Dieta viitorului/ INSECTELE - o nouă tendinţă în gastronomie (FOTO)
Foto: Sursa foto: expresspress.ro

Dieta viitorului/ INSECTELE - o nouă tendinţă în gastronomie (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Oricât de teribilă ar părea această perspectivă la prima vedere, o alimentaţie bazată pe consumul de insecte nu mai este deloc de domeniul SF-ului. Coniderată chiar dieta viitorului, reprezintă o alternativă viabilă, eco şi ieftină la consumul excesiv de carne din prezent, relatează expresspress.ro.

Deşi insectele fac parte din meniurile devenite tradiţionale în multe ţări din lume, în celelalte, aceste vietăţi au început să fie preferate ca înlocuitori mai ieftini şi mult mai eco pentru carne. Şi asta deoarece insectele sunt surse excelente de proteine, a căror cultivare implică investiţii financiare modeste şi care produc un număr infim de gaze de seră (spre deosebire de animalele de fermă crescute pentru carne).

În bucătăria de acest tip sunt folosite doar anumite tipuri de insecte, bogate în proteine, fibre şi grăsimi bune, despre care se ştie că sunt sigure pentru sănătate - de aceea, dacă te încumeţi vreodată să încerci un preparat de acest fel, asigură-te că optezi doar pentru insecte comestibile, care nu conţin substanţe toxice sau care nu sunt ticsite cu pesticide.

În prezent, îţi poţi comanda online astfel de produse, printre cele mai populare sortimente numărându-se lăcustele, greierii, omizile şi gândacii din ordinul Coleoptera.

Lăcustele şi greierii

Lăcustele şi greierii sunt cele mai consumate insecte la nivel mondial. Sunt preferate, pe de o parte, fiindcă sunt uşor de găsit şi de capturat în cantităţi mari (se deplasează în roiuri), iar pe de altă parte, pentru că sunt gustoase şi bogate în nutrienţi! Astfel, o porţie de 100 grame de lăcuste proaspete conţine între 14 şi 28 grame de proteine, la care se adaugă o cantitate însemnată de calciu şi fier. Cât despre aroma lor, aceasta a fost descrisă drept “neutră”, ceea ce înseamnă că lăcustele şi greierii pot fi folosiţi drept garnituri pentru o varietate de preparate culinare, de la tocăniţe la fripturi. O modalitate excelentă de a pregăti aceste insecte este de a le prăji şi amesteca cu sos de soia, usturoi, ceapă şi/sau chili.

Omizile

Preferate în special în Botswana, Africa de Sud şi Zimbabwe, omizile conţin aproximativ 53 de grame de proteine şi 15 la sută grăsimi per porţie de 100 grame de produs uscat, adică o cantitate de nutrienţi mai mare decât cea furnizată, de exemplu, de carnea de vită la acelaşi gramaj!

Insectele din ordinul Coleoptera

Din varietatea de specii de insecte din ordinul Coleoptera, circa 78 au fost desemnate drept comestibile. Deşi cantitatea de nutrienţi variază de la o specie la alta, în medie, o porţie de 100 grame de asemenea insecte îţi va furniza circa 36 grame de proteine. În plus, aceste insecte sunt şi surse grozave de minerale, precum calciu, fier şi zinc.

Cum ar putea intra insectele în dieta occidentalilor

Pentru o parte din cele şapte miliarde de oameni de pe glob, ideea unui prânz care are în componență insecte este ceva cât se poate de obişnuită. În schimb, pentru cei din lumea occidentală, ideea este străină şi adesea respingătoare. Potrivit stylereport.ro, un grup de studenţi britanici încearcă să schimbe acest lucru, printr-un proiect spectaculos de design: Proiectul Ento.

Odată cu creşterea populaţiei şi a nivelului de trai la nivel global, presiunea pusă pe mediul înconjurător de nevoia oamenilor pentru proteine va continua să crească. Deja, conform paginii oficiale a proiectului, o mare proporţie din resursele agricole ale globului sunt dedicate animalelor domestice. O utilizare extrem de ineficientă, au spus iniţiatorii proiectului. Alternativa? Proiectul Ento propune introducerea insectelor în alimentaţia occidentală. Insectele sunt mult mai eficiente în a converti furajul în proteine decât animalele crescute în prezent la scară largă, iar resursele necesare creşterii lor sunt semnificativ mai mici.

Citeşte şi: GASTRONOMIE/ Cum diferă micul dejun de la un continent la altul

Există însă o problemă: foarte puţini oameni din lumea occidentală sunt dispuşi să încerce măcar o alimentaţie care să includă insecte. Soluţia salvatoare ar putea veni din zona artelor şi a designului. Cei patru membri ai proiectului Ento au creat o serie de reţete şi metode de preparare şi ambalare a produselor din insecte care fac acest nou tip de mâncare mult mai accesibil, la nivel mental, cel puţin. Odată ambalate în forme familiare (sau total nerecognoscibile), insectele nu mai reprezintă o problemă pentru majoritatea oamenilor.

Așa s-a născut Ento Box, care îşi trage numele din cunoscutul Bento Box japonez. O masă-la-cutie care include legume, sosuri şi cubuleţe premodelate din insecte, Bento Box ar putea fi primul pas spre integrarea insectelor în dieta occidentală. Dincolo de această primă mişcare, cei patru iniţiatori ai proiectului Ento speră să poată introduce şi elemente de origine entomologică în rândul ingredientelor obişnuite pentru prepararea mâncării.

 

Citit 1310 ori Ultima modificare Joi, 06 Noiembrie 2014 14:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.