GASTRONOMIE: Ghidul vegetarianului sănătos

GASTRONOMIE: Ghidul vegetarianului sănătos
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Nu este de ajuns să fii vegetarian ca să fii şi într-o stare perfectă de sănătate. Ca şi în cazul celor care consumă carne, o dietă echilibrată înseamnă consumul unei varietăţi de alimente care să îi ofere organismului toţi nutrienţii de care are nevoie, relatează culinar.ro.

Un regim vegetarian nu trebuie să ignore consumul de proteine. Proteinele vegetale sunt excelente pentru organism, iar corpul reacţionează foarte bine la un aport corect din aceste substanţe.

Este foarte simplu să ai o dietă vegetariană echilibrată. Pe scurt, iată ce trebuie să conţină mesele tale: 4 sau 5 porţii de fructe şi legume, 3 sau 4 porţii de cereale sau cartofi, 2 sau 3 porţii de nuci şi seminţe, 2 porţii de lapte, ouă sau produse de soia, puţin unt sau ulei vegetal.

Produsele lactate sunt foarte importante dacă eşti vegetarian. Ele sunt o sursă de calciu şi de proteine, însă trebuiesc consumate cu moderaţie. Brânza obişnuită poate fi înlocuită cu tofu; iar în ceea ce priveşte laptele, studii recente au arătat că laptele de capră are o consistenţă mult mai bogată şi mai benefică pentru organism.

Când vorbim despre ouă, trebuie să luăm în considerare şi ouăle de gâscă, de curcan, sau de raţă, nu numai cele de găină.

Cerealele integrale nu trebuie să lipsească dintr-un stil de viaţă vegetarian; orezul şi cerealele integrale sunt deosebit de hrănitoare şi bogate în proteine şi se recomandă a fi consumate la prima masă a zilei. În ceea ce priveşte nucile şi seminţele, variantele sunt multiple: arahide, nuci braziliene, nuci de cocos, alune, fistic etc. Seminţele bune pentru organism sunt cele de mac, de dovleac, susan, floarea soarelui.

Dieta vegetariană ar trebui să conţină şi produse din soia (atenţie la cele modificate genetic!); puteţi consuma tofu, mâncăruri pe bază de soia sau lapte de soia.

Iată câteva idei, prezentate de culinar.ro, pentru meniuri vegetariene.

Ciupercile - sursă de proteine

Majoritatea oamenilor sunt sceptici în ceea ce priveşte meniurile pe bază de vegetale deoarece consideră carnea ca singură sursă de proteine. Nu cunosc însă faptul că fasolea şi ciupercile sunt adevărate izvoare naturale de proteine şi în combinaţie cu alte legume, precum ardeiul gras, morcovul şi ceapa, au un gust deosebit şi o aromă unică. Dacă adăugăm puţin ulei de măsline şi un cubuleţ de unt vom fi cu adevărat vrăjiţi de gustul mâncării de ciuperci. De asemenea, ciupercile pot fi lăsate întregi şi umplute cu o compoziţie care include unt, pătrunjel verde şi mărar se pot găti la cuptor sau la abur pentru păstrarea proprietăţilor nutritive 100%. Indicat este să le punem pe grătarul cu jar din lemne, deoarece aroma este deosebită şi oferă un răsfăţ papilelor noastre gustative.

Urzicile - sursă de minerale

Organismul are nevoie de fier, potasiu, zinc, minerale pe care le putem extrage pe cale naturală din urzici. Piureul de urzici este simplu de preparat, nu ne răpeşte mult timp şi ne asigură necesarul de fier pentru o circulaţie bună şi pentru calitatea sângelui. Este bine să nu recurgem imediat la vitaminele şi la mineralele pe care le găsim în farmacii sub formă de capsule, ci să includem în meniul nostru produsele naturale.

Usturoiul şi ceapa - "medicamente" naturale

Includerea usturoiului în alimentaţia noastră şi consumul regulat de ceapă ne întăreşte imunitatea şi ne face rezistenţi în faţa mai multor boli, precum răceala şi gripa.

Salatele exotice cu rucola - delicatese culinare

Pentru persoanele care vor să încerce gustul unei salate speciale, culinar.ro recomandă combinaţia excelentă dintre salata verde şi rucola, ananas, banane, căpşuni şi brânză franţuzească cu mucegai. Putem adăuga la final şi puţin ulei de măsline sau conţinutul compotului de ananas. Toate aceste ingrediente le puteţi găsi în supermarket, prin urmare sunt la îndemâna tuturor.

Jambalaya - o reţetă mai puţin obişnuită

Jambalaya este o combinaţie ciudată de influenţe culinare: spaniole şi franceze. Deşi aparent e puţin complicat de făcut, rezultatul e tare interesant şi deopotrivă de bun.

Ai nevoie (pentru patru porţii) de: 75 gr orez brun; 2 linguri ulei de măsline; 2 căţei de usturoi pisaţi; 1 ceapă roşie, tăiată în opt; 1 vânătă, cubulete; 1 ardei, cubulete; 50 gr. baby corn, tăiat în jumătate; 50 gr mazăre congelată; 100 gr broccoli, desfăcut în bucheţele; 150 ml supă de legume; 225 gr roşii din conservă; 1 lingură pastă de tomate; 1/2 linguriţă fulgi de chilli; sare, piper; 1 linguriţă de condimente creole.

Condimentele creole se pot cumpăra sau ţi le poţi face din: 2 linguri şi jumătate boia de ardei dulce; 2 linguri sare; 1 lingură pudră de usturoi; 1 lingură piper proaspăt măcinat; 1 lingură pudră de ceapă; 1 lingură piper cayenne; 1 lingură oregano uscat; 1 lingură cimbru. Depozitează-le într-un loc întunecos şi foloseşte-le în următoarele trei luni. Poţi condimenta cu ele supe, mâncăruri din legume, orez sau alte preparate la care vrei să le adaugi un plus de gust.

Jambalaya se serveşte imediat după preparare. Detalii despre cum se prepară această reţetă citiţi pe 1001vegetarieni.ro (click aici).

Citit 1506 ori Ultima modificare Luni, 18 Mai 2015 19:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.