CONCURS organizat de Agenţia Spaţială. Până când se fac ÎNSCRIERI

CONCURS organizat de Agenţia Spaţială. Până când se fac ÎNSCRIERI
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Elevii cu vârsta de peste 14 ani au şansă să participe la cea de-a doua competiţie naţională de CanSat, din cadrul Biroului European de Resurse pentru Educaţie Spaţială (ESERO) România, un proiect al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), realizat în colaborare cu Agenţia Spaţială Română (ROSA).

Provocarea pentru elevi va consta în includerea tuturor subsistemelor majore ale unui satelit, cum ar fi alimentarea cu electricitate şi comunicaţiile, într-un CanSat, o simulare a unui satelit integrat în volumul şi forma unei doze standard de băuturi răcoritoare. Astfel, se pot înscrie la preselecţii, pe site-ul www.esero.ro, până pe 1 februarie, echipe de maximum şase elevi, coordonaţi de un cadru didactic.

Concursul va avea loc la nivel naţional în luna aprilie, iar echipa câştigătoare se va califica direct în finala competiţiei europene de CanSat, din luna iunie. Organizatorii anunţă că, profesorii coordonatori ai celor opt echipe selectate, împreună cu alţi opt profesori care şi-au înscris echipele, dar nu au fost selectaţi, vor fi invitaţi, la Gura Humorului, să participe la un workshop introductiv, în perioada 11-14 februarie. Pentru competiţia românească şi europeană, fiecare CanSat va trebui să fie conceput pentru a îndeplini o misiune principală şi una secundară. Misiunea primară a CanSat este impusă, fiind aceeaşi pentru toate echipele: măsurarea temperaturii şi a presiunii atmosferice. Datele sunt transmise de către CanSat la sol cel puțin o dată pe secundă pentru a putea fi analizate şi integrate pe un grafic. Misiunea secundară este la alegerea fiecărei echipe şi poate consta din activităţi cum ar fi măsurarea unor parametri mai avansaţi - ca de exemplu acceleraţia, localizarea GPS, măsurarea radiaţiei din mediul înconjurător - sau o activitate precum aterizarea la punct fix sau eliberarea unui rover la aterizare.

Citit 995 ori Ultima modificare Marți, 26 Ianuarie 2016 18:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.