Cele mai MISTERIOASE descoperiri arheologice

Cele mai MISTERIOASE descoperiri arheologice
Liniile Nazca
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Descoperirile arheologice ne reamintesc cât de creativi sunt strămoşii noştri. De-a lungul timpului, arheologii şi specialiştii ne încântă cu descoperirile pe care le fac, unele dintre ele trezindu-ne mai multe întrebări decât răspunsuri.

Manuscrisul lui Voynich

Manuscrisul lui Voynich este considerat cel mai misterios manuscris din toate timpurile. A fost descoperit în nordul Italiei, în anul 1912. Autorul manuscrisului este necunoscut, iar limba în care a fost scris rămâne până în prezent un mister pentru specialişti. Unii dintre aceştia afirmă, în urma încercărilor eşuate de a-l descifra, că nu este decât o farsă. Se crede că o parte dintre pagini lipsesc, în prezent rămânând 240 de pagini. Textul este scris cu litere necunoscute şi abundă de desene diverse, care reprezintă oameni, fenomene cosmice şi plante care nici ele nu au putut să fie identificate.

Fortăreaţa Sacsayhuaman

Fortăreaţa este compusă dintr-un complex de pereţi şi este localizată în Machu Picchu, Peru. Construcţia a luