SFATURI UTILE de la un CUNOSCĂTOR: Mic GHID al consumatorului de VIN

SFATURI UTILE de la un CUNOSCĂTOR: Mic GHID al consumatorului de VIN
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

“Cel mai bun vin alb e grasa de Cotnari şi roşu - pinot noir de Murfatlar”… Pentru circuitul turistic “amintiri din epoca de aur” vă rog să părăsiţi această pagină.
Hypermarketul este un loc de unde poţi cumpăra vinuri de consum imediat. Daca ţi-ai făcut pivniţă şi vrei s-o populezi pentru posteritate, nu cumpăra vinuri de acolo, decât dacă biblioteca ta e o butaforie din carton colorat.

Dacă costă mai mult de 40 de lei (10 euro), nu-l cumpăra din hypermarket. Decât dacă l-ai mai cumpărat/băut şi a fost ok. Rişti un vin oxidat, îmbătrânit, copt.
Magazinul specializat e soluţia pentru problema amintită la punctul unu. Notă: aş evita magazinele de producător, decât dacă ştiţi exact ce doriţi. Dacă nu ştiţi, alegeţi unul unde sunt mai multe etichete. În majoritatea cazurilor, veţi fi surprinşi de cunoştinţele vânzătorului. Nu de pomană îi spune “magazin specializat”.
Dacă tot vrei să cumperi ceva din Carrefour, Real etc, ţine minte: ia-le cât mai tinere! De exemplu în 2014 caută albe din 2013 şi roşii nu mai vechi de 2011. Nu te agăţa de clişeul “cu cât mai vechi cu atât mai bun”. Nu se aplică la vinuri de 20 de lei, ba chiar aş zice că nu se aplică la 90 la sută din vinurile sub 20 de euro. Dacă ştii unul sub această sumă, înseamnă că ai dat peste un chilipir.

Dacă eşti din soiul care îşi abandonează jumătatea în faţa raftului de vinuri şi nu te poţi hotărî ce să iei, am un sfat preţios: când nu-ţi face nimic cu ochiul, cumpără un spumant! Măcar aşa va aprecia şi altcineva (cât de cât) paguba inutilă de a cumpăra vinuri, când petul de strămoşesc se învecheşte pe balcon.
Dacă eşti pasionat încearcă să cumperi vinurile mai de doamne-ajută, pe care ţi le doreşti, direct de la cramă. Numai pe Buzău-Ploieşti, cu scurte ieşiri de pe naţional, poţi sa-ţi faci o colecţie frumoasă. Dar atenţie, mă refer la crame adevărate, nu la vinul lui nea' Ionel din Valea Călugărească - 5 lei litrul, la pet.
Dacă îţi plac vinurile străine atunci să te ajute sfântul Google.
Tot despre străine: nu cumpăraţi Bordeaux, Burgundia, Rioja şi alte apelaţii cu nume celebre la preţuri mici. Credeţi-mă, sunt mai rele decât vinul de Vrancea la acelaşi preţ.

Dacă nu eşti atât de pasionat, sau dacă respectiva cramă este în afara ariei de acoperire, atunci vei fi surprins ce poţi face cu un mail. Sau două. Sau cu un telefon. Toţi producătorii au distribuitori în zona ta. Sau chiar propriii oameni de vânzări. Dacă nu îţi pot furniza chiar ei vinul pe care ţi-l doreşti, mai mult ca sigur îţi vor indica de unde să-l iei.

Uită-te la sticlă: dacă eticheta arată ca acelea de pe vremea lui Ceauşescu, e o posibilitate mare ca şi vinul sa fie tot ca acela de atunci - adică prost. Faptul că producătorul are etichete moderne şi făţoase poate fi o indicaţie a faptului că investeşte în propriul produs. Nu e o regulă sută la sută eficientă, dar dă de gândit.
La restaurant: dacă e cu ştaif şi posedă sommelier, lăsaţi-l pe acesta să-şi facă meseria. Nu ezitaţi însă să refuzaţi vinul sau să nu mai comandaţi altă sticlă dacă nu v-a plăcut. Dacă locul unde sunteţi este restaurant/pizzerie/sală de jocuri, puteţi să chinuiţi ospătarul! Dacă e o fată ingénuă, cu trei săptămâni vechime în branşă - cu atât mai mult - e cazul să ia contact cu realitatea!

Uitaţi-vă la pahare! Dacă sunt din acelea turceşti, la 6-9 lei setul de şase, eu zic să nu comandaţi vin. La aşa pahare, aşa vin şi aşa respect pentru consumator!
Conform zgârceniei cârciumarului roman, pe meniul de vinuri va apărea doar numele, nu şi anul vinului (ca să nu tipărească o pagină nouă în fiecare an, vă daţi seama ce economie!). În acest caz, nu ezitaţi să întrebaţi ospătarul. În 99 la sută din cazuri n-o să ştie, aşa că va trebui să întrebe barmanul. În 80 la sută din cazuri, nici barmanul nu ştie anul. Nu ezitaţi însă - dacă aţi început “să faceţi figuri” daţi dovadă de integritate şi ţineţi-o tot asa!

CITEŞTE MAI MULTE DESPRE VINURI PE BLOGUL LUI GEORGE MITEA.

Citit 1444 ori Ultima modificare Vineri, 08 August 2014 11:12

2 comentarii

 • postat de Solomon
  Vineri, 08 August 2014 11:07
  86.124.200.***
  Excelent articol, George!
  2
  2
  Raportează
 • postat de crystal
  Vineri, 08 August 2014 11:00
  95.77.107.***
  Nu judec testoasa dupa carapace, dl. George, adica treaba cu paharele si eticheta nu mi se pare asa relevanta , daca localul/fabrica e abia deschis(a) si patronul incepe afacerea cu ce pahare/etichete crede de cuviinta ? Toti fac greseli la inceput ,nimeni nu se naste invatat si nu toti gasesc un advisor free sa le spuna ce si cum.
  “Cel mai bun vin alb e grasa de Cotnari şi roşu - pinot noir de Murfatlar”…nu prea am inteles ce vrea sa insemne fraza, adica vreti sa spuneti ca aceste 2 vinuri sunt cele mai bune din tara ? sau numai vinul de panciu ? nu-i adevarat, astea au investit mai mult in advertising dar sa stiti ca si la tara puteti gasi un vin bun, chiar natural, fara prafuri chimice de stabilizare si limpezire. Atat doar ca nu toti de la tara au vinul fin , important este si butoiul ,din ce fel de lemn este, cum a fost curat de la golire si pana la prima recolta.Deoarece articolul este in ziar de galati, intre
  slobozia-oancea si oancea exista dealuri pline cu vita-de-vie,un mester bun de butoaie era in slobozia-oancea, iar in zona este cultivata mult feteasca regala alba dar si tamaioasa.
  Majoritatea prefera si isi permit un vin curat fara adaosuri de bentonita sau perlit si parfumat natural de tara decat un vin vechi din comert la 3 milioane sticla.Asa cum a spus si mircea dinescu, taranul agricultor e prea sarac sa foloseasca chimicale si prin urmare producem multe legume si fructe produse BIO.
  De aceea din cauza saraciei taranul agricultor nu isi permite sa investeasca sa faca vinul cat mai fin si il face dupa cum stie sau cum poate alterandu-i calitatile nobile.Pacat ca traim intr-una din cele mai bune zone din europa si avem struguri excelenti , nu se investeste destul ca am putea fi un mare exportator de vinuri si sa dam bobarnace vinurilor franceze atat de mediatizate in intreaga lume.
  1
  4
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.