GASTRONOMIE/ Oraşele lumii considerate adevărate "bucătării"
Foto: Sandvişul vietnamez bahn mi

GASTRONOMIE/ Oraşele lumii considerate adevărate "bucătării"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Publicaţia Huffington Post a publicat o listă al oraşelor lumii având ca atracţii turistice mâncarea, printre factorii luaţi în considerare în realizarea selecţiei numărându-se caracterul unic al mâncărurilor şi băuturilor tradiţionale, calitatea restaurantelor şi barurilor, diversitatea gastronomică, dar mai ales evoluţia permanentă care se simte în aceste zone geografice din punct de vedere culinar. În cele ce urmează, vă prezentăm doar câteva dintre oraşele aflate pe listă, mai puţin cunoscute faţă de bucătării precum franceze, italiene, spaniole:

Londra, Marea Britanie

În ultimii zece ani, scena culinară londoneză a fost considerabil îmbogăţită de imigranţii din toată lumea care şi-au găsit aici a doua casă. Mâncarea indiană, coreeană sau cea din America Latină sunt, la acest moment, pe val. La tot pasul dai peste rulote cu mâncare, iar luptă pentru supremaţie este mai aprigă decât între restaurantele cu ştaif.

Buenos Aires, Argentina

Fripturile, cunoscute sub numele generic asado, vinul roşu de calitate şi produsele de patiserie (empanadas) sunt numai câteva dintre argumentele care fac din Buenos Aires o destinaţie turistică culinară. La categoria cea mai bună mâncare pe care o poţi cumpăra pe stradă se detaşează sandvişurile choripan, care conţin bucăţi din vestitul cârnat chorizo perpelite pe grătar.

New York City, SUA

Mâncare evreiască, hot dog şi pizza în zeci de variante, mâncare asiatică, bucătărie de cea mai înaltă clasă în restaurantele de top răspândite în tot oraşul, New York este un creuzet al diversităţii culinare.

Montreal, Canada

Specialităţile din carne afumată şi celebrul poutine (amestec de cartofi pai, brânză şi sos) pot fi savurate la tot pasul.

Cartagena, Columbia

Fritos, aşa cum numesc localnicii mâncarea vândută la tonetele stradale, este cu adevărat delicioasă în Cartagena: lipiile din porumb umplute cu carne sau ouă (arepas), fructele de mare proaspete şi popularul desert cholados (un fel de salată de fructe exotice cu fulgi de gheaţă şi lapte) sunt obligatorii pentru turistul înfometat.

Melbourne, Australia

Melbourne este un oraş impresionant din punct de vedere gastronomic şi acest lucru este confirmat şi de numărul mare de bucătari de top care au ales să muncească aici în ultimii ani. Imigranţii italieni au adus tot ce era mai bun din moştenirea lor culinară, la fel şi coreenii care trăiesc aici şi care şi-au deschis nenumărate restaurante extrem de populare.

Mumbai, India

Nu mai puţin de 20 de milioane de locuitori numără Mumbai, iar acesta este un motiv pentru care diversitatea culinară este capitolul la care acest oraş uimitor excelează. Mutton dhansak (mâncare de legume cu carne de oaie sau berbec) sau o porţie de bhel puri (orez cu legume şi pastă de tamarind) aşa cum se poate cumpăra de la bucătarii de stradă te vor face să percepi doar o mică parte din ceea ce presupune cultura culinară indiană.

Marrakesh, Maroc

Tajine cu carne de capră sau miel, un fel de mâncare berber, se alătură bogatei istorii care s-a răsfrât în mod fericit şi în bucătăria locală, cu influenţe franceze, africane şi orientale. Partea veche a oraşului oferă mereu surprize culinare, printre care se numără kefta (chifteluţe cu paprika, cumin, ceapă, coriandru şi pătrunjel) şi merguez (cârnat picant cu carne de vită şi berbec), iar în piaţa Djema el-Fna poate fi testat şi capul de oaie fript.

La Tokyo, preparate din toate colţurile lumii

În piaţa de peşte Tsukiji din Tokyo se spune că se poate cumpăra cel mai bun sushi din lume, iar cei mai buni tăiţei asiatici care se înmoaie într-o supă plină de arome (tsukemen) pot fi încercaţi, de asemenea, şi în capitala japoneză. Tokyo este „bucătăria“ uriaşă unde îşi găsesc locul preparate din aproape toate culturile lumii, fiind metropola cu cel mai mare număr de restaurante cotate cu stele Michelin din lume, chiar mai multe decât Parisul. În ceea ce priveşte mâncare de la colţ de stradă, diversitatea este copleşitoare şi binevenită, iar zonele de fast-food din mall-uri sunt adevărate comori culinare, total diferit de ceea ce se poate găsi într-un mall din Europa.

Ho Chi Minh (Ho şi Min), Vietnam

Influenţa Franţei coloniale se simte din plin în istoricul Saigon, aşa cum încă mai este numit de localnici Ho Chi Minh, atfel încât din alăturarea preparatelor franţuzeşti cu cele vietnameze au rezultat adevărate minunţăţii culinare. Este cazul sandvişului bahn mi, un amestec de carne de pui, murături şi sos învelit în baghetă crocantă, sau a crabului cu sos chili.

Hong Kong, China

Hong Kong nu este numai un centru financiar, ci şi unul gastronomic. De la găluştele (dim sum) cu porc sau alte umpluturi, până la preparatele în care se împletesc bucătăria engleză şi cea chineză, oferta culinară este vastă şi fiecare poate descoperi ceva pe gustul său.

Mai multe citiţi pe adevărul.ro ==>> http://adevarul.ro/life-style/travel/foto-orasele-lumii-mananca-mai-bine-1_543686eb0d133766a8cc8ac8/index.html

Citeşte şi: Cum diferă micul dejun de la un continent la altul

Citit 791 ori Ultima modificare Vineri, 23 Ianuarie 2015 09:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.