Fără cultură, nu există identitate. Un loc unic în Europa, plin de BĂLĂRII şi GUNOAIE

Fără cultură, nu există identitate. Un loc unic în Europa, plin de BĂLĂRII şi GUNOAIE
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Este deschis nonstop muzeul în aer liber de sculptură moderna şi ruginită din Galaţi. Condiţiile de vizitare sunt bune, bălăriile încă n-au năpădit operele, iar în funcţie de ora de vizitare puteţi fi însoţiţi de ghizi maidanezi. Aportul cultural este vizibil şi a stimulat creaţia publicului şi a unor artişti tembeli-anonimi. Aproape toate operele vizuale au fost semnate de vizitatori cretini, profund impresionaţi şi hâţânaţi de mesajul artistic. Mai mult, se îngemănează creaţia artiştilor cu portocaliul coşurilor de gunoi, plasate fix în faţa lor. Asta subliniază inteligenţa şi finul simţ artistic, aproape de neînţeles, al edililor. Setea de cultură a generat şi o sete fizică, pe lângă opere, răsărind aproape în simbioză, terase, cârciumi, chioşcuri, locuri de joacă, cofrete de branşament şi alte minuni antropice.

Cum spuneam, mesajul artistic  a stimulat la nivel subliminal, împodobirea cu boscheţi şi tufe, cam în genul mileurilor arhi şi omiprezente din folclorul urban. Apoteoza tuturor acestor opere o constituie ”Narcis” de Gh. Turcu, capodoperă ascunsă vulgului, impejmuită de libertatea kitsch-ului unui moment hilar milenar.

Tot în acest registru al tâmpeniei sublime, găsim restaurarea ad-hoc a câtorva opere. Revopsite după bunul plac al unui cretin neîngrădit, în culori ce denaturează mesajul artistic. Cel mai elocvent este roşul ce acoperă ”Poarta oraşului”.

Operele de artă din extinsul muzeu în aer liber cu program nonstop sunt copleşite de atenţia şi grija edililor şi a noastră, ele sunt mişcate până la lacrimi de rugină şi aproape stau să se prăbuşească de atâta grijă ce le cocoşează.

Acum, spus în mod serios. Faleza Dunării la Galaţi, împreună cu sculpturile în metal reprezintă UN LOC UNIC ÎN EUROPA. Printre bălăriile şi gunoaiele generate de nesimţirea şi prostia crasă a edililor, zac nevalorificate (când spun nevalorificate mă refer din punct de vedere cultural-vizual, nu care cumva vreun prost să le ducă la fier vechi) opere de artă, unele dintre ele ajungând la o jumătate de veac.

Sunt stupefiat cât de prost sunt inventariate şi prezentate de către Direcţia pentru Cultură, lucru făcut  de mântuială, în ce stare jalnică sunt păstrate de Consiliul Local şi Primărie. Căt costă defrişarea şi eliberarea spaţiului din jurul operelor? Cât costă angajarea unui peisagist pentru integrarea în spaţiul vegetal? Cât costă angajarea unui consilier cultural pentru reala punere în valoare a lor? Cât costă restaurarea lor?

Aceeaşi situaţie o găsim în parcul Cloşca şi în Mazepa.

Fără cultură, nu există identitate şi educaţie, nici ”respect pentru viitor”, cum ironic apare într-o poză.


Vă reamintim că "Viaţa liberă" găzduiește, săptămânal, cele mai interesante opinii şi atitudini despre Galaţi. Cu intenția să realizăm o radiografie a societăţii civile, în care să se regăsească aspiraţiile fiecărui gălăţean care are ceva de spus, vă invităm - dacă doriți să vă implicați şi considerați că puteți ajuta cu idei şi propuneri concrete la schimbarea în bine a oraşului - să trimiteți texte pe adresa de mail a ziarului, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Citit 4932 ori Ultima modificare Joi, 18 Februarie 2016 00:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.