FOTO/ Turnul TV gălăţean, unic în România - un adevărat SIMBOL al oraşului

FOTO/ Turnul TV gălăţean, unic în România - un adevărat SIMBOL al oraşului
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

* Construcţia, folosită iniţial pentru telecomunicaţii speciale, ar putea fi un simbol al oraşului


Dacă ai să cauţi un simbol grafic al Galaţiului, pe care să-l pui pe o cană, pe tricouri sau într-un anunţ comercial, nimic nu poate fi mai potrivit decât Turnul de Televiziune din sudul cartierului Micro 21, pe partea cea mai înaltă a malului falezei, construcţie unică în România! Un turn Babel care urcă spre cer! Văzut de departe, de pe Dunăre şi de peste Dunăre, încă înainte de a intra în comuna I. C. Brătianu, şi de oriunde în oraş, Turnul te şi lasă să vezi, de la înălţimea celor o sută de metri, până departe. Să vezi un oraş mult mai fain decât de jos, adică fără crăpături în asfalt şi dale lipsă, cu maidanezi minusculi şi foarte verde, înconjurat de ape… Construcţia cilindrică din vârf ar avea nevoie de niţică reabilitare, dar să nu fim cârcotaşi cu turnul care uneşte Galaţiul cu cerul! N-a fost iniţial turn de televiziune, ci pentru radiocomunicaţii speciale, iar aproape de Revoluţie de aici se retransmitea semnalul radio şi de televiziune de la Bucureşti către releul de la Văcăreni. Simbol niciodată exploatat al oraşului, se bucura de regimul de protecţie al obiectivelor militare. De altfel, la poale construcţia se învecina cu Comandamentul trupelor de grăniceri, iar jos, în unitatea militară de Marină, sub mal era adăpostit un depozit de muniţii. Turnul de Televiziune a fost finalizat în martie 1968.

Mai bine de un minut, cu liftul, spre cer!

Un fel de Empire State Building românesc, turnul presupune recorduri şi la… urcat cu liftul, scara fiind păstrată doar pentru situaţii speciale. Un minut şi 20 de secunde îi trebuie liftului să ajungă de la restaurantul de la baza Turnului în restaurantul de sus, diferenţa de nivel între cele două restaurante făcând unic obiectivul turistic gălăţean! Dacă mai punem şi frumuseţea extraordinară a peisajului citadin şi dunărean văzut de sus, ba şi suspansul, căci elasticitatea turnului face ca acesta să vibreze uşor la vânt mai mare, putem fi mândri că avem la Galaţi o asemenea minune a construcţiilor moderne! Restaurantul „Perla Dunării”, cu 220 locuri la parter şi 84 în vârf, oferă o privelişte de la cei 86 de m. înălţime faţă de cei 110 m. ai turnului, la care se adaugă şi antenele înalte! Aici se ţin evenimente speciale, vin îndrăgostiţii şi delegaţii străine, iar diametrul acestei „punţi” aeriene este de 14 m., restaurantul de sus ocupând unul dintre cele nivele ale unei construcţii cilindrice, cam ca o capsulă de mac uriaşă. Celelalte două etaje adăpostesc relee şi instalaţii „pentru transmiterea sau captarea undelor de orice fel, centru de informaţii privind securitatea naţională (practic din acel turn se transmiteau informaţii la Centru despre posibilele nereguli de securitate ce vizau partea de Est şi Sud a ţării), informaţii meteorologice, baza militară şi altele. În continuarea acesteia este o construcţie din schele metalice pe care sunt montate emiţătoarele, antenele parabolice, radarul antiaerian” – sunt informaţii de ordin general accesibile şi pe wikipedia.

