GHID UTIL/ Recomandări de VINURI BUNE şi IEFTINE

GHID UTIL/ Recomandări de VINURI BUNE şi IEFTINE
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

E greu să alegi un vin bun, care să se potrivească perfect cu ce este în farfurie şi să nu usture la buzunar. Iată câteva recomandări:

Pentru zile grele

Sauvignon Blanc 2013 “Chateau Pietro” (Domeniile Franco-Române, Săhăteni, judeţul Buzău, Indicaţie Geografică Dealurile Munteniei). Aceste noi vinuri de la crama din Săhăteni se plasează în segmentul entry-level, având un preţ sub 12 lei! Am gustat şi o fetească albă demisec, despre care pot spune că e un vin corect şi cu bună tipicitate de soi, însă nu mi-a lăsat aceeaşi impresie precum acest sauvignon, care aduce repere aromatice de ardei gras, piersică, pară şi gutuie, mai degrabă decât de grapefruit. Însă cele ce m-au impresionat şi m-au făcut să achiziţionez mai multe sticle, pentru zile grele, sunt textura, plinătatea nebănuită şi autenticitatea, fără falsităţi. Are fibră, are corp, are savoare! Şi totul la un preţ foarte mic! Este un vin sec, acid, potrivit la brânzeturi proaspete, salate, dar şi la tot ce înoată. Costă 12 lei (Auchan).

Iz de bazar oriental

Şarba “Livia” 2013 Crama Gîrboiu (DOC Coteşti, judeţul Vrancea). Acest strugure este rezultatul încrucişării dintre tămâioasa românească şi rieslingul italian. S-a dorit obţinerea unui vin aromatic sec şi în mare parte s-a reuşit. Vinul aduce tuşe florale grele, lokum cu arome exotice, tropicale şi condimente. Are un iz de bazar oriental. Are o corpolenţă medium plus - ca să zic aşa - cu arome de piersică şi citrice, uşor amărui pe final. Aciditatea oferă o senzaţie de prospeţime. Finalul, în aceeaşi directivă aromatică, e si el destul de persistent, durabil. Merge bine la rulade de pui cu legume, dar şi la preparate mai exotice, puternic condimentate. Costă în jur de 20 de lei (Metro, Auchan).

Sec şi puternic

Cabernet Sauvignon 2008 “Castel Bolovanu” Vinarte (DOC Sâmbureşti, judeţul Olt). Acesta e un vin serios şi care are nevoie de aer pentru a se exprima. Trebuie fie aerat într-un decantor circa o oră, fie lăsat în sticla deschisă 2-3 ore. Aromatic, aduce a fructe de pădure (coacăze, afine, mure), vişine, cireşe negre, note minerale şi vegetale, taninul pare o sălbăticiune mică, dar feroce. Finalul e condimentat, lăsând impresii de ierburi aromatice. Aciditate bună, corp mediu. Un cabernet românesc de nădejde, constant de la recoltă la recoltă, sec şi puternic, foarte nimerit la fripturi din carne roşie, ciuperci umplute cu carne şi alte treburi cărnoase. Costă 25-30 lei (în majoritatea hypermarketurilor). Recolta actuală este 2011, însă vorbim de o etichetă care a furnizat vinuri constante calitativ şi cu un potenţial mediu de învechire. Aşadar, dacă n-au fost chinuite prea tare în rafturile magazinelor, ar trebui să ofere satisfacţie indiferent de anul inscripţionat.

Pentru deserturi

Busuioacă de Bohotin 2013 Crama Avereşti (Avereşti, Huşi, judeţul Vaslui, DOC Huşi). Repere aromatice: trandafiri, busuioc, citrice, nuanţe vegetale, flori de soc apărute de niciunde sau poate din nişte drojdii ciudate. Sau poate chiar dintr-un sauvignon blanc? Atacul e mai uşor decât anticipam, aciditatea mare făcându-l destul de uşor de băut. Nu trebuie băut prea rece, va părea puţin lipsit de substanţă, cu un finish cam prea repede trecător. Cred că şi vârsta puberă a viilor participă la acest sentiment. E foarte bine că soiul nu se predă, e foarte bine ca Avereşti propune acest strugure într-o calitate bună şi un volum suficient, accesibil în supermarketuri la un preţ corect. Este un demidulce pretabil la deserturi, mai ales fructate (o tartă cu ananas sau fructe de pădure), dar ar face faţă şi unui tort de ciocolată. Costă 25 lei (Kaufland)

 

George Mitea este blogger la lucruribune.blogspot.ro.


CITEŞTE ŞI: Cupaje albe: Solo Quinta şi Davino Rezerva

Citit 6308 ori Ultima modificare Marți, 17 Februarie 2015 14:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.