La Târgu Neamţ, pe urmele lui Creangă

La Târgu Neamţ, pe urmele lui Creangă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Într-o lume a copiilor dominată de bakugani şi pokemoni, parcă e greu să-şi mai facă loc ursul păcălit de vulpe, capra cu trei iezi ori fata babei şi fata moşului. Nici lui Nică nu prea-i mai vine să râdă la soare, „doar s-a îmbuna vremea”, dacă Busu’ de la Pro Tv prezice ploi şi furtuni.

Romantismul iubirii dintre Mihai Eminescu şi Veronica Micle nu se potriveşte cu poveştile de amor cocălăresc-manelistic ori cu aventurile de-o noapte care umplu paginile tabloidelor de poponeţi, boscheţi, senzuale, silicoane şi fiţe. Tinerii nu-şi mai trimit scrisori de dragoste, rezolvă problema cu un SMS sau cu o întâlnire pe hi5.

Într-o lume comercială şi zgomotoasă, dacă vă doriţi o oază de linişte, frumuseţe, aer curat, istorie şi cultură românească, atunci merită să alegeţi ca destinaţie de vacanţă Târgu Neamţ.

La drum!

Nu e musai nevoie să aveţi maşină personală pentru a ajunge în frumosul orăşel de munte. E drept, ar fi mult mai confortabil.

În lipsa autoturismului personal, vă recomandăm două variante de călătorie: microbuzul Galaţi - Piatra Neamţ, apoi un autobuz sau maxi-taxi Piatra Neamţ - Târgu Neamţ sau ruta Galaţi - Iaşi, Iaşi - Târgu Neamţ. În ambele variante, preţulul unui drum dus-întors nu va depăşi 100 de lei de persoană.

Pensiune sau căsuţă

În zona Târgu Neamţ, problema cazării se rezolvă fără prea mare efort. Puteţi alege pensiuni de două sau trei margarete, elegante, nou-nouţe, la preţuri pe măsură - 90-120 de lei pe noapte o cameră. Dacă nu sunteţi foarte pretenţios, puteţi opta pentru căsuţele de la poalele Cetăţii Neamţului, unde o noapte de cazare nu depăşeşte 50 de lei.

Primitori şi deschişi, unii localnici sunt dispuşi să primească în gazdă turişti contra unor sume deloc substanţiale. Chiar dacă meniul bogat va ajunge la 50 de lei pentru două persoane, meritaţi un ospăţ în toată regula în cel mai pur stil moldovenesc. Atenţie, s-ar putea să puneţi câteva kilograme în plus!

Turism

Aveţi ce vizita în micul orăşel provincial. Începeţi de la Humuleşti, ca să pătrundeţi în leagănul „Amintirilor din Copilărie”, Casa Memorială Ion Creangă. Gard în gard cu ea este „Creangă Land”, parcul tematic dedicat marelui scriitor.

Treceţi Ozana, în apele căreia se oglindesc ruinele Cetăţii Neamţului şi ţineţi drumul tot înainte până la Casa Veronicăi Micle. Căsuţa modestă, cu cerdac de lemn, văruită în alb pur, ar trece neobservată dacă bustul poetei n-ar atrage atenţia cu frumuseţea neobişnuită.

Îi veţi da dreptate fiicei poetei, Virginia Gruber - Micle, care mărturisea: "Mama a fost o femeie plină de viaţă, plină de farmec, frumoasă, dansa perfect şi avea o voce superbă. În societatea aleasă pe care o vizita, din cauza acestor calităţi superioare, făcea umbră în jurul celorlalte femei".

Dacă n-aveţi condiţie fizică bună, o să vă cam iasă sufletul de-atâta efort urcând până sus, la Cetatea Neamţului. Dar drumul e umbros şi prea frumos pentru a nu depăşi acest inconvenient.

Mai multe argumente pentru a vizita acest minunat colţ binecuvântat de Dumnezeu, în pagina „Itinerarii” a suplimentului „Magazin” al „Vieţii libere” de sâmbătă.

Citit 897 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.