"Noaptea cercetătorilor" la Galaţi/ Oamenii de ştiinţă au făcut spectacol pentru public

"Noaptea cercetătorilor" la Galaţi/ Oamenii de ştiinţă au făcut spectacol pentru public
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Numeroşi gălăţeni au participat la prezentările, experimentele şi demonstraţiile care au avut loc în Campusul Ştiinţei


Roboţi din lego, drone, eoliene improvizate, dar şi un joc ce testează lateralitatea au rivalizat vineri, la “Noaptea cercetătorilor”, cu demonstraţiile şi experimentele ştiinţifice, pline de culoare, prezentările de produse şi atelierele artistice. Centrul de interes a fost holul Facultăţii de Inginerie, însă experimente s-au desfăşurat în toate cele şase corpuri ale Campusului Ştiinţei, ba chiar şi în aer liber, în ciuda picăturilor de ploaie care s-au chinuit, fără succes, să le strice cheful cercetătorilor.

Cei mai încântaţi au fost copiii, veniţi în număr foarte mare, care au absorbit explicaţiile despre cum se formează curcubeul, ce sunt microbii, ce efecte au erupţiile solare, ce este chirurgia reparatorie şi cum apar fulgerele. Iar cei mai iubiţi din tot campusul au fost chimiştii - adevăraţi magicieni - care au făcut să prindă viaţă stelele căzătoare, “laptele curcubeu”, “lampa cu lavă” sau “trompa elefantului”.

Aplicaţia care testează reflexele umane 

Pentru cei mari, atracţia serii a fost un dispozitiv inventat de o echipă de profesori de la Laboratorul de Biomecanică al Facultăţii de Educaţie Fizică, în colaborare cu cei de la Inginerie. Aparatul se numeşte Latertest şi testează şi dezvoltă lateralitatea individului. După cum ne-a explicat Claudiu Mereuţă, unul dintre inventatori, acesta poate fi folosit la pregătirea sportivilor de performanţă, mai ales a portarilor, dar şi la recuperarea pacienţilor cu deficienţe neurologice, survenite în urma unui accident vascular cerebral.

Un parc de poveste 

Un proiect care a atras toate privirile a fost Saving Energy Playground, un parc ce funcţionează pe bază de energie solară, mecanică şi eoliană. Ideea le aparţine unor elevi de clasa a XI-a de la Colegiul Naţional “Al. I Cuza”, care au participat cu macheta respectivă la un concurs internaţional. “Parcul este perfect funcţional, chiar cei din ţara unde am fost ne-au cerut permisiunea să-l implementeze”, ne-a explicat Denis Duagi, unul dintre cei patru mici inventatori (ceilalți sunt: Andrei Ababei, Diana Bolocan şi Mihai Marin).

Roboţi, pictură în apă şi dresaj canin

De la "Noaptea cercetătorilor" nu puteau lipsi roboţii lego. Gabi (foto) este elev, are doar 10 ani, dar deja construieşte roboţi complicaţi, în timp record. El a venit la eveniment cu o astfel de jucărie inteligentă, care îndeplineşte patru funcţii relativ simple, comandate pe calculator. “Robotul meu face patru lucruri, în funcţie de culoarea pe care i-o arăt eu. Spre exemplu, dacă îi arăt culoarea roşie, merge şi se opreşte doar când vede un obstacol de altă culoare. Dacă îi arăt culoarea albă, se învârte de la stânga la dreapta. A durat destul de mult să îl fac, în jur de două săptămâni, dar îmi place, aşa că nu mi s-a părut greu”, ne-a explicat Gabi.

Dintre demonstraţiile artistice, cea mai fascinantă a fost, de departe, cea de pictură Ebru, o tehnică de pictură în apă, adusă din Turcia, veche de 500 de ani. Demonstraţia a fost făcută de o echipă de la Centrul Cultural Turc din Constanţa.

Un alt moment de neuitat a fost dresajul canin realizat de reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie, parteneri în acest proiect, care le-au arătat pe viu celor mici cum se iau amprentele şi din ce e alcătuită o trusă de criminalistică.

Citit 1245 ori Ultima modificare Luni, 29 Septembrie 2014 20:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.