Vin şi romane poliţiste... antice/ Lui Publius Aurelius i-ar fi plăcut un pahar de Patrician

Vin şi romane poliţiste... antice/ Lui Publius Aurelius i-ar fi plăcut un pahar de Patrician
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Publius Aurelius Statius este un personaj literar. Face parte din tagma lui Sherlock Holmes, Hercule Poirot sau Jules Maigret - este un detectiv iscusit. Ceea ce îl deosebeşte e faptul ca misterele pe care le dezleagă au loc în Roma Antică, în secolul I e.n, în timpul împăratului Claudius, un moment de vârf al dezvoltării Imperiului Roman şi o oază de normalitate între dezastruoasele domnii ale lui Caligula şi Nero. Pe lângă hobby-ul ciudat de a desluşi cele mai încâlcite enigme, fermecătorul Publius Aurelius este senator, prieten din tinereţe cu împăratul şi membru al unei vechi familii romane, adică este un patrician.

Autoarea seriei "Un detectiv în Roma Antică", aşa cum sunt supratitrate de Editura All, unde au apărut în limba română şase din romanele avându-l ca personaj principal pe Publius Aurelius, este Danila Comastri Montanari.

Date biografice

Preiau biografia autoarei din una din cărţi. Vă rog să nu râdeţi: "Danila Comastri Montanari, creatoarea lui Publius Aurelius Statius, s-a născut la Bologna, în 1948. Părăseşte şcoala mai devreme pentru a intra la universitate şi a trăi acolo cea mai importantă perioadă a vieţii sale. Şi-a luat licenţa în Pedagogie şi în Stiinţe politice, apoi, timp de douăzeci de ani, a predat şi a călătorit în toate cele patru colţuri ale lumii.

Citeşte şi: În vizită la cramă: VINURI NOI şi muzicanţi vechi (da' buni!)

În 1990 a scris primul său roman, ‘Mors tua’, şi de atunci s-a dedicat pe deplin prozei, în special unui gen, acela al romanului poliţist istoric, care îi permitea să îmbine principalele domenii care o interesau: studiul trecutului (in special civilizaţiile antice) şi preferinţa pentru intrigile mystery. Fumătoare inrăită, apreciază băuturile alcoolice, refuză să ţină vreo dietă, frecventează staţiuni termale şi săpături arheologice, citeşte romane poliţiste, studii de istorie, clasici latini, greci şi chinezi. Este o fanatică utilizatoare a internetului, unde are câteva situri web. Trăieşte într-o casă mare din centrul oraşului Bologna, împreună cu soţul, fiica, două pisici, două sute de plante, zece mii de cărţi şi cinci computere."

Informaţii inedite

Poveştile sunt delicioase, cu o tentă niţel kinky pe alocuri. Mărturisesc că simţul artificialului, care spulberă orice plăcere a lecturii romanelor amplasate în alte epoci, nu mi-a dat bătăi de cap. Ştiţi necazul: personajul principal pare decupat din prezent şi lipit cu superglue în antichitate, evul mediu etc. Autoarea italiană face însă o treabă foarte bună.

Citeşte şi: Există vinul din “pastile” sau nu?

Nu numai că acordă o mare atenţie detaliilor, reconstrucţiei vieţii private din Roma Antică, dar oferă la sfârşitul cărţii şi un mic dicţionar, explicaţii ale obiceiurilor, ştanţe din viaţa de zi cu zi, unde locuia romanul de rând, ce bea, ce mânca, unele din informaţii fiind deosebit de interesante şi inedite. Iar aceste excursuri metanarative mi-au amintit de Scenele de viaţă romană, publicate pe pagina de Facebook a producătorului vinurilor Patrician, de la Adamclisi (fost municipiu roman şi locul celebrului monument Tropaeum Traiani), Vifrana SA - Cramele Francu.

Rose din Cabernet Sauvignon

Îndemn la citit

E puţin probabil ca Publius Aurelius să fi gustat vreun vin de acolo, având în vedere că un patrician bogat precum el ar fi preferat un Falernum “Faustus”, dar nici imposibil, deoarece partea aceea de lume făcea parte din provincia romană Moesia Inferior. Dar, neîndoielnic, om cu gust fiind, şi dacă ar fi putut călători în timp, ar fi apreciat alături de mine caracterul deosebit al unui rose din Cabernet Sauvignon.

Cum e vinul

Culoarea este frumoasă, trandafirie intensă, cu tuşe de caramel. Nasul este curat, interesant, cu fruct prospăt: coarne, coajă de portocală, coacăze, cireşe albe, indicii herbale. Gustul este viguros, cu fruct puternic - rodie, cireşe albe, corcoduse roşii - bine susţinut de aciditate. Finalul este prietenos, prospăt, cu impresii de dulcegărie cu fructe, dar bine condimentat, piperat. Alcoolul nu reprezintă o problemă şi întregeşte imaginea de vin bine lucrat, echilibrat şi care oferă ce aştepţi de la un rose: prospeţime de alb şi arome puternice de roşu. Dacă şi etichetele ar fi la fel de proaspete şi puternice... Dar conţinutul e esenţial, desigur.

În concluzie, vă îndemn să citiţi cel puţin o carte avându-l pe Publius Aurelius în rolul principal, spun "cel puţin" deoarece dacă citiţi una vă va cuprinde frenezia şi le veţi citi pe toate, şi să gustaţi cel puţin o dată acest surprinzător rose ecologic din Moesia Inferior.

George Mitea este blogger la lucruribune.blogspot.ro

Citit 525 ori Ultima modificare Vineri, 05 Decembrie 2014 11:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.