REVELIONUL PRIN LUME: Obiceiuri şi urări de Anul Nou

REVELIONUL PRIN LUME: Obiceiuri şi urări de Anul Nou
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Stabilirea religioasă a datei de 1 ianuarie ca început de an a avut loc pentru prima dată în 1691, fiind făcută de către Papa Inocențiu al XII-lea. Înainte de această dată, Crăciunul avea rolul începutului de an nou, în timp ce la multe popoare antice din emisfera nordică anul începea la 1 martie.

Focuri în aer liber

În multe locuri din întreaga lume, se aprind focuri pentru a sărbători sosirea Anului Nou. În Ecuador ,aceasta reprezintă arderea unor simboluri întruchipând anumite personaje. În Brazilia, pe bulevardul Paulista, sunt aprinse focuri în aer liber la miezul noptii. Într-o astfel de sărbătoare, focurile de arficii sunt vestitoarele Noului An.

Pâinea de Anul Nou

În Grecia, o pâine specială numita "Vasilopita" este servită de Revelion. Un bănuţ se ascunde în interiorul acesteia când se pune la cuptor. Pâinea se taie exact la miezul nopţii şi cine primeşte bucata cu premiul va avea noroc în anul care vine.

Cadouri

Nu este un lucru neobişnuit ca de Revelion să se facă şi să se primească cadouri. În Franţa se marchează sărbătoarea numită "le Réveillon" cu alimente de lux, şampanie şi cadouri. În Turcia, cadourile sunt schimbate în timpul unei sărbători a alimentelor tradiţionale turceşti.

Douăsprezece boabe de struguri

În Spania există tradiţia de a se mânca 12 boabe de struguri la miezul nopţii de Revelion. Fiecare reprezintă o lună din anul ce urmează. În funcţie de cât de dulce este, aşa va fi şi luna respectivă: mai bună sau mai dificilă.

Îmbrăcăminte cu buline

În jurul lumii se observă obiceiuri diferite în ceea ce priveşte îmbrăcămintea purtată de Revelion. În Filipine se poartă haine cu cercuri sau buline. În Venezuela, cei care îşi caută sufletul pereche poartă lenjerie roşie. În Ecuador se spune că lenjeria galbenă aduce optimism anul următor.

Superstiţii

În Filipine se spune că aruncarea monezilor la miezul nopţii semnifică creşterea veniturilor. În Mexic se întâlnesc mai multe superstiţii: scoaterea bagajelor afară pentru călătorii bune în anul ce vine şi agăţarea unor figurine în formă de oaie pe clanţa uşii pentru prosperitate.

Noaptea Albă

În unele religii creştine, Anul Nou mai este denumit şi Noaptea Albă, atunci când comunităţile se adună pentru a aduce mulţumiri şi rugăciuni pentru anul ce urmează. Obiceiul îşi are rădăcinile în anul 1732, dar i-a fost acordată o importanţă deosebită în rândul sclavilor din America, când aceştia au aşteptat pe 1 ianuarie 1863 eliberarea.

Şampania

Se pare că, în întreaga lume, cea mai populară băutura de Revelion este şampania. Peste tot în Europa şi în America, paharul de şampanie este însoţit de un toast.

În Rusia o băutură din vodcă, suc de lămăie şi apă de la robinet este denumită "apă murdară" şi se bea pentru a opri ghinionul.

În Italia, oamenii dăruiesc apropiaţilor, părinţilor şi prietenilor de Revelion portocale. Toast: A la salute! sau Cin Cin!.

Danemarca - pentru o intrare triumfătoare în noul an, tinerii bat cu putere la uşa caselor prietenilor lor. Toast : Proost!.

În Franţa, Revelionul este aşteptat cu un meniu pentru micul dejun din care trebuie neapărat să facă parte şi o clătită imensă. Toast: À votre santé!.

Grecia. În Ajunul Revelionului, copiii greci îşi aşează pantofii în apropierea şemineului, în speranţa că vor primi cadouri. Această zi este cunoascută şi sub numele de sărbătoarea Agios Vasselis (Sfântul Vasile). În această zi se preferă să se facă cadouri mai multe decât de Crăciun. Toast : Eislgian!.

În Argentina, înainte de miezul nopţii îi veţi găsi pe oameni pe străzi, pentru a sărbători împreună cu vecinii lor. Copiii aprind artificii pentru a întâmpina Noul An cu cât mai multă strălucire si lumină. Toast: Saude! Viva!

În Japonia, la miezul nopţii sună gongul de 108 ori, simbolizând cele 108 păcate care pot să fie comise. Se spune ca dacă oamenii ascultă gongul îşi vor purifica în acest fel inimile şi îşi şterg păcatele pentru a începe un an nou. Toast: Kampai!.

În Irlanda, pentru a-şi atrage norocul, oamenii intră pe uşa din faţă si ies pe cea din spate. Toast: Athbhliain faoi Mhaise duit!.

În Spania, de Revelion, oamenii mănâncă struguri. Se spune ca cei 12 struguri mâncaţi ar simboliza norocul pentru cele 12 luni ale noului an. Toast: Salud!.

Din surse on-line

Citeşte şi: MESAJE AMUZANTE pe care le poţi TRIMITE celor dragi de REVELION

Citit 1305 ori Ultima modificare Miercuri, 31 Decembrie 2014 11:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.