Hitler şi Stalin, printre nominalizaţii NOBEL

Hitler şi Stalin, printre nominalizaţii NOBEL
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Fundaţia Nobel a permis deschiderea arhivelor şi publicarea oricărui material mai vechi de 50 de ani. Cu această ocazie, s-a descoperit că Arnold Sommerfeld a fost propus, între 1917 şi 1937, în fiecare an, cu o singură excepţie, primind în total 73 de nominalizări. Cu toate acestea, el nu a primit niciodată premiul Nobel pentru fizică.

La rândul său, Albert Einstein a fost nominalizat de 64 de ori, fiind propus pentru premiu zece ani la rând. Se spune că fizicienii academiei nu au avut nici o intenţie de a-l premia pentru teoria relativităţii. Premiul obţinut în 1921 a fost acordat pentru pentru explicarea efectului fotoelectric.

O dată cu desecretizarea arhivelor Fundaţiei Nobel, s-a descoperit că, în anul 1939, Hitler a fost nominalizat la premiul pentru Pace, dar nominalizarea a fost retrasă la scurtă vreme. Aceleaşi surse indică faptul că şi Stalin a fost propus de două ori pentru obţinerea premiului Nobel pentru Pace.

Marie Curie nu a avut decât patru nominalizări pentru cele două premii primite, în 1903 pentru fizică şi în 1911 pentru chimie. De altfel, aceasta a fost prima femeie care a primit premiul Nobel şi singura care a obţinut premiul de două ori până în prezent.

Jane Addams a fost nominalizată de 91 de ori, între 1916 şi 1931, când a obţinut premiul Nobel pentru Pace. La cealaltă extremă se află Emily Green Balch, Fridtjof Nansen şi Theodore Roosevelt, care au primit Nobelul pentru Pace la prima nominalizare.

Sursa: www.crifst.ro        

Citit 1952 ori Ultima modificare Joi, 12 Ianuarie 2017 23:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.