Super-captură: somn de 65 de kilograme

Super-captură: somn de 65 de kilograme
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Încă un pescar a lovit la Dunăre * I-a picat în cârlig un somn cum rar se vede * A dat de pe mal, dar l-a scos cu barca * Eugen a pariat pe lipitoare şi a luat potul cel mare *

Eugen David nu va uita toată viaţa lui ziua de sâmbătă, 8 august 2009. E ziua în care a dat lovitura la pescuit. A prins un super-somn de 65 de kilograme, după un dril care a durat mai bine de jumătate de oră. Culmea e că omul nici nu venise pregătit pentru o asemenea captură, lanseta şi întreaga sa montură fiind pentru peşti ceva mai pământeni. Dar ştiţi cum e, la pescuit nu e niciodată cum te aştepţi, ci cum vrea Dumnezeu.

O poveste ce va deveni legendă

Povestea lui Eugen David, devenit acum legendă în rândul prietenilor săi, e plină de suspans, de ştiinţa pescuitului, dar şi de mult noroc. În primul rând pentru că dădea de pe mal, pe un culoar plin de cioate.

„Iniţial am plecat la pescuit la Prut la km 5, dar când am văzut că apa e tulbure, mi-am zis că nu are nici un rost să stau şi am plecat la Dunăre. Mi-am montat sculele şi am aşteptat”, povesteşte eroul nostru.

Nu a avut mult de aşteptat. După nici zece minute, i-a tras. Atât de puternic că i-a izbit lanseta de mal şi abia a apucat să o prindă să nu plece peştele cu ea. A simţit că are o dihanie în cârlig şi, cu lanseta făcută covrig, încerca să mulineze. De unde? Cum să aduci ditamai namila la mal printre cioate?

Norocul lui, un pescar cu barca

Aici a intervenit norocul. Un alt pescar, care dădea din barcă la câteva zeci de metri, l-a văzut cu băţul arcuit şi l-a întrebat dacă are nevoie de ajutor. Nici că se putea un ajutor mai bun. În două minute s-a urcat cu lanseta în barcă şi, încet, încet, l-a direcţionat printre crengi spre largul Dunării.

Şi aici dă-i şi luptă. Şi dă-i şi luptă. Omul trăgea de lansetă, peştele trăgea de cârlig. Timp de jumătate de oră, monstrul şi-a arătat culoarea de două ori, după care se uşchea din nou în adâncuri. A treia ieşire la suprafaţă i-a fost însă fatală, cei doi reuşind să îl tragă în barcă. Peste ei.

Plin de adrenalină, cu genunchii tremurându-i şi stors de puteri, pescarului nu-i venea să creadă. Stătea lângă captura vieţii sale. De fapt, cu greu îşi mai putea găsi loc în barcă pe lângă peştele care încă se mai zbătea. „Nu ştiu dacă o să mă mai întâlnesc vreodată cu aşa ceva”, a spus omul cu emoţie.

Pe mal, uimire. Când au ajuns cu barca şi au văzut toţi undiţarii ce se poate prinde în Dunăre au rămas muţi de uimire şi de admiraţie. Şi acum, problemă. Cum să duci asemenea peşte acasă, când pescarul venise cu o motocicletă? Şi-a sunat un prieten, care a venit cu maşina de l-au putut încărca.

La ce a dat

Şi acum, detalii tehnice. Eugen David a dat cu o lansetă relativ subţire, cu acţiune 80-100 de grame, cu fir de 0,6 şi un cârlig foarte mic în comparaţie cu peştele prins. De obicei, un astfel de cârlig se foloseşte la pescuitul la crap, nicidecum la somn mare. Iar ca momeală a folosit o lipitoare. În zonă, cei mai mulţi folosesc maţele de macrou şi coropişniţele, însă se pare că sâmbătă a fost ziua lipitorilor.

Oricum, între timp, după experienţa din weekend, Eugen David şi-a schimbat radical filozofia despre pescuit. Probabil că, de-acum încolo, se va uita cu scârbă la „fâţele” de trei-patru kilograme.

Profil de pescar - Cine este Eugen David

Cel mai tare pescar al ultimelor zile are 44 de ani şi lucrează ca lăcătuş mecanic la MittalSteel, la secţia Zincare. Pescuieşte de când era copil, a avut ceva capturi la viaţa sa, însă nu ca aceea de sâmbătă. Cel mai mult a mers la Prut, unde a prins crap şi somn, însă cei mai mari nu depăşeau zece kilograme.

„Soţia s-a speriat când l-a văzut!”

Ce reacţie a avut soţia când i-a băgat namila în casă? S-a speriat pur şi simplu. Şi l-a felicitat, evident. Probabil că, de acum încolo, ea va fi cea care va insista ca Eugen să plece la pescuit. Oricum, între timp, peştele s-a dus: pe la prieteni, pe la rude, iar pentru familie a păstrat o cantitate pentru zilele în care li se va face dor de o masă gustoasă.

Explicaţii foto:

1 - Peştele a avut 2,10 metri

2 - O captură pe care Eugen nu o va uita niciodată

3 - Pescarul poate să facă câteva petreceri bune cu tot felul de specialităţi din somn

Citit 2440 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.