Lucruri ştiute, acum dovedite: Băuturile carbogazoase DISTRUG dantura

Lucruri ştiute, acum dovedite: Băuturile carbogazoase DISTRUG dantura
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Băuturile carbogazoase sunt factorii principali care duc la eroziunea danturii, se arată într-un studiu publicat în Journal of Public Health Dentistry. Specialiştii spun că smalțul dintelui devine mai moale şi îşi pierde din concentraţia de minerale atunci când mâncăm sau bem ceva acid. Această aciditate este, de obicei, anulată de salivă, care restabileşte treptat echilibrul natural în gură. Dar în cazul în care consumul produselor cu mare aciditate, în special apa minerală sau băuturile răcoritoare, este deosebit de frecvent, saliva nu poate face faţă atacurilor acide care ajung să slăbească smalţul dintelui. Printre băuturile nocive se înscriu: sifonul, băuturile carbogazoase, apele carbogazoase aromatizate, băuturile sportive şi sucurile de fructe.

La studiu au participat 3.773 de persoane. Cercetătorii au descoperit că 79 la sută din acestea au prezentat dovezi de eroziune dentară, 64 la sută au avut o uzură dentară uşoară, 10 la sută au avut o uzură moderată şi 5 la sută au afişat semne de uzură severă a dinţilor. Participanţii la studiu cu uzură moderată şi severă au consumat băuturi răcoritoare şi sucuri de fructe în fiecare zi.

Pentru participanţii cu niveluri mai mici de uzură a dinţilor, cercetătorii au descoperit că sunt mai degrabă amatori de lapte decât de sifon sau suc de fructe. Bărbaţii s-au dovedit, de asemenea, a fi de două ori mai expuşi riscului de eroziune dentară decât femeile, iar uzura dinţilor s-a dovedit mai severă o dată cu înaintarea în vârstă.

Citit 1429 ori Ultima modificare Luni, 18 Mai 2015 20:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.