ITINERARII/ Scoţia, un tărâm de poveste
Foto: Castelul Eilean Donan

ITINERARII/ Scoţia, un tărâm de poveste
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Mai presus de agitaţia politică din oraşele Edinburgh şi Glasgow, Scoţia este un paradis natural, apreciază cotidianul spaniol ABC, care prezintă şase ''bijuterii'' ale acestui teritoriu.

Pentru pasionaţii de trasee montane

Scoţia are mai mulţi munţi decât s-ar părea. Dintre aceştia, peste 300 depăşesc înălţimea de 1.000 de metri. Sir Hugh Munro (1856-1919) a elaborat primul lor ghid, "Munro's Tables", în 1891. O călătorie cu maşina prin acele locuri este de neuitat. Se organizează diferite trasee, care pot fi parcurse cu maşina de teren, călare sau pe jos, ciclism montan, precum şi diferite evenimente şi mese la 1.100 de metri peste nivelul mării. Turiştii descoperă privelişti spectaculoase după ce urcă muntele cu funicularul. Alte oferte includ tirul cu arcul sau excursii cu segway.

Lacuri misterioase

Turiştii pot vizita aşa-numitele "lochs" (loch, cuvânt de origine galică), lacuri. Cel mai cunoscut lac este Loch Ness, adăpostul celebrului şi totodată necunoscutului monstru ('Monstrul din Loch Ness'). Scoţia deţine peste 30.000 de "lochs". Acest peisaj presărat cu lacuri constituie scena perfectă pentru cele mai diverse activităţi acvatice. Se organizează, printre altele, şedinţe de canotaj, coasteering, rafting, caiac şi water walking balls.

Ţinutul whisky-ului

Ţinutul Ayrshire, în sud-vestul Scoţiei, este un loc în care se îmbină patrimoniul şi legenda. La marginea lui, turnuri impunătoare se înalţă deasupra stâncilor. Este un tărâm marcat de istorie, cu poeţi şi eroi. Se întinde între kilometri întregi de coastă şi coline. Turistul poate savura arta de a face whisky, poate admira insula Ailsa Craig, care adăposteşte corbi-de-mare, sau insula Arran, care, cunoscută drept "Scoţia în miniatură", este enclava ideală pentru activităţi acvatice.

Magnet pentru fotografi

Perthshire are munţi abrupţi acoperiţi de pini, lacuri adânci, râuri cu ape cristaline şi văi largi care conturează un loc idilic pentru activităţi în aer liber. Turiştii pot pescui somoni, se pot bucura de liniştea satelor pitoreşti, unde timpul pare să se fi oprit, sau de locuinţe mai animate, în oraşul Perth. Se organizează călătorii cu sania trasă de câini, vânătoarea cu şoimi sau se pot efectua tratamente de înfrumuseţare. În apropiere de Pitlochry, se află "Queens View", unul dintre cele mai fotografiate locuri din Scoţia.

Golf

Peninsula Fife, aflată la numai 20 de minute distanţă de aeroportul din Edinburgh, este locul unora dintre cele mai renumite terenuri de golf din lume. Găzduieşte cea mai veche universitate din Scoţia, University of St. Andrews, precum şi celebra St. Andrews Cathedral. Este cunoscută, de asemenea, pentru frumoasa plajă West Sands din St. Andrews şi pentru Knockhill Racing Circuit.

Istorie bogată

Stirling este vechea capitală a Scoţiei. De acolo domneau mari monarhi, în timp ce artizanii şi comercianţii îşi desfăşurau activitatea la poalele stâncii pe care se înalţă castelul. Această fortăreaţă este una dintre cele mai impunătoare din întreaga Scoţie. Cea mai mare parte a principalelor corpuri ale sale datează din secolele al XV-lea şi al XVI-lea, iar unele sunt din secolul al XIV-lea. Zidurile de apărare care dau spre oraş datează de la începutul secolului al XVIII-lea. Altă posibilitate de a se îndepărta de tumultul din aceste zile din Edinburgh sau Glasgow este aceea de a vizita oraşul Inverness, mai recomandă cotidianul spaniol.

Monstrul din Loch Ness - magnet pentru turişti

Monstrul din Loch Ness este un animal care, din punct de vedere taxonomic, nu face parte din nicio familie sau specie, dar despre care se spune că trăieşte în lacul Loch Ness din Scoţia. Aşa-spusele dovezi despre existenţa acestui animal constau în puţine şi mult disputate fotografii şi înregistrări cu sonarul, nefiind descoperite schelete, urme, exemplare vii sau ţesuturi. Localnicii l-au botezat Nessie, un nume folosit azi în toată lumea, încă din anii 1950.

Legenda modernă s-a născut abia pe 2 mai 1933 când a fost publicată ştirea că acest monstru a fost văzut. Un cuplu a susţinut ideea că monstrul era pe mal, traversând drumul de pe ţărm. Ziarele britanice au trimis reporteri în Scoţia. S-au găsit urmele unui imens animal patruped, dar s-a dovedit a fi vorba despre un… hipopotam.

În 1934, o faimoasă fotografie prezenta o creatură asemănătoare cu un dinozaur, al cărei gât lung ieşea din apele învolburate. Astfel au început speculaţiile că Nessie este singurul supravieţuitor al unei specii dispărute de mult, plesiozaurul (a dispărut cu 65 de milioane de ani în urmă). Locuitorii încearcă din răsputeri să convingă turiştii că nu e vorba despre un mit, practic, de credinţa în existenţa monstrului depinde bunăstarea întregii regiuni. (Sursa agerpres.ro)

Citeşte şi: Cinci ATRACŢII TURISTICE ale lumii pentru o VACANŢĂ DE VIS

Citit 1446 ori Ultima modificare Joi, 15 Ianuarie 2015 01:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.