O operetă CELEBRĂ, la Teatrul Muzical/ "Liliacul" lui Strauss-fiul, cu o distribuţie strălucită
Foto: Foto arhivă: "Viaţa liberă"

O operetă CELEBRĂ, la Teatrul Muzical/ "Liliacul" lui Strauss-fiul, cu o distribuţie strălucită
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Din nou comedie şi ritmuri vieneze pe scena Teatrului Muzical „Nae Lenard”, sâmbată, 10 ianuarie, de la ora 18,00, când vom putea aplauda cunoscuta operetă în trei acte "Liliacul", semnată de Johann Strauss-fiul, în regia Cristinei Cotescu - regizoare cu o carieră internaţională, cu peste treizeci de ani de activitate la Opera Naţională din Bucureşti.

În distribuţie, alături de nume cunoscute şi apeciate, se află şi doi debutanţi, care aşteaptă aprecierile publicului: Nicoleta Maier (în rolul Rosalinda), Adrian Ionescu (Eisenstein), Adelina Diaconu (Adela), Gabriel Gheorghiţă (Falke) - debut, Florentina Soare (prinţul Orlovski) - debut, Adrian Mărginean (Alfred), Alexandru Dobre (Franck), Roxana Dobre (Ida), Florin Marcovici (Blind), Mitică Belciugan (Frosch). Vor evolua orchestra, corul şi baletul teatrului, sub bagheta dirijorală a lui Mircea Holiartoc.

Biletele costă 21,6 lei şi 10,8 lei (cu reducere).

Şi la bal, şi la… puşcărie

Savuroasa comedie de situaţii foloseşte din plin pretexul unui bal mascat, excelent prilej pentru personaje de a încerca să se tragă pe sfoară, dar şi de a se înşela unul în privinţa altuia. Unul dintre personajele principale, doctor Falke, vrea să răzbune acum o farsă mai veche, când, după un alt bal mascat, fusese lăsat beat, în costum de liliac, într-un parc, devenind astfel ţinta batjocurii şi căpătând porecla de "Dr. Liliac". Happy-endul face ca în final multe din personaje să ajungă la închisoare, însă, nici o grijă, nu ca să rămână! Cu toate că gardianul-şef spune despre stabilimentul său "Veselă puşcărie, domnule!" „”Liliacul”, una dintre cele mai cunoscute şi apreciate operete ale lui Johann Strauss-fiul, este în sine o poveste despre moralitate şi permisivitate, identităţi mascate şi încurcate, infidelitate şi răzbunare”, aflăm dintr-o prezentare făcută de teatrul gălăţean operetei foarte jucate în ţară şi în lume.

Autorii subiectului au scris şi „Carmen”

Realizat de libretiştii apreciaţi în epocă Richard Karl Haffner şi Richard Genée, libretul operetei este inspirat din nuvela „Le Réveillon” de Henri Meilhac şi Leon Helevy. După scăderea interesului publicului pentru parodia cultivată în epoca „Liliacului”, Haffner şi Genée au scris şi dramă: libretul operei „Carmen”, de Bizet, după nuvela omonimă a lui Prosper Merimée.

„Liliacul” („Die Fledermaus”, în germană) a avut premiera pe 5 aprilie 1874, la „Theater an der Wien“. În România, prima reprezentaţie a avut loc pe 20 martie 1891, la Teatrul Naţional din Bucureşti, sub conducerea lui George Stephănescu. Premiera acestui spectacol pe scena Teatrului „Nae Leonard” a avut loc pe 12 ianuarie 2014.

Câte ceva despre performeri

Regizoarea spectacolului, Cristina Cotescu, vine de la Opera Naţională Bucureşti, unde a debutat ca sufleor şi a fost apoi asistent de regie pentru Andrei Şerban, Ion Cojar sau Cătălina Buzoianu. Ca regizor, a montat opere şi operete, colaborând cu Filarmonica "George Enescu"¸ Opera Naţională Română din Iaşi, Teatrul Muzical "Nae Leonard", Teatrul Naţional de Operetă "Ion Dacian" din Bucureşti, Opera din Bergen (Norvegia), Vienna Opera Company. Profesor la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, cu premii mari şi turnee cu spectacole în Grecia, Rusia, Bulgaria, Austria, Germania, Spania, Olanda, Thailanda, Italia, Elveţia, Anglia şi Belgia.

Dirijorul Mircea Holiartoc a fost dirijor secund la Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian” Bucureşti, asistent universitar la Facultatea de Arte din Galaţi şi la Facultatea de Muzică din Timişoara, profesor la Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin”.

Soprana Nicoleta Maier colaboreaza permanent cu Opera din Cluj-Napoca. Tenorul Adrian Ionescu este, din anul 2000, solist al Operei Naţionale Române din Iaşi. Soprana Adelina Diaconu, pe scenă de la 15 ani, a absolvit studiile de licenţă şi master ale Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, clasa de canto a renumitei soprane Silvia Voinea. A participat la numeroase competiţii naţionale şi internaţionale, precum "Leyla Gencer Voice Competition" Istanbul, Turcia - 2010, unde s-a clasat printre cei nouă finalişti, "Franz Schubert Competition" - Russe, 2009 (Premiul al II-lea) sau Concursul Naţional de Lied "Ionel Perlea" - Slobozia, 2012 (Marele Premiu). Tenorul Adrian Mărginean a absolvit Universitatea "Spiru Haret" din Bucureşti, Facultatea de Arte, clasa maeştrilor Georgeta şi Emil Pinghireac, gălăţenii noştri! Pe scena de la „Leonard” joacă din 2009.

Citit 1817 ori Ultima modificare Joi, 08 Ianuarie 2015 18:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.