Agapia, o salbă de mărgăritare pe o tavă de smarald

Agapia, o salbă de mărgăritare pe o tavă de smarald
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Aşa a descris Calistrat Hogaş priveliştea minunată a Mănăstiri Agapia Nouă *

Fie că suntem bisericoşi, fie că ajungem la rugăciune din an în Paşti, sau ca să fim sinceri, numai de Paşti, cu toţii simţim nevoia din când în când să ne împrospătăm gândurile şi inima, să ne purificăm sufletul într-un loc de linişte, frumuseţe şi armonie.

Dacă simţiţi nevoia să fugiţi de larma oraşului, de iureşul staţiunilor consacrate, dacă vreţi odihnă şi aer curat şi să vă bucuraţi ochii cu privelişti binecuvântate de Dumnezeu, atunci vă propun un loc de rară frumuseţe - Mănăsirea Agapia.

Dacă mergeţi acolo măcar o dată în viaţă, nu se poate să nu vă doriţi să reveniţi în locurile care au făcut să vibreze mintea şi spiritul marilor personalităţi care ne definesc ca neam: Mihai Eminescu, Veronica Micle, Alexandru Vlahuţă, Ion Creangă, Barbu Delavrancea, I. L. Caragiale, Gala Galaction, Ion Haşdeu, Calistrat Hogaş, Ionel Teodoreanu şi mulţi alţii.

Drum lung, dar merită

Dacă n-aveţi maşină proprie, atunci drumul va fi ceva mai dificil. Puteţi opta pentru ruta Galaţi - Piatra Neamţ - Agapia, schimbând un microbuz şi un autobuz, sau pentru varianta Galaţi - Iaşi - Târgu Neamţ - Agapia, schimbând trei microbuze. Verificaţi orarul maşinilor pentru că în weekend circulă mai puţine microbuze decât în restul săptămânii. Drumul nu va costa oricum mai mult de 50 de lei de persoană.

Pentru cazare, puteţi opta pentru una din zecile de pensiuni de două sau trei margarete din satul Agapia sau din satul Văratec. Preţurile pentru o cameră care vă oferă tot confortul cu care sunteţi obişnuit acasă costă 120-150 de lei. Dacă nu ţineţi morţiş să aveţi toaletă în cameră şi nu faceţi mofturi la WC şi duş comune cu alţi turişti, atunci puteţi să vă cazaţi la preţuri mai mici - 80 sau chiar 50 de lei pe noapte.

Maicile din Agapia vă pot oferi cazare la chilii, în interiorul Mănăstirii, cu doar 20 de lei pe noapte de persoană. Sigur, puteţi negocia cu sătenii care sunt gata oricând să primească în gazdă turiştii în condiţii excelente şi la preţuri decente.

Mai aproape de Dumnezeu

Chiar dacă n-aveţi o fire prea evlavioasă, la Agapia, la poalele codrilor, lângă pârul liniştit de munte care susură neîncetat o să vă simţiţi mai aproape de Dumnezeu.  „Agapia Nouă cu albele sale chilii şi cu înaltele turnuri strălucitoare ale bisericilor sale.

Era atât de răpitoare această privelişte, încât ai fi zis că natura îţi pune sub ochi o salbă de mărgăritare pe o tavă de smarald”, aşa scria Calistrat Hogaş despre Mănăstirea Agapia.

În suplimentul „Magazin” al „Vieţii libere” de mâine vă invităm să descoperim împreună Agapia turistică, Agapia spirituală, Agapia de linişte, pace şi frumuseţe.

Citit 1119 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.