Paradisul din vârful muntelui

Paradisul din vârful muntelui
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Sunt unele întâmplări sau fenomene care ne fascinează, şi-am vrea să le imortalizăm pentru a le păstra în memorie. Aparatul de fotografiat digital a devenit în zilele noastre un accesoriu indispensabil, un prieten, aş îndrăzni să-i zic, care ne ajută prompt ori de câte ori se întâmplă să fim martorii unei clipe ce trebuie neapărat consemnată în catalogul amintirilor  de preţ.

Cele două fotografii alăturate au fost trimise de un cititor pe adresa redacţiei „Vieţii libere”. Veţi spune desigur că au fost făcute prin Austria ori Elveţia şi-l veţi invidia pe norocosul care şi-a petrecut vacanţa pe meleaguri străine. Şi n-ar fi cu totul greşit, căci Ţara Făgăraşului rămâne pentru mulţi dintre noi, gălăţenii, un nume întâlnit doar în paginile manualelor de geografie.

Ioan Cepaliga, cel care a surprins aceste imagini desprinse parcă dintr-o poveste, se consideră cu modestie un amator, deşi are în spate mulţi ani de fotografie.

„Pozele de la Bâlea Lac au fost un dar divin. Am fost pe fază pentru a surprinde acea clipă incredibil de frumoasă pentru a putea fi văzută de muritorii de rând”.

„Mă odihneam după lungul drum până la Bâlea când deodată mişcarea norilor a deschis poarta către Rai, iar razele solare au devenit fascinante. Deşi amuţisem, am reuşit să mă regăsesc şi să fotografiez acea clipă deosebită”.

„Cele două fotografii sunt făcute doar la câteva zeci de secunde diferenţă şi deja lumina şi frumuseţea inegalabilă este vizibilă. Imaginile sunt irepetabile, iar capturarea lor a reprezentat un hazard. Dumnezeu a fost probabil lângă mine atunci”, spune domnul Cepaliga despre aceste peisaje magnifice.

Şi nu mă pot abţine să nu oftez puţin invidioasă că eu nu am avut nici pe departe norocul dumnealui. De două ori am traversat Transfăgărăşanul însă lacul Bâlea nu l-am putut vedea din cauza ceţei dense aşternute deasupra lui.

Aşadar există şi în România peisaje care ne taie răsuflarea şi ne fac să ne simţim mândri de frumuseţea ţării în care ne-am născut. Internetul este un izvor nesecat de destinaţii turistice spre care am putea să ne îndreptăm privirile atunci când hotărâm să plecăm în vacanţă.

Munţii Făgăraş sunt cu siguranţă un loc în care orice român ar trebui să meargă măcar o dată în viaţă ca să înţeleagă ce măreţie se ascunde printre crestele bătrânilor Carpaţi.

Lacul Bâlea, imortalizat de domnul Ioan Cepaliga, se află la o altitudine de 2034 de metri, iar drumul către el este unul dintre cele mai fascinante de la noi din ţară şi, probabil, din Europa. Iar dacă ai un dram de noroc şi ceva inspiraţie, ai putea vedea măcar una dintre minunile naturii care să-ţi rămână întipărită în suflet şi poate într-o fotografie pentru tot restul vieţii.      

Foto: Ioan Cepaliga

Citit 1145 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.