S-a descifrat misterul ciclurilor solare | Simulare 3D pe calculator

S-a descifrat misterul ciclurilor solare | Simulare 3D pe calculator
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Oamenii de ştiinţă au descifrat misterul inversării la fiecare unsprezece ani, în medie, a ciclului magnetic al Soarelui, o descoperire cu aplicaţii importante pentru anticiparea erupţiilor solare, care pot perturba comunicaţiile pe Pământ, informează vineri AFP.

Această descoperire, publicată în revista "Science", descrie existenţa unei puternice retroacţiuni ce are loc între câmpul magnetic al Soarelui şi fluxul de fluid conductor, care implică o mişcare de rotaţie internă.

Acestea sunt variaţiile acestei rotaţii care determină perioada ciclului, au concluzionat cercetătorii care au utilizat o simulare pe calculator în 3D a interiorului unei stele similare Soarelui.

În unele cazuri, cum este şi al Soarelui, câmpul magnetic oscilează pe o perioadă medie de zece ani. Alte stele au cicluri magnetice care variază între unul şi zeci de ani. Pentru Soare, variaţia este între opt şi paisprezece ani.


Soarele

Are aproximativ 4,6 miliarde de ani
Hidrogenul reprezintă aproximativ 74% din masa Soarelui, heliul - 25%, iar restul este constituit din cantități mici de elemente mai grele
În centru, temperatura ajunge la 15 milioane de grade, iar presiunea este de 100 milioane de ori mai mare decat cea din centrul Pământului


Datorită diverselor programe utilizate, cercetătorii deţin în prezent informaţii cu privire la durata ciclurilor magnetice ale stelelor de tip solar, ei putând cunoaşte cu o bună precizie luminozitatea acestora, rotaţia şi ciclul lor magnetic. "Am făcut lumină în ceea ce priveşte mecanismul fundamental care determină durata ciclurilor, care ne va ajuta să facem prognoze pe termen lung cu privire la acest ciclu", a explicat pentru sursa citată Antoine Strugarek, de la Universitatea din Montreal, autorul principal al lucrării.

Această nouă capacitate interesează în mod special producătorii şi operatorii din domeniul comunicaţiilor prin satelit, care vor fi capabili să anticipeze mai bine viitoarele explozii solare, a explicat cercetătorul. "Prin urmare, vom putea şti dacă următorul ciclu magnetic al Soarelui din următorii zece sau douăzeci de ani va fi intens, de lungă sau de scurtă durată, ceea ce ne va permite să înţelegem, printre alte lucruri, ce tip de sateliţi poate fi lansat pe orbită şi care vor fi cele mai favorabile ferestre pentru lansare", a adăugat astrofizicianul.

Această lucrare a demonstrat că "ciclul de unsprezece ani este ciclul principal al tuturor stelelor de tip solar", a declarat Allan Sacha Brun, şeful Laboratorului de dinamica stelelor, a (exo)planetelor şi a mediului lor, din cadrul Institutului francez de cercetare a legilor fundamentale ale universului.

Simulările magnetismului stelelor de tip solar va permite în special o mai bună utilizare a datelor ştiinţifice colectate în timpul misiunilor viitoare ale "Solar Orbiter" al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), având ca scop observarea Soarelui, care urmează să fie lansat în 2018, mai arată sursa citată.

Sursa: agerpres.ro

Citit 843 ori Ultima modificare Vineri, 21 Iulie 2017 14:10

1 comentariu

 • postat de Harta NASA-România are o maximă de încălzire medie de 5 grade C, față de media generală de 1,5 grade C
  Sâmbătă, 22 Iulie 2017 14:28
  Problema este că după hărțile NASA, ce au adunat date de când s-au putut măsura temperaturile pe Pământ, chiar în urmă cu o sută de ani, unul din punctele cu grad maxim de creștere a temperaturii medii, este România cu cinci grade C, media celorlalte zone fiind de numai 1,5 grade C și de aici extremele în caniculă sau schimbări bruște, violente, la răcire, urmate de ploi violente, abundente, fenomene extreme. Să sperăm, că o să avem o Iarnă mai blândă, dacă tot ne-am încălzit așa de puternic, în urma încălziri solare, Soarele fiind azi, într-o încălzire în ascensiune, conform sinusoidei încălziri -răciri Soarelui.
  0
  3
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.