VIDEO/ Slender Man, MITUL de pe internet care a împins nişte COPII la CRIMĂ

VIDEO/ Slender Man, MITUL de pe internet care a împins nişte COPII la CRIMĂ
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Pe 3 iunie, majoritatea oamenilor de pe Pământ au fost cutremuraţi de o tragedie evitată pe muchi de cuţit în America: două fetiţe de 12 ani şi-au înjunghiat o prietenă de aceeaşi vârstă de 19 ori pentru a dovedi faptul că sunt demne de atenţia unei creaturi inventată pe internet, Slender Man. Din fericire, victima a reuşit să scape şi să ceară ajutor, în prezent aflându-se într-un spital, luptând pentru viaţa ei.

Ce este Omul Subţire

Internetul nu este un mediu tocmai sigur, nici pentru cei mici, nici pentru cei mari. Lăsând la o parte atacurile cibernetice care ar putea să vă golească cardul în doar câteva secunde, uneori chiar şi pe Facebook, internetul abundă în teorii şi poveşti supernaturale, majoritatea dintre ele extrem de apetisante pentru cei mici, cu o imaginaţie destul de bogată pentru a le da crezare.

Slender Man (Omul Subţire) este o legendă urbană care a luat naştere în 2009 pe un sit unde pasionaţii îşi puteau împărtăşi scrierile horror cu restul lumii. Majoritatea acestor poveşti sunt inspirate din fapte reale şi, la prima vedere, chiar pot trece peste filtrul raţiunii. Una dintre aceste poveşti a fost prezentată în această pagină în urmă cu un an de zile, cu titlul „Poate lipsa de somn să creeze super-soldaţi?”.

Slender Man a luat naştere prin modificarea profesională a unor poze de către un utilizator al unor forumuri de specialitate. Creatura este prezentată ca fiind foarte înaltă, slăbănoagă, fără faţă sau păr şi purtând un costum. Încet-încet, Slenderman a fost încorporat în poveşti apărute pe Creepypasta (situl menţionat mai sus), alături de alte poveşti arhicunoscute. De aici, totul a căpătat amploare pe măsură ce tinerii au luat totul drept adevărat, pe internet apărând chiar şi clipuri video ce-l aveau pe Slender Man protagonist.

De ce crimă?

Conform Associated Press, care a relatat tragedia în detaliu, fetiţele şi-au creat propriul mit prin interpretarea celui prezentat pe site-ul creepypasta. Astfel, micuţele credeau că, dacă îşi vor sacrifica prietena, Slender Man le va lua cu el şi le va duce într-o casă secretă dintr-o pădure, unde acestea ar deveni mâna lui dreaptă. Practic, fetiţele căutau afecţiunea şi atenţia creaturii imaginare. Una dintre făptaşe a spus poliţiei că Slender Man i se arată adesea în vise şi că fapta a fost planificată încă din decembrie 2013. Cele două fetiţe au fost acuzate de tentativă de crimă şi urmează să fie judecate ca adulţi, riscând până la 60 de ani de închisoare.

Răspunsul creepypasta

Odată ce întreaga poveste a ajuns în presă şi a făcut înconjurul lumii, site-ul pe care a apărut povestea a fost bombardat cu reclamaţii, fiind considerat principalul responsabil pentru această nebunie. Unul dintre moderatorii creepypasta a publicat imediat un răspuns oficial în care explică clar faptul că nimic din poveştile de pe site nu este adevărat. De-asemenea, el a atras atenţia şi asupra faptului că este foarte uşor să dai vina pe povestea în sine, pentru că asta ar absolvi părinţii de sentimentul de responsabilitate. Moderatorul a mai spus că există o minoritate a vizitatorilor care nu reuşesc să-şi stabilească o limită dintre real şi ficţional, crezând că orice scurtă povestioară de pe internet este adevărată, precizând iarăşi că el moderează un site de literatură, nu un cult satanic.

Citit 9263 ori Ultima modificare Vineri, 13 Iunie 2014 15:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.