Delia promovează alcoolul în rândul tinerilor?

Delia promovează alcoolul în rândul tinerilor?
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Piesa Deliei, „Da, mama!”, este plagiat, este de părere un compozitor celebru, după prima audiţie. Mai mult, şi mesajul melodiei este criticat, putându-se considera că artista promovează, indirect, în rândul tinerilor, consumul de alcool. Horia Moculescu şi Cristian Faur au analizat piesa şi susţin că mesajul transmis de piesă este mult mai grav decât plagiatul.


Piesa Deliei, „Da, mama!”, care are deja două milioane de vizualizări pe Youtube, după trei zile de la lansare, este, se pare, plagiat. O spune un compozitor celebru din România care i-au comparat refrenul cu cel al pieselor “Sing for The Moment” (Eminem) şi „Dream on” (Aerosmith).

Prima referire la posibilul plagiat a fost făcută de Mircea Badea. „A ce piesă vă sună vouă asta, a Deliei? După părerea mea e una la unu Eminem, „Sing for The Moment”. Eminem e un vizionar, pare că a lansat piesa cu ceva vreme mai înainte. Cum a făcut şi Aerosmith înaintea sa”, a declarat el în emisiunea sa, „În gura presei”.

Subiectul a fost preluat de compozitorii Horia Moculescu şi Cristian Faur, care au analizat, din postura de specialişti, piesa şi au comparat refrenul acesteia cu piesele „originale”.

„Din nefericire, refrenul se bucură de aceleaşi motive muzicale cu cele din creaţia Aerosmith, bineînţeles transpuse într-o altă tonalitate. Repetiţia primelor submotive e identică, iar cel de-al doilea motiv e uşor variat, dar este foarte „inspirat” din faza refrenului piesei „Dream On”. Probabil că nu şi l-a amintit bine autorul când a „recompus” piesa. Asta se întamplă când adormi noaptea cu iPodul în urechi… dimineaţa te trezeşti mare compozitor”, a declarat Cristian Faur pentru WOWbiz.ro.

Horia Moculescu a declarat, la rândul lui: „E adevărat, există o oarecare asemănare, dar cred că este întâmplătoare, cele două piese dezvoltându-se „independent”, înainte şi după pasajul incriminat. Cert este că nu este plagiat”.

Moculescu a atras însă atenţia asupra mesajului piesei, Delia promovând indirect normalitatea consumului de alcool în rândul tinerilor care îi asculta piesa.

„Din punctul meu de vedere, problema mai gravă a cântecului este mesajul femeii bete (se pare, problemă de familie, că şi mă-sa a păţit la fel!). Nu există ceva mai dizgraţios decât o femeie beată (indiferent de cauză), ipostază care-i anulează feminitatea, graţia şi îi împăienjeneşte ochii prin care nu mai poate transmite nimic! Vai, vai! Dar de ce mă mai mir?”, a declarat Horia Moculescu pentru WOWbiz.ro.

Da, mama, sunt beată//Pentru că altfel nu îl pot uita, // Şi n-am nevoie de iertarea ta// Nu-mi spune că n-ai fost şi tu aşa, cândva.

Acesta este refrenul piesei, în urma căruia publicul tânăr ar putea înţelege că este în regulă să consume alcool după o decepţie în amor.

Sursa: agentiadepresamondena.ro

Citit 2377 ori Ultima modificare Vineri, 10 Iulie 2015 14:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.