Un proiect rezistent, marca ISCAS Bucureşti

„Dacă în înălţime turnul are peste 100 de metri, şi fundaţia de sub pământ are o lungime comparabilă cu ce se vede deasupra. În plus, fundaţia este prevăzută cu nişte piloni mobili", declara acum câţiva ani în presă fostul arhitect şef al municipiului Galaţi,  Eleonora Marin. În cotidianul „Viaţa nouă” nu am descoperiri referiri la construcţia realizată de Ministerul Transporturilor şi Telecomunicaţiilor la Galaţi, cel puţin în ´78, a acestui obiectiv naţional, de altfel destul de secretizat ca activitate de transmisiuni speciale, chiar dacă restaurantul a funcţionat cu acces liber pentru oricine şi pe vremea comunismului. Am aflat însă cine a proiectat obiectivul construit: ISCAS Bucureşti, acum S.C. PRODOMUS S.A., societate prestigioasă, în care au lucrat arhitecţi de renume, firmă cu peste jumătate de secol de activitate în domeniul proiectării-cercetării-dezvoltării investiţiilor la nivel national şi international, timp în care a purtat mai multe nume: IPC, ISPROR, ICSOR, ISCAS, ISART, ISLGC, PRODOMUS. Acum, cu mari premii la bienale naţionale (în 2005 primea chiar International Award for Excellence and Business Prestige - Gold Category, acordat de BID- Business Initiative Directions- Spania), execută lucrări în ţară şi în lume, mai pe toate continentele. Notăm şi că în ´78 „se lansa şi programul de organizare pe structură ierarhică a reţelei naţionale de telecomunicaţii pe trei nivele (local, adaptare interurbană şi tranzit interurban), acţiune finalizată în 1988. Modelul a fost preluat şi pe plan internaţional fiind păstrat şi la ora actuală într-un format similar, LX – TX”, aflăm din „Scurtă istorie a telecomunicaţiilor în Eomânia”, editat de autoritatea naţională ANCOM.

Topul internaţional al turnurilor

Hai să vedem cum stăm cu înălţimea totală a turnului. La Galaţi avem deci 110 m., Turnul din Berlin - Berliner Fernsehturm (Poreclit Turnul Alex) -, construit în ´69, în fosta Germanie comunistă, avea 365 de metri şi a urcat după revoluţie la 368. E al patrulea însă ca înălţime, după Ostankino din Moscova, Kiev, şi Riga.
Cu 634 m. înălţime, proaspăt terminat după numai patru ani şi 820 mil. dolari, aşteptând 32 milioane de vizitatori anual, este „Copacul cerului” – „Tokyo Skytree” – deocamdată, cel mai înalt turn din lume, de două ori cât Turnul Eiffel (324 m.). Este înconjurat de peste 300 de magazine şi restaurante, un planetarium şi un aquarium, nu de un părculeţ şi blocuri, ca la noi… Turnul Canton din Guangzhou, China, are 600 m., iar Turnul Eiffel din Paris, Franţa (324 metri).

Nu facem noi parte din federaţia turnurilor cele mai înalte din lume, dar am putea pune… de-o frăţie cu turnul chinez din provincia Hubei, care îl va detrona desigur pe cel japonez! Cel mai mare dintre cele două turnuri Phoenix roz, a căror construcţie este planificată pentru Wuhan, capitala provinciei Hubei din China, va ajunge în 2017 la 838 m.! 

