Cum se transformă vinul în coniac

Cum se transformă vinul în coniac
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

“Am băut un vin vechi de 30 de ani. Nu mai era vin, era coniac, domnule!”

Acesta e un mit pe care l-am auzit de multe ori. Ştim că alcoolul din nobila băutura este rezultatul unui proces de fermentare, drojdiile din pieliţele strugurilor consumând zaharurile conţinute în must şi producând în schimb alcool. Fermentaţia se încheie natural, deoarece nu a mai rămas zahăr rezidual de asimilat, fie deoarece tehnologul a stopat prin diverse metode procesul. Şi fără a fi oenolog sau chimist e uşor să realizezi că un vin îmbuteliat nu şi-ar putea mări procentul de alcool după ieşirea pe poarta cramei decât într-un singur fel: prin refermentare, şi credeţi-mă, nimeni n-ar vrea să bea un vin aflat în refermentare accidentală.

Nu ştiu dacă aţi băgat de seamă, dar aproape toţi cei care spun astfel de lucruri se referă la un vin alb, eventual şi dulce. Nu e nimic ocult: vinul s-a oxidat, probabil nefiind din start de cea mai înaltă calitate şi păstrat în condiţii mai puţin ideale.

Şi culoarea s-a schimbat, a devenit chiar foarte asemănătoare cu un distilat maturat în lemn. Mai trebuie înţeles şi că vinul îşi va pierde, prin trecerea timpului, puţin câte puţin, din tăria alcoolică, din simplul motiv că se evaporă. Şi cum anume s-a evaporat? Prin faptul că a “luat aer”, cel mai probabil dintr-o concurenţă de motive. Şi temperaturile mai mari de 20 de grade Celsius produc o îmbătrânire accelerată a vinului.

În concluzie, data viitoare când mai auziţi o astfel de poveste spusă pe un glas ritos, iată că aveţi de ales: fie lăsaţi omul să-şi perpetueze iluziile, fie animaţi brusc discuţia amintind câte ceva din cele de mai sus! Oricum ar fi, sper să aveţi un vin bun la îndemână!

Citit 4290 ori Ultima modificare Joi, 26 Iunie 2014 18:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.