Doar unul din cinci români priveşte VIAȚA SEXUALA cu naturaleţe şi relaxare
Foto: Sursa foto: Internet

Doar unul din cinci români priveşte VIAȚA SEXUALA cu naturaleţe şi relaxare
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Românii au dovedit un nivel de înţelegere scăzut faţă de ceea ce presupune înţelegerea culturii intimităţii, a pasiunii, a sexualităţii şi a inteligenţei erotice, după cum a reieşit din rezultatele unei cercetări exploratorii online desfăşurată de Asociaţia Multiculturală de Psihologie şi Psihoterapie şi de Otilia Mantelers, expert în sănătate relaţională. La cercetare au participat 1.210 respondenţi din mediul urban şi rural, din care numai 16 la sută bărbaţi, restul fiind femei, un lucru explicabil în condiţiile în care femeia este, de regulă, cea educată să aibă grijă de cuplu şi de familie.

În acelaşi timp, 79 la sută dintre respondenţi sunt căsătoriţi sau trăiesc într-o relaţie stabilă, iar 56 la sută din aceştia au copii. Numai 21 la sută din cei care au participat la sondaj nu au o relaţie, iar cei mai activi participanţi au fost cei cu vârsta cuprinsă între 26 şi 35 de ani. Răspunsurile au fost oferite la o serie de 16 întrebări referitoare la sexualitate, cum ar fi atitudinea faţă de sex existentă în familie, măsura în care intimitatea în cuplu poate exista şi în absenţa sexului, despre cum răspund preferinţelor şi cerinţelor sexuale ale partenerului sau despre cum se confruntă cu rutina sexuală.

Nemulţumiţi de propriul aspect

O primă problemă scoasă la iveală de cercetare se referă la nemulţumirea românilor legată de felul în care arată, cu 66 la sută care ar face mici îmbunătăţiri în acest sens şi cu 14 la sută cărora le displace cum arată şi ar dori schimbări importante, deci un total de 80 la sută din respondenţi care nu se simt bine în pielea lor. Aşa cum au subliniat psihologul clinician Gaspar Gyorgy, dar şi expertul în sănătate relaţională Otilia Mantelers, intimitatea sexuală capătă o dimensiune mai profundă şi mai incitantă atunci când suntem mulţumiţi de corpul nostru.

”Când nu ne iubim corpul, ne ascundem de celălalt, conectarea nu e totală. Un simţ sănătos al îndreptăţirii erotice se construieşte pe baza unei atitudini relaxate, generoase şi nestânjenite faţă de propriul corp – un lucru cu care se luptă din plin cultura noastră puritană. Acceptarea şi aprecierea propriului corp cu tot cu imperfecţiunile sale este un indicator al sănătăţii sexuale”, conform specialiştilor, potrivit cotidianului “Adevărul”.

Sexul, între tabu şi păcat

Românii au o problemă şi în ceea ce priveşte modul în care sexul a fost privit în familie în copilărie sau adolescenţă, pentru 66 la sută din respondenţi atitudinea fiind una represivă, caracterizată de ruşine sau de jenă, pentru ca în cazul a 13 la sută să fie marcată de vinovăţie, abuzivă sau interzisă. Pentru restul de 21 la sută, sexul a fost privit cu naturaleţe şi relaxare. Tocmai pentru că 79 la sută din respondenţi nu au avut parte de informaţii corecte şi de deschidere în acest sens din partea părinţilor, psihologul Gaspar Gyorgy şi Otilia Mantelers au punctat importanţa educaţiei sexuale.

Este foarte important ca adolescentul să primească informaţii corecte şi precise, sintetizate conform vârstei, dorinţei sale de cunoaştere şi capacităţii de înţelegere, puţini părinţi asumându-şi un rol activ în acest sens, fie din cauza faptului că nu sunt/nu se simt pregătiţi să o facă, fie pur şi simplu pentru că sunt dezinteresaţi sau nu conştientizează importanţa acestui tip de educaţie, după cum s-a arătat în cadrul studiului. Această lipsă de informaţie sexuală din partea părinţilor s-a reflectat şi în rezultatele cercetării, conform căreia trei sferturi dintre respondenţi au declarat că au aflat despre sex şi intimitate de la prieteni sau din alte surse proprii, în vreme ce doar 11 la sută au avut ca principală sursă de informare familia.

Unul din şapte respondenţi spune că subiectul sexualităţii nu l-a preocupat prea mult în copilărie sau adolescenţă, astfel că nu îşi aminteşte cum s-a informat. Acest lucru arată că este nevoie să depăşim modul în care sexul este încă perceput la nivel de societate, ca un tabu sau un păcat atunci când nu îşi împlineşte rolul de reproducere. Sursa: adevarul.ro

Citit 1820 ori Ultima modificare Sâmbătă, 21 Mai 2016 01:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.