Citit 17773 ori Ultima modificare Luni, 14 Septembrie 2015 00:20

16 comentarii

 • postat de camelia
  Marți, 13 Octombrie 2015 17:55
  5.13.224.***
  Ati uitat de Donauturm din Viena, cu o înălțime de 252 metri, dotat cu două ascensoare rapide care vă ridică în 35 de secunde până la restaurantul panoramic rotativ situat la 165 de metri înălţime. Acesta este Donauturm, unul dintre simbolurile arhitectonice ale orașului.
  Oferă o privelişte superbă asupra centrului istoric al Vienei, asupra Wienerwald şi - în funcţie de vreme - şi asupra împrejurimilor mai îndepărtate ale Vienei. Donauturm a fost ridicat în anul 1964, cu ocazia Expoziției Horticole Internaționale, a cărei amintire o păstrează și astăzi parcul Donaupark. Peluze întinse, vaste piste de jogging, terenuri de joacă pentru copii şi straturi de flori vă invită aici la relaxare. Este nevoie de ceva curaj să riscaţi un Bungee-Jump de pe Donauturm, de la o înălţime de 152 de metri!
  0
  0
  Raportează
 • postat de cetățeanul tulburat
  Duminică, 13 Septembrie 2015 02:44
  70.194.67.***
  Întotdeauna m-am gândit de ce nu a fost finisat, să i se fi dat o culoare la exterior? Eventual să fie vopsit în culorile orașului și să i se deseneze pe partea dunării emblema orașului...Nu mai are Galațiul alpiniști utilitari?!
  Cel ce administrează restaurantul de sus, ar putea să facă bani grei cu o investiție minimă intr-o punte mobilă extensibilă și o coardă de bungee-jumping.
  5
  5
  Raportează
 • postat de Dan
  Sâmbătă, 12 Septembrie 2015 17:29
  5.13.198.***
  Intradevar, in acest oras avem doua lucruri cu care ne putem mandri. Faleza Dunarii si Turnul televiziunii. Doua potentiale motive pentru cei care ne viziteaza orasul, sau pentru cei aflati in tranzit sa zaboveasca o clipa. Ne intrebam mereu ce sa facem sa-i atragem pe cei care fac croaziere pe Dunare sa ne viziteze orasul. Acesti oameni vor exact ceea ce dorim si noi atunci cand mergem in excursii externe : Locuri si imagini deosebite. Baza o avem. Faleza noastra (fara a fi patetici) e cea mai frumoasa din toate amenajarile de pe intregul curs al fluviului. Pe langa asta e si cea mai lunga. Singurul lucru care ii lipseste e o iluminare adecvata. Cat pot costa niste becuri halogen plasate din loc, sau sub frumoasele noastre statui ? Cat ar costa ca administratia sa faca un asemenea loc ? Cat ar costa niste halogene montate pe corpul turnului ? Dar niste neoane speciale, de diferite culori sus pe cilindrul turnului. Sau chiar si un laser ? Pastrand proportiile, cei din administratia Budapestei au fost baieti inteligenti si au inteles ca pot crea o atmosfera fabuloasa folosind luminile. Astfel, orasul lor a devenit raiul fotografilor. Anul trecut fiind in trecere prin Passau am intrat intr-un mic magazinas de suvenir-uri. Afland ca sunt roman, propietarul (fost marinar pe vase de croaziera fluviale - Omul stia unde e Galatiu-ul) m-a intrebat ... cum mai e faleza si acel turn inalt. Si mi-a mai spus ceva atunci : Cele mai fotografiate lucruri de catre pasageri dupa Delta pana Barajul de la Portile de Fier sunt Faleza din Galati si acel turn inalt
  3
  23
  Raportează
 • postat de Catalin
  Sâmbătă, 12 Septembrie 2015 17:15
  210.89.90.***
  Interesant.Merita sa mergeti acolo sau macar sa treceti sa il vedeti daca ajungeti in Galati.Am fost si in cel din Vienna dar m-am simtit mai bine in cel din Galati.Incercati si voi!
  1
  10
  Raportează
 • postat de Robert Popescu
  Sâmbătă, 12 Septembrie 2015 15:52
  79.116.108.***
  @rodax: te-ai trezit tarziu prietene. La ora la care noi comentam si tu dormeai, in articol scria ca a fost construit dupa marele cutremur din 77 respectandu-se nu stiu ce norme drastice. In loc sa ne multumeasca ca le-am atras atentia despre prostiile debitate, au modificat articolul de parca ineptiile nici n-ar fi existat.
  Si nu e prima situqtie in care fac asa. Bine macar ca acum n-au sers si comenturi le ca in alte dati
  1
  12
  Raportează
 • postat de Goagăl
  Sâmbătă, 12 Septembrie 2015 14:59
  5.13.221.***
  Cică a fost inaugurat în 1968. Deci a prins și cutremurul din 1977.
  https://goo.gl/sx76oy
  https://goo.gl/l1ja81
  1
  3
  Raportează
 • postat de rodax
  Sâmbătă, 12 Septembrie 2015 14:55
  109.103.134.***
  voi cei care scrieti comentarii,n-ati citit cu atentie articolul in care e specificat ca turnul a fost inaugurat in martie 1968.
  6
  2
  Raportează
 • postat de Noul Galati,noua hazna
