Primele imagini din camera secretă a Marii Piramide (FOTO)

Primele imagini din camera secretă a Marii Piramide (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Un robot a transmis primele imagini din interiorul camerei secrete ale Marii Piramide din Giza, în care nu a mai pătruns nimeni de 4.500 de ani. Marea Piramidă din Gizeh este localizată pe Platoul Gizeh - oraşul Gizeh, necropola anticului Memphis, actualmente parte a capitalei Cairo.

O adevărată minune

Aceasta este singura minune a lumii asupra căreia nu se fac speculaţii referitoare la formă, mărime şi prezentare, fiind cea mai veche şi totuşi singura care a supravieţuit timpului. Contrar părerii generale, numai Marea Piramidă a lui Khufu (Keops), nu toate cele trei Mari Piramide, se află pe lista celor şapte minuni ale lumii antice.

Marea Piramidă din Gizeh a fost cea mai înaltă construcţie din lume mai mult de 43 de secole, până în secolul al XIX-lea, în 1889, când a fost construit Turnul Eiffel. Avea, la început, 146 de metri (azi, 138) înălţime, latura de 227 de metri şi cuprinde 2.521.000 metri cubi de piatră. Feţele piramidei erau placate cu plăci şlefuite din calcar. A fost construită de faraonul Khufu, din a IV-a Dinastie, în jurul anului 2560 î.Hr. pentru a-i servi drept mormânt.

Comori ascunse?

În interiorul Marii Piramide, există trei încăperi: cea de bază, care sprijină întreaga construcţie, şi două camere superioare, Camera Reginei şi Camera Regelui. Intre zidurile de nord şi de sud ale Camerei Reginei se află două tuneluri (20cm x 20cm) blocate de două blocuri din piatră. Nimeni nu ştie care era scopul acestor tuneluri, dar una dintre cele mai răspândite teorii susţinea că ele duc la o cameră secretă.

Încercări peste încercări

Savanţii au încercat de mai multe ori să trimită mici roboţi în interiorul piramidei pentru a afla secretul acestor tuneluri. În 1993, un robot a reuşit să înainteze 63 de metri într-unul din tuneluri, pentru a descoperi două uşi din piatră, montate pe piroane de metal. Descoperirea i-a frapat pe specialişti, căci în nicio altă parte a piramidei nu mai existau piese din metal. Aproape zece ani mai târziu, un alt robot a săpat într-un bloc de piatră din tunel şi a descoperit o încăpere mică, blocată de asemenea cu un bloc de piatră.

Anul acesta, o echipă de ingineri condusă de Rob Richardson de la Universitatea din Leeds, Marea Britanie, a hotărât să investigheze din nou misterul şi a construit un nou robot în vederea explorării camerei secrete. Robotul a pătruns în tunel şi, cu ajutorul camerei, a obţinut imagini din absolut toate colţurile şi crăpăturile acestuia, descoperind hieroglife vechi de 4.500 de ani, pictate în vopsea roşie, precum şi mai multe gravuri în piatră.

Potrivit lui Richardson, „dacă aceste hieroglife ar fi descifrate, ele i-ar putea ajuta pe egiptologi să înţeleagă scopul pentru care au fost construite aceste tuneluri misterioase.”

Robotul a pătruns şi în misterioasa cameră goală şi a obţinut primele imagini din spatele uşii din piatră. Astfel, au fost filmate piroanele din metal despre care cercetătorii cred acum că aveau o funcţie strict ornamentală.

Kate Spence, egiptolog la Cambridge, crede că aceste tuneluri erau mai degrabă simbolice decât funcţionale. „Piroanele arată ca mânere de uşă simbolice, iar tunelurile din Camera Reginei sunt orientate N-S, nu E-V; bănuiesc, aşadar, că funcţia lor era simbolică şi legată de stele, nu de Soare.”

Citit 12327 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Iunie 2015 13:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.