Secrete în bucătărie/ Ce este maiaua şi de ce este mai sănătoasă decât drojdia?

Secrete în bucătărie/ Ce este maiaua şi de ce este mai sănătoasă decât drojdia?
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

În ziua de azi, pâinea este preparată cu drojdie, un ingredient care aerează miezul pâinii şi îi dă acea consistenţă pufoasă. Drojdia a fost descoperită acum o sută de ani într-un laborator din Franţa. Timp de mii de ani însă, pâinea a fost făcută în special cu maia, un amestec de făină cu apă fermentat de drojdiile sălbatice. Maiaua sau plămădeala e un tip de drojdie formată din bacteriile ce mănancă zahărul din făină, şi e făcută doar din făină de secară şi apă, trecând printr-un proces care durează mai multe zile; gustul pe care i-l dă pâinii e unul specific, uşor acrişor şi foarte gustos. Iar când în aluat se adaugă diverse seminţe (de floarea soarelui, de mac, de in), ulei de măsline şi ierburi aromatice, pâinea caldă, aburindă şi aromată devine un deliciu.

Alimentele fermentate sunt foarte apreciate pentru beneficiile pe care le oferă sănătăţii consumatorului. Printre acestea se număra bacteriile pe care le conţin şi care echilibrează flora intestinală şi şi uşurează digestia. Fermentarea pe bază de acid lactic ajută nu doar la conservarea alimentelor, ci şi sporeşte semnificativ aportul de substanţe nutritive.

Deja mulţi dintre noi cunoaştem, măcar din reclamele pentru iaurt de la televizor de rolul bacteriilor probiotice, dar puţini ştiu că acestea sunt conţinute şi în murături, saramură sau în alte alimente fermentate, cum ar fi maiaua.

În comerţ se poate găsi maia uscată care ne ajută să economisim timp, deoarece producţia maialei proaspete, potrivită pentru dospirea pâinii, se face mult mai rapid. În plus, drojdiile sălbatice, microorganisme care există în aer, necesare pentru prepararea maialei “de la 0″, adică doar din făină şi apa, trebuie să provină dintr-un mediu nepoluat pentru a fi sănătoase.

Iată câteva din modurile în care maiaua este utilă pentru sănătatea noastră: predigeră celuloza, făcând pâinea mai uşor digerabilă; îmbunătăţeşte toleranţa la glucoză; protejează vitamina B1 de distrugere ca urmare a temperaturii ridicate de la coacere; descompune glutenul, ceea ce face ca şi persoanele cu sensibilitate la gluten să poată consuma pâinea; conţine probiotice (lactobacillus) importante pentru digestie; conţine fitaza care activează un proces chimic care descompune acidul fitinic, permiţând absorbţia unor minerale cum ar fi: zinc, fier, magneziu, cupru, fosfor, calciu. Acidul fitinic interferează cu absorbţia acestora la nivel intestinal.   

De ce e mai bine să o folosim?

Pentru că procesul de dospire a pâinii este mult mai lent în cazul maielei decât a drojdiei, acidul lactic produs în aluat creează un ph ideal pentru activarea fitazei care scade acidul fitinic cu 62 la sută (comparativ cu 38 la sută în cazul drojdiei).

Maiaua din făină de secară este cea mai nutritivă, deoarece activarea fitazei este maximă, astfel încât cantitatea de minerale care sunt asimilate de organism creşte semnificativ.

Maiaua pudră se poate utiliza în combinaţie cu drojdia (proaspătă sau uscată).

sursa: biolandia.ro        

Citit 5460 ori Ultima modificare Miercuri, 10 August 2016 15:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.