Cu maşina prin Europa (5)

Cu maşina prin Europa (5)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Amsterdam - "Veneţia Nordului" *

Ne continuăm călătoria prin Europa, cu maşina, şi ne oprim, doar pentru o zi, în Amsterdam. Un oraş unic, cu o arhitectură impresionantă, care combină barocul olandez cu stilul gotic caracteristic "epocii de aur" a oraşului din secolul XVII, când Olanda s-a impus ca forţă navală şi comercială.

Construit în jurul celor 17 canale, pe malurile râului Amstel, Amsterdam este oraşul cu cel mai larg centru istoric din Europa: peste 7.000 de clădiri incluse în patrimoniul UNESCO.

Amsterdamul este o experienţă unică pentru vizitatori, un tărâm al trăirilor extreme: de la Van Gogh la cartierele "rău famate" şi la "Coffee shop" (unde este permis consumul de droguri uşoare), de la case arătoase la bărci ancorate pe malul canalului şi transformate în apartamente, oraşul arată că este viu şi plin de culori, cu un parfum aparte, greu de descris cu exactitate în cuvinte. Cu siguranţă turiştii sunt impresionaţi de imensele parcări de biciclete, dar şi de comportamentul libertin al locuitorilor din Amsterdam.

Un oraş pentru toate buzunarele

Contrar aşteptărilor, Amsterdam este accesibil tuturor categoriilor de turişti. Pentru o noapte de cazare se plăteşte de la 30 de euro (la motelurile low cost) până la 150 de euro (la hoteluri de 3 şi 4 stele). Important este să îţi faci rezervare pe internet (orice e mai ieftin).

Cea mai importantă problemă în Amsterdam este parcarea. În cazul în care nu eşti mare amator de bicicletă şi nu vrei să renunţi la maşină în favoarea transportului public, atunci ai două posibilităţi de parcare. Pe stradă, dar trebuie neapărat să ai card ca să poţi achita tichetul de parcare, sau în parcările subterane. Cea mai ieftină oră de parcare este 5 euro, în parcările stradale.

Restaurantele sunt de toate categoriile şi pentru toate buzunarele: găsiţi localuri de calitate unde preţurile sunt mai mici decât "acasă", dar şi restaurante de lux, cu preţuri pe măsură. De asemenea, veţi găsi restaurante ale diferitelor naţionalităţi care locuiesc în oraş: thailandeze, chinezeşti, japoneze etc. Mâncarea la aceste restaurante este foarte bună, proaspătă (preparată imediat după ce s-a efectuat comanda) şi la preţuri rezonabile.

Cu hidrobicicleta pe canale

Amsterdamul este oraşul unde majoritatea locuitorilor circulă cu bicicleta sau cu transportul în comun. În contrast cu Bucureştiul şi alte capitale europene, în Amsterdam veţi fi surprinşi să vedeţi că în centrul oraşului circulă foarte puţine maşini, chiar şi în zilele ploioase. Trei sferturi dintre cei un milion de locuitori ai oraşului circulă cu bicicleta.

Turiştii pot închiria o bicicletă de la o agenţie pentru a străbate traseele din centrul oraşului pe două roţi: va fi mult mai simplu decât cu maşina sau cu transportul în comun. Preţul pe zi pentru o bicicletă variază între 9 şi 20 de euro. Mult mai ieftin decât parcarea maşinii în oraş.

Amsterdamul este supranumit şi "Veneţia Nordului", datorită canalelor sale pe care se poate face o plimbare de neuitat cu hidrobicicletele. La rândul lor, şi acestea pot fi închiriate.

Drogurile uşoare, o atracţie

În ultimii ani, oraşul a devenit faimos pentru liberalizarea consumului de droguri uşoare - marijuana sau haşiş. De altfel, Amsterdamul este singura capitală europeană care le-a legalizat.

Turismul din oraş trăieşte destul de bine de pe urma legalizării consumului de droguri, cu atât mai mult cu cât un "joint" costă mai puţin decât o bere. În cafenelele unde se vând droguri, "Coffee Shop”, este interzis consumul de alcool.

Nimeni nu se poate plânge că nu a întâlnit un astfel de loc, deoarece sunt la tot pasul prin oraş. Deşi în toate magazinele se găsesc tot felul de produse care conţin droguri uşoare (de la acadele până la ceaiuri şi gumă de mestecat), nu este indicat să le cumpăraţi pentru cei de acasă. Astfel de „suveniruri” vă pot crea multe probleme pe drumul spre casă. Nu uitaţi că Olanda este singura ţară în care drogurile uşoare nu sunt interzise.

Citit 1120 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.