PAMFLET. Ce fac ai noştri de Înviere | Tradiţii gălăţene de Paşti

PAMFLET. Ce fac ai noştri de Înviere | Tradiţii gălăţene de Paşti
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Ca şi restul ţării, Galaţiul se pregăteşte de sărbătoarea Paştelui. Galaţiul are, totuşi specificul lui. Aşadar, pe lângă mersul la luat lumină şi spartul ouălor, gălăţenii se bucură de o serie de aspecte unice. Le luăm pe fiecare pe rând şi le analizăm aici, la rubrica în care râdem chiar şi de cele sfinte.

Viorel Ştefan e mai bun cu soţia: îi va declara toate veniturile

Ministrul finanţelor, Viorel Ştefan, a venit cu o propunere nouă în pragul sărbătorilor pascale. El vrea ca declararea veniturilor să nu se mai facă individual, ci pe gospodărie, adică la comun cu soţia / soţul. Specialiştii cred că propunerea nu-i aparţine lui Viorel Ştefan, ci soţiei lui Viorel Ştefan. „Omul sigur nu-şi declara toate veniturile acasă şi acesta a fost probabil mereu un motiv de scandal în familie. În mod cert, propunerea cu declaraţiile fiscale la comun vine din partea ei. Este cea mai bună metodă de a afla ce venituri reale are soţul şi pe cât FSN (Fără Ştirea Nevestei) se bazează bărbatul. De soţie poţi să ascunzi, dar de fisc nu ai nicio şansă”, a explicat Relu Arnăutu, specialist în declaraţii fiscale. Analiştii consideră că Viorel Ştefan a acceptat ca propunerea soţiei să devină literă de lege în România doar ca să le facă rău şi altora. „Adică să sufere numai el? Numai Viorel Ştefan să nu mai aibă parte de FSN? Las' să moară şi capra vecinului, să nu poată nimeni să nu ascundă bani de nevastă”, a mai spus Relu Arnăutu.

Pentru că au terminat vinul, cudălbenii s-au îngrămădit la spovedanie

La Cudalbi, vinul făcut în toamnă deja s-a terminat, dar asta nu înseamnă că oamenii nu mai au ce bea. Inventivi, cudălbenii au profitat de apropierea Paştelui şi s-au spovedit chiar şi de zece ori pe zi. „Ai zice că-s cei mai credincioşi oameni de pe planetă dacă te iei după cât de des se împărtăşesc. Nici vorbă. Pur şi simplu, au rămas fără băutură şi vin să savureze chiar şi linguriţele de vin de la biserică. Ca să se sature, unii stau de mai multe ori la rând, iar în pauze mai ies în curte la o ţigară”, a declarat Costel Butoi, secretarul comunei. Chiar dacă e criză de vin în această perioadă, şanţurile din comună rămân, totuşi, la fel de pline ca şi până acum. „Se bea la fel de mult, doar că în această perioadă nu se mai bea cu paharul, ci cu linguriţa. Şi nu se bea la cârciumă, ci la biserică. Mari diferenţe nu sunt”, a explicat Mitică Păhărel, cudălbean.

La Măstăcani, ouăle se înroşesc cu bâta, nu cu vopsea

Cea mai ecologică soluţie de înroşit ouăle au descoperit-o măstăcănenii. Aceştia nu folosesc niciun fel de vopsea, ci apelează la violenţă. „E o tradiţie la noi. Bărbaţii se întâlnesc în Vinerea Mare la cârciumă, beau vreo două ore până se pun în cap, apoi se apucă de înroşit ouă, în cadrul unei bătăi generale. Există, însă reguli: nu ai voie să dai la faţă, la abdomen, la mâini sau la picioare. Singura lovitură acceptată este la ouă. Rezultatele sunt cu adevărat spectaculoase: avem cele mai frumoase ouă roşii din ţară”, a declarat Georgică Topor, localnic.

Vina cea de taină  

Cum îşi petrec aleşii Paştele

Ionuţ Pucheanu a decis să îşi petreacă sărbătorile în familie. Duminică, primarul Galaţiului va sta toată ziua alături de cei dragi, iar spre seară va pleca de la sediul PSD spre casă.

Florin Pâslaru se ţine de glume. Pesedistul i-a anunţat pe angajaţii de la TV Galaţi că duminică le va plăti salariile restante pe ultimii patru ani. „Doar aşa pot să îi conving să vină de Paşti la muncă”, a rânjit Pâslaru.

Victor Paul Dobre a dat ordin în PNL să nu se vopsească ouăle în roşu. „Nu folosiţi în niciun caz roşu. Ideal e să le vopsiţi pe toate în galben. Dacă nu se poate, puteţi varia, dar în niciun caz roşu”, le-a cerut Dobre.

Nicolae Bacalbaşa va încerca să fie mai bun cu el însuşi. Va profita de zilele libere pe care le are de la Parlament şi se va interna la secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean Galaţi. „În trei zile nu mă vindec, dar măcar încerc”, a spus Bacalbaşa.

Eugen Durbacă nu ţine Paştele pentru că el nu este obişnuit de mic cu această sărbătoare. „În tinereţea mea nici nu exista Paştele pentru că acum 3000 de ani nici Iisus nu venise pe pământ. Mie nu-mi plac tradiţiile astea noi”, explicat Durbacă.

Paştele CaiLor

Mister loază

Eu sunt cel care nu respectă nici o cutumă, nici o normă,

eu sunt cel care, totdeauna, are ceva murdar de spus,

sunt afumatul/fumătorul în orice loc, fără oprire...

ultimul fum, fără greşeală, l-împrăştii prin autobuz!

 

Sunt un uşchit, sunt un fanatic al sclifoselilor moderne,

un cabotin, un papă-pizza, un trândav prostănac mobil,

un filfizon cu creier neted cum e şi-al mamei şi-al lui tata,

sunt păcăliciul de serviciu, libidinosul infantil!

 

Sunt plin cu găuri şi cu greaţă...şi port inscripţii stilizate

pe accesorii, pe bagaje, pe haine, pe încălţăminte,

pe piele, peste tot...adică îmi fac reclamă la prostie...

de fiţe, de matrapazlâcuri şi de mizerii sunt pendinte!

 

M-am săturat de hodorogii şi ramoliţii care-ncurcă

desfăşurarea tinerimii pe ritmuri tâmpe de hiphop!...

Să se-nţeleagă foarte bine, să nu se creadă că sunt altul,

mi-am scris pe bluză „mister loază” şi „a/fumatul fără cap!”

Submarin Cosorescu 

Mielul s-a scumpit, dar nu bate scrumbia

La Galaţi, preţul pentru un kilogram de carne de miel a explodat în ultimele săptămâni. Să nu credeţi, însă, că mielul este cel mai scump în această perioadă. Nici vorbă: e încă departe de preţul la scrumbie de Dunăre. „Se vând chiar şi miei aduşi din Australia, dar tot sunt mai ieftini decât scrumbia pescuită în Dunăre, la Galaţi. Aşa e la noi, toate sunt cu susul în jos”, a spus Nicolae Ardei, specialist în comerţul cu alimente.

Dezlegare la Cleşte

Vocea cetăţeanului, vocea politicianului

Precizare
Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. Informaţiile prezentate pot sau nu să fie adevărate. Imaginile incluse sunt proprietatea cotidianului "Viaţa liberă". Toate drepturile rezervate "Viaţa liberă".

       

      

     

Citit 3146 ori Ultima modificare Vineri, 14 Aprilie 2017 17:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.