Elevii de la „Spiru Haret” au descoperit maşina de fumat

Elevii de la „Spiru Haret” au descoperit maşina de fumat
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Dispozitivul a fost inventat cu scopul de a-i descuraja pe elevii fumători * Chiar şi unii elevi de la un liceu foarte bun încep să fumeze de la 11 ani * Din cinci  elevi de liceu, unul este fumător *

Numărul elevilor care fumează a crescut îngrijorător în ultimul timp. Mai mult decât atât, vârsta la care copiii devin dependenţi de ţigară a scăzut vertiginos. De acest fenomen nu scapă nici măcar cei de la liceele foarte bune, unde chiar există o mai strictă supraveghere a părinţilor.

„Ai grijă de plămânii tăi” este genericul sub care elevii de la  Liceul Teoretic „Spiru Haret” din Tecuci au derulat o serie de acţiuni menite să-i descurajeze pe cei care s-au apucat de fumat sau pe cei care au intenţia să capete acest viciu. Toată povestea a pornit în urma rezultatelor surprinzătoare pe care cele două profesoare iniţiatoare – Eugenia Olariu şi  Doina Nicolau - le-au descoperit la chestionarele pe care le-au aplicat elevilor, sub protecţia anonimatului.

„Din sondaj reiese că unul din cinci elevi ai liceului nostru a fumat măcar o ţigară şi că aproximativ 150 de  tineri  sunt fumători consecvenţi. Surprinzător a fost să descoperim că avem elevi care s-au apucat de fumat la vârsta de 11 ani (clasa a V-a), iar acum când sunt într-a opta au deja "vechime" de trei ani în practicarea acestui viciu!”, ne-a declarat profesoara Eugenia Olariu.

Vinovat - grupul de prieteni

Elevii de la V-VIII care au declarat că  fumează sporadic susţin că au fost atraşi de curiozitate şi  au început să fumeze în cadrul  de grupului de prieteni.

„Avem liceeni care afirmă că au fumat prima ţigară pe la 5-6 ani, antrenaţi de grupul de prieteni, în joacă. Ei susţin că au început să fumeze constant după ce au ajuns la liceu şi de vină a fost  tot anturajul”, mai spune Eugenia Olariu.

Profesoara este îngrijorată de faptul că deşi pe fiecare clasă V-VIII sunt doar două-trei cazuri de elevi fumători, fenomenul are o amploare necunoscută până în prezent. „Cu cât trecem la vârstele mai mari, cu atât sporeşte numărul. La liceu numărul este mult mai mare, acolo existând elevi care îşi petrec pauzele la ţigară.

Simplu, deci genial

Pe lângă concursuri de postere şi dezbateri, cea mai eficientă acţiune de combatere a acestui viciu a fost aceea prin care elevii au prezentat colegilor „maşina de fumat” – o invenţie făcută cu mijloace surprinzător de simple, însă demnă de toată lauda.

„Un pet din plastic, gol, de 2 l, în care s-au introdus capetele inferioare a trei ţigări, după ce la acestea a fost ataşată cu scotch o bucată de pansament umed (ca să reţină gudronul); restul ţigării a rămas afară. S-a dat foc celor trei ţigări, sticla fiind apăsată astfel încât să «pufăie», aspirând şi expirând aerul”.

„La sfârşitul arderii ţigărilor, pansamentul arata maroniu. Copiii care au fost prezenţi la activitate au fost impresionaţi de rezultat; mai ales că în timp ce li se povestea despre toate substanţele nocive care sunt introduse în organism odată cu fumul de ţigară, li s-a demonstrat practic acest lucru”, ne-a mai povestit Eugenia Olariu.

Cum elevii de la „Spiru Haret” n-au brevetat încă invenţia, profesorii şi părinţii o pot folosi  cu încredere pentru a le arăta tinerilor care s-au apucat de fumat cât de dăunător este acest viciu pentru organismul lor. Dacă „maşinăria” se dovedeşte a fi eficientă şi în cazul dumneavoastră, aşteptăm felicitări pentru inventatorii de la „Spiru Haret”.

Citit 1505 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.