Chiflele pot fi simple, pentru a fi făcute sandvici, dar şi umplute, iar din aluat se poate face şi o pâine super gustoasă, rulouri cu cârnaţi etc.
Ingrediente
550-600 g făină, 1 lingură zahăr, 1 linguriţă sare, 50 g unt, 300 ml lapte, 25 g drojdie proaspătă sau 10 g drojdie uscată, diverse seminţe (mac, chimen, susan etc.)
Preparare
Se amestecă drojdia cu zahărul şi cu laptele călduţ şi se lasă 10 minute. Se adaugă şi restul ingredientelor şi se frământă un aluat care va dospi în jur de 30 de minute. Aluatul se scoate pe o planşă unsă şi se porţionează în 12 părţi egale. Fiecare parte se întinde pe rotund, cu mâna unsă cu ulei. Se adună marginile, până se formează o bilă şi se întoarce cu partea de jos în sus. Chiflele astfel formate se aşază în tavă, pe o hârtie de copt şi se mai lasă 30 minute la odihnit. Chiflele crescute se ung apoi cu apă sau lapte şi se presară cu seminţe. Chiflele se coc 20-25 min. la 180°, până se rumenesc frumos.