Filmul "De ce eu?", la Bruxelles. Sinuciderea unui procuror român, discutată în Parlamentul European (FOTO)

Filmul "De ce eu?", la Bruxelles. Sinuciderea unui procuror român, discutată în Parlamentul European (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

"Luminile se sting, uşile se închid, începe filmul!", a fost anunţul inedit pe care eurodeputatul Monica Macovei l-a făcut în sala Grupului Conservatorilor şi Reformiştilor din Parlamentul European. De această dată, băncile europarlamentarilor au fost ocupate de românii din Belgia şi de angajaţii instituţiilor europene care au venit să vizioneze filmul "De ce eu?", proiectat pe cele trei ecrane care, în mod obişnuit, contabilizează voturile deputaţilor. Proiecţia, urmată de o discuţie cu regizorul Tudor Giurgiu şi cu actorii din rolurile principale, a fost organizată de Monica Macovei şi Rombel, cea mai largă comunitate virtuală a românilor din Belgia.

O întâmplare adevărată

Proiecţia filmului "De ce eu?" - care spune povestea adevărată a procurorului Cristian Panait, care, pus să aresteze un alt coleg, tot procuror, dar fără probe, nu a rezistat presiunilor la care a fost supus şi s-a sinucis - a fost urmată de aplauze. Cu ropote de aplauze au fost salutaţi şi regizorul şi scenaristul filmului, Tudor Giurgiu, şi actorii din rolurile principale: Emilian Oprea, Andreea Vasile, Liviu Pintileasa şi Alin Florea.

După cum a mărturisit Monica Macovei, ideea de a aduce acest film la Bruxelles s-a născut la Festivalul de Film de la Gărâna, unde s-a întâlnit cu Tudor Giurguiu. „Am vrut să-l aduc în Parlamentul European, pentru că am această posibilitate aici. Ideea a fost ca filmul să fie văzut de românii din Belgia care nu au apucat să-l vizioneze, dar şi de cei din Parlamentul European, care vor să-l vadă. Puteam să aduc orice alt film. Am adus "De ce eu?", pentru că sunt şi eu legată, într-un fel, de moartea procurorului Panait. Ceea ce s-a întâmplat este un episod al luptei pentru câştigarea independenţei procurorilor. Acum, de exemplu, un procuror-şef nu are voie să-i dea instrucţiuni procurorului de caz, cum am văzut că s-a întâmplat. Ceea ce s-a întâmplat cu procurorul Cristian Panait, care s-a sinucis în urma presiunilor la care a fost supus, este unul din episoadele tragice care ne-au dus la ce avem astăzi: la procurori - o parte din ei de la DNA Central - fără frică, independenţi, profesionişti, care nu au nicio problemă să cheme un ministru, un prim-ministru, un parlamentar sau pe oricine să investigheze. A fost drumul nostru pentru independenţa şi eficienţa justiţiei", a mărturisit Monica Macovei.

Temă fără frontiere

La rândul său, regizorul Tudor Giurgiu a declarat: „Filmul a fost primit foarte bine, în special în ţările care au probleme similare cu ale noastre: în centrul, estul Europei, dar a fost foarte bine înţeles peste tot, indiferent unde am mers, în Spania, Franţa, SUA. Cel mai ciudat pentru mine a fost o proiecţie în India, la un festival de film, unde nu ştiam ce o să înţeleagă oamenii aceia obişnuiţi cu filme de Bollywood. Şi au reacţionat foarte bine! Un cuplu a venit şi mi-a spus: "Nici nu ştii cât ne-a impresionat filmul, pentru că avem un băiat care e procuror şi ne spune aceleaşi lucruri pe care personajul tău le spune, cum că s-a săturat de viaţă, că nu vrea să aducă pe lume copii, pentru că - unde să-i aducă? - şi la noi e la fel, corupţie". Şi mi-am dat seama că, undeva, e o poveste universală".

Realitatea bate filmul

"Ca ministru al Justiţiei, am cerut redeschiderea cazului Panait, Consiliul General al Magistraturii a votat nu, eu am revenit cu cererea, Consiliul până la urmă a aprobat, s-a dus la Parchetul General, a stat câteva luni şi s-a întors cu aceeaşi soluţie - sinucidere fără nicio presiune. Să ştiţi că există infracţiunea de determinare la sinucidere. Şi-mi aduc aminte din ce am citit atunci în dosar că, în ziua în care s-a sinucis, a avut pe telefonul lui opt apeluri de la doamna Rodica Stănoiu, pe atunci ministrul Justiţiei. Era doctorandul ei", a dezvăluit Monica Macovei.

„Filmul arată cum independenţa justiţiei nu se câştigă uşor. Este un film important pentru istoria noastră şi pentru justiţia noastră. Este bine că 70 la sută din faptele şi întâmplările din film sunt adevărate, pentru că trebuie să le reamintim oamenilor cum a fost”, a mai spus Monica Macovei.

Notă: Acest material a fost realizat în cadrul unei vizite de documentare la instituţiile europene, organizată de europarlamentarul Monica Macovei.

Citit 1714 ori Ultima modificare Luni, 02 Mai 2016 17:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.