Recomandări privind ALEGEREA VINULUI. Ce bem la masa de PAŞTE

Recomandări privind ALEGEREA VINULUI. Ce bem la masa de PAŞTE
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ouă, caş, ceapă verde, ridichi, drob, stufat, pulpă de miel la cuptor cu usturoi, pască, cozonaci. Iisuse, numai ce le-am enumerat şi îmi vine să iau un Colebil. Ce o să mâncăm ştim în mare, dar ce o să bem e o problemă. Ce vinuri ar merge în aceste combinaţii brutale, dar gustoase? Cele de mai jos sunt doar nişte propuneri personale. N-o să vă spun că Moise a coborât de pe munte şi mi-a spus ce să beţi, ci mai degrabă la ce vinuri mă gândesc cu voioşie atunci când am în faţă o masă plină. Şi după buget. Oricum, să nu uităm: la albe şi rose anul cel mai recent!

Drobul

Problema Drobului se rezolvă cu rose proaspăt sau roşu light. Rose: Vinul Cavalerului (19-22 lei), Frunză (Recaş, private label Carrefour, 10-12 lei) sau un rose de provence din Kaufland (17 lei). Top Stuff: Lacerta Rose (40 de lei), Domaine Ceptura Rose (tot 40 de lei). Roşii: băbească neagră La Sapata (Le Marche, 35 de lei), pinot noir Vinul Cavalerului de la Serve (22 lei), Burgund Mare Wine Princess (25 lei , Selgros), Rară Neagră de Purcari (26 lei, în toate marile magazine). Lucruri de buget mai mare: Băbească Neagră M1 Crama Atelier (50), un cru beaujolais (Saint Amour, Cote de Broully, Morgon - 50-70 de lei, în magazine specializate). Eu zic să nu urcăm mai sus în Burgundia că o să ne doară tare portofelul şi parcă un drob tradiţional nu prea merită atâţia kilometri. M-aş gândi şi la Feteasca neagră La Cetate sau Feteasca Neagră Gran Riserva de la Casa Panciu (50 de lei, Auchan).

Friptura de miel

La friptura de miel usturoiul e problema (dacă s-ar putea niţel mai moderat ar fi mai bine). Ne trebuie un vin piatră ponce ca să facă faţă. Preţ mic: Cabernet Sauvignon Castel Huniade (17 lei), Corcova CS/Merlot  (25-30 de lei). Mouviedro Reserva, din Spania - la 21 de lei, Grand Reserva Felix Solis 2004 (25 de lei). Se găsesc in Kaufland.

Cu bugetul redus e greu la felul principal... La buget mai darnic, avem de ales: Merloturile Rotenberg (generic, eu aş alege un Primus sau un Clasic – 80 de lei), Alira Merlot (45 de lei), Prince Matei 2009 (sau oricare alt an - variaţia de calitate e mică – 80 de lei), Merlot Prestige 2008 Domeniul Coroanei Segarcea (50 de lei).

Merg şi alţi băieţi mari: Syrah 2009 Nachbil, Golem 2008 Basilescu, Uberland 2008 Recaş, Cuvee IX Lacerta, Drăgaica roşie/Smerenie de la Oprişor (mai trecute niţel, încercaţi să găsiţi 2007 - 2008), DCR 2008 (sau de care găsiţi, mai ales din cauza etichetei, foarte în ton cu ocaziunea) Davino, chiar şi o Charlotte 2007 (o preferinţă personală), dar numai dacă aţi lăsat-o mai moale cu usturoiul - altfel o măcelăriţi! Aici imaginaţia poate adăuga multe, mai ales importuri. Practic orice vin de ţinută ar trebui să facă faţă fripturii de miel. Deşi cred că ar trebui şi noi să mai gătim mielul în alte feluri...

Deserturi, dacă mai poate cineva…

Tradiţional, vorbim de pască şi cozonaci. Deci vinuri dulci (ori demi). Preţ mic-mic: Schwaben Wein Muscat/fetească regală (11 lei). Mijlociu: eu unul o să scot un Auslese Geiben de la naftalină, dar nu le găsiţi oriunde (de fapt, doar direct de la producător). Merge şi o busuioacă de Avereşti (25 de lei, Kaufland). Dacă n-ar fi acestea, aş investi în clasicele Tămâioase Ştirbey şi Origini Budurească. Merge şi o Grasă bună, poate ştiţi voi una. Sau o busuioacă de Pietroasele, de la Basilescu. Sau Lacrima de peste 10 ani, de la Murfatlar. Mi s-a facut şi foame şi sete, nah! Hai, toate bune, fericire, sănătate, Paşte Fericit şi liniştit, că nu mai pot!

Licori pentru toate gusturile. Antreuri

Marea problemă e oul.  Mă gândesc la o Zghihară de Huşi  Avereşti (16 lei). La prima vedere e atât de acidă încât ar topi şi învelişul unui reactor nuclear, d-apăi un gălbenuş amărât de ou. În practică însă ar putea să pară apos. Eu zic că are o aromatică suficient de intensă să facă cât de cât faţă. Sauvignon Blanc Varietal Misiones de Rengo (Chile, 20 lei, Selgros, Metro). Proaspăt şi sprinţar, va face ca ceapa verde şi ridichile să nu mai stea stinghere în farfurii. Muscat Ottonel sec "Cocoşul" Recaş (Carrefour, Selgros 25 lei) - măcar ceva va mirosi bine.

Stufatul

Miel şi multă verdeaţă puternic aromată (ceapă şi usturoi verde). Practic, merg şi roşiile de mai sus, dar parcă ar trebui să urcăm în corpolenţă. Syrah Cosoşul de la Recaş (25 de lei), care se duce pe gât cu o rapiditate de speriat. Foarte reuşit! Fetească Neagră Floare de lună, Halewood (oricare, le cam iese an de an; 25-27 de lei), Budureasca (e demi, dar bine mascat - 18 lei), Livia Fetească Neagră, de la Gârboiu (18 lei). Mai sus vine categoria grea: Iacob de la Davino (40 de lei) sau Unicom Productions, cum se încăpăţânează să-şi spună, Negru de Drăgăşani Ştirbey (70 de lei),  3 hectare Sable Noble M1 Crama Atelier. Aici varietatea e mare.

Felul doi

Fetească Regală demisec Castel Huniade (e peste tot, 15-17 lei) sau SB 2011 din aceeaşi gamă Recaş. Livia SB, de la Gârboiu (dar o sticlă din zilele noastre, 18 lei, tot aşa peste tot). Dry Muscat de la Alcovin Măcin (25 lei). La mai scumpe nu aş merge, nu că n-aş avea destule în cămară, dar pur şi simplu nu cred că merită. S-ar pierde pe drum şi ne-ar părea rău după bani şi plăcerea nesatisfăcută.

George Mitea este blogger la lucruribune.blogspot.ro.


CITEŞTE ŞI: Recomandări de VINURI BUNE şi IEFTINE

Citit 1197 ori Ultima modificare Marți, 07 Aprilie 2015 15:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.