 2006, revista BBC History l-a ales pe criminal drept „cel mai rău britanic din istorie”.

Citit 2656 ori Ultima modificare Vineri, 07 Martie 2014 13:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.