LEGENDE de la începuturile creştinismului. Grota celor şapte adormiţi

LEGENDE de la începuturile creştinismului. Grota celor şapte adormiţi
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Kusadasi, staţiunea aflată pe coasta egeeană a Turciei, se bucură de avantajul de a fi la numai o aruncătură de băţ de numeroase atracţii turistice. Printre acestea, siturile istorice din Efes, Miletos şi Priene sau aşezarea în care se produce vin grecesc, pe nume Sirince. Nu uita de parcul naţional Dilek, o zona în care trăiesc specii protejate de plante şi animale.

Începuturile creştinismului au o legătură puternică cu această regiune. Mulţi istorici spun că oraşul roman Ephesus este locul unde Sf. Ioan şi-a scris Psalmii, iar undeva pe dealurile verzi din Selcuk se află casa Fecioarei Maria, despre care se crede că a murit aici. În apropiere, dar rar menţionată în ghidurile turistice, se află grota celor şapte adormiţi. Crezi sau nu în miracole, este imposibil să ratezi această peşteră, odată ajuns în zonă.

Efes. Oraş antic

A fost întemeiat în secolul XI î.C. de colonişti ionieni

La Efes au avut loc trei concilii (sinoade) bisericeşti

Aria arheologică actuală cuprinde vestigii importante din perioada elenistică şi romană, precum şi din epoca bizantină

Templul zeiței Artemis din Efes, construit în secolul VI î.C., una din cele şapte minuni ale lumii antice, a fost incendiat în anul 356 î.C.

Deşi mai există o grotă a celor şapte adormiţi în Iordania, cea de lângă Efes este considerată de către mulţi istorici, a fi cea originală. Cu mii de ani în urmă, Efes era al doilea oraş că mărime al Imperiului Roman, iar creştinii erau persecutaţi. Ei organizau întâlniri secrete de rugăciune, dar de fiecare dată când erau descoperiţi sau trădaţi, aceştia erau ucişi din cauza convingerilor lor.

Cei şapte adormiţi erau şapte tineri bărbaţi, care credeau cu putere în creştinism şi care au fost aduşi în faţa lui Decius, conducătorul din acea perioadă, pentru a da explicaţii cu privire la acţiunile lor. În urmă refuzului acestora de a se căi pentru faptele săvârşite, el i-a închis într-o grotă, sperând că lipsa mâncării, a apei şi a luminii naturale îi va omorî.

Aceştia au adormit însă şi s-au trezit circa 200 de ani mai târziu, pe străzile din Efes, mirându-se de schimbările produse în oraş, de existenţa bisericilor şi de libertatea de care se bucurau creştinii. Ei au trăit de atunci în linişte şi au şi murit până la urmă, doar pentru a fi îngropaţi în aceeaşi grotă în care au dormit somnul lung de sute de ani.

Episcopul din Efes a amintit prima oară despre legenda lor în anul 481 d.C., dar ea apare şi în Islam, scrisă în Qur’an (Surah 18, versetul 9-26). Povestea diferă în sensul că aici apare şi un câine care i-a însoţit şi care stătea de pază la intrarea în grotă, îndepărtând pe oricine încerca să intre înăuntru.

Deşi în prezent este interzisă intrarea în grotă, vizitatorii pot vedea în interiorul ei şi pot vizita biserica construită pe terenul de deasupra peşterii. Artefacte interesante sunt expuse, printre care felinare şi pietre cu diferite însemnări, scoase la iveală în urmă săpăturilor din anul 1930. Aici există şi alte morminte, deoarece mult timp după moartea celor şapte adormiţi, grota a devenit loc de îngropăciune şi pentru alţi creştini. Istoricii suspectează de asemenea faptul că şi păgânii s-au alăturat credinţei creştine, graţie descoperirii de artefacte păgâne.

Pentru a ajunge la grotă, mergi în centrul oraşului Selcuk şi de aici urmăreşte indicatoarele.

Sursa: tuktuk.ro

Citit 2158 ori Ultima modificare Vineri, 10 Martie 2017 16:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.