  Sâmbătă, 12 Septembrie 2015 13:09
  5.13.245.***
  D-le Cilinca,ai uitat sa spui ce e mai important despre acest turn. Apartine statului,a unui mimister sau a mediului privat.? Bodega jalnica si anosta si fara nici in haz,unde urla niste ageamii manelisti si cu un meniu de anii 80 anume,a cui apartine? Cat se percepe chirie? E o chirie preieteneasca? De cand nu s-a mai renovat nimic pe aici? Cat costa sa te urici in liftul antic? Cine incaseaza banii de la lift? bonuri fiscale? Daca totusi apartine statului,e normal ca sa aflam despre chirie,atat la spelunca cat si laserviciile de telefonie mobila.
  10
  13
  Raportează
 • postat de blocul țiglina
  Sâmbătă, 12 Septembrie 2015 12:16
  92.82.217.***
  Panglica a fost tăiată în 1968 în prezența lui Dăscălescu. Antena de deasupra a fost ridicată la sfârșitul anilor 70. Există foto pe fb-sursa Serviciul Referințe. Intrați și vizualizați.
  1
  10
  Raportează
 • postat de Robert Popescu
  Sâmbătă, 12 Septembrie 2015 10:06
  79.116.108.***
  Iar dezinformezi? Iar scrii aiurea maistre?
  Turnul de televiziune a fost construit mult, mult mai înainte de anii 77 78. In filmul EXPLOZIA, la min ~19.15 apare o imagine a turnului. La min~16.30 turnul de televiziune este mentionat in discutia dintre capitanul portului si primul secretar. Conform Google , filmul EXPLOZIA A FOST REALIZAT IN ANUL 1973, an in care turnul de televiziune exista.
  In aceste conditii, daca nu stiti ncxi macar cand a fost construit, ce credibilitate mai are restul articolului?
  Poti sa-mi stergi comentul, dar macar modifica datele din articol. In fata mea oricum esti zero barat ca si cultura generala, dar mai ai o sansa in fata altora...
  7
  14
  Raportează
 • postat de luke
  Sâmbătă, 12 Septembrie 2015 10:06
  89.137.225.***
  Era mai frumos daca era impodobit cu lumini pe tp de noapte si sa aduca la imagine cu un far din acela in care se roteste lumina de ghidare a marinarilor;just for design....ce fel ar fi fost sa te plimbi noaptea cu bacul si sa se vada turnul si acea lumina rotativa?....sa bata acea lumina de jur imprejur...idei sunt dar ne limitam doar la un restaurant condus de un (...).....ziua e jale,arata jalnic...plictisitor...noaptea e ceva banal,se poate face formidabil chiar si pt galatenii ce locuiesc langa el,langa Politia de Frontiera.....in fine.... SAU SEMNUL BATMAN:))))))
  4
  20
  Raportează
 • postat de atamanu
  Sâmbătă, 12 Septembrie 2015 09:58
  5.13.198.***
  Nenea Cilinca, nu intotdeauna Wikipedia ofera informatii corecte ( si te mai lauzi ca fiind Galatean ). @Geo are perfecta dreptate. Constructia turnului a inceput in 1967. Prin "68, cand se ajunsese aproape la jumatatea ei, era cat pe ce sa fie abandonata, deoarece ( umbla zvonul ) s-ar fi inclinat cateva grade. Adevarat sau nu, lucrarile au sistat o perioada de timp. Inaugurarea a avut loc in 1969. Stiu asta precis, pentru ca elev fiind la scoala generala nr.8, am urmarit cu interes ( prin ferestrele clasei si nu numai ) evolutia lui. O realizare de exceptie ( pentru acea data ) a regimului de " trista amintire "....Regimurile mai " vesele " ce au urmat au si ele realizari arhitecturale " importante ", pe mosiile baronilor locali insa...
  2
  22
  Raportează
 • postat de Greu de raspuns I
  Sâmbătă, 12 Septembrie 2015 09:52
  5.13.212.***
  O intrebare: care este, a cui si cum a fost aleasa firma care il exploateaza ca restaurant?
  4
  18
  Raportează
 • postat de Geo
  Sâmbătă, 12 Septembrie 2015 09:26
  92.82.217.***
  Turnul a fost inaugurat în 1969, există fotografii de la acel moment.
  1
  16
  Raportează
 • postat de Profesor
  Sâmbătă, 12 Septembrie 2015 08:19
  5.13.170.***
  Multumim, domnule Cilinca!!!

  Merita mentionat si CN Tower din Toronto, pentru ca:
  - a fost construit cam in aceeasi perioada (1976)
  - are peste 550 m. inaltime (noi faceam de 110 m, canadienii de 5 ori mai inalt - peste 550 m)
  - este simbolul orasului Toronto (cum al nostru ar putea- si ar merita! - sa fie simbolul Galatiului)
  - este unul dintre simbolurile Canadei (de ce nu ar fi si al nostru promovat ca unul dintre simbolurile Romaniei?!?!?!?)
  5
  10
  Raportează
 • postat de Dana
  Sâmbătă, 12 Septembrie 2015 01:41
  79.155.147.***
  Bravo Victor! Ce frumos ne aduci aminte de orasul nostru....si cat ne bucuram sa mai auzim si lucruri frumoase, noi cei plecati departe. Multumim.
  7
  18
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.