Propunerea Ramonei: Tort șah
Foto: Foto Ramona Cotârleţ

Propunerea Ramonei: Tort șah
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Torturile sunt nelipsite din meniul aniversărilor sau sărbătorilor petrecute în familie sau cu prietenii. Dar ce-ar fi să transformăm un tort simplu într-unul senzaţional, fără să fim cofetari profesionişti? Şah-mat!

Ingrediente

6 ouă, 6 linguri zahăr pudră, 3 linguri ulei, 6 linguri făină, 2 linguri cacao, esenţă de rom, 1 linguriţă praf de copt (opţional)

Mod de preparare

separăm albuşurile de gălbenuşuri. Albuşurile le batem spumă tare cu un praf de sare. Apoi adăugăm zahărul pudră şi mixăm până spuma devine densă şi lucioasă. Separat frecăm gălbenuşurile cu uleiul şi esenţa de rom, până obţinem o emulsie stabilă. Această emulsie o turnăm peste albuşuri şi omogenizăm compoziţia. Făina o cernem împreună cu cacaoa şi praful de copt peste compoziţia rezultată. Amestecăm totul cu o spatulă, uşor, cu mişcări de jos în sus. Compoziţia o turnăm într-o tavă (24 cm diametru) tapetată cu hârtie de copt şi dăm la cuptor la foc mediu, pentru cca jumătate de oră. Se poate testa cu scobitoarea.

Ingrediente cremă

380 ml lapte condensat, 300 ml frişcă lichidă, 150 ml lapte gras, 50 grame de miere, 6 foi de gelatină

Aşadar, laptele se pune la fiert. Gelatina se pune la înmuiat în apă rece. Laptele condensat se toarnă într-un vas, fără să-l fierbeţi, şi se adaugă mierea. Gelatina hidratată se stoarce de apă şi se adaugă în laptele fiert (răcit puţin) şi se omogenizează. Se adaugă peste laptele condensat şi se omogenizează. Apoi se bate frişca şi se adaugă peste compoziţia de lapte, se amestecă şi se dă 30 de minute la rece.

Pentru asamblarea tortului, trebuie să tăiaţi blatul în 3 sau în 4 pe orizontală şi apoi din fiecare blat obţinut se vor decupa cercuri concentrice de aceeaşi grosime.

Urmează montarea tortului:în forma în care aţi copt, puneţi folie alimentară şi asezaţi un cerc de blat, un cerc de cremă şi tot aşa până se “umple” tot blatul. Urmează al doilea rând de blat, care va începe cu un cerc de cremă şi apoi un cerc de blat, continuând operaţiunea până la “umplerea” celui de-al doilea blat. Facem operaţiunea asta până terminăm de aşezat toate blaturile. Daţi la frigider peste noapte. A doua zi răsturnaţi tortul şi ornaţi după preferinţă.

Sursa foto: Internet

Citit 1161 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Noiembrie 2016 16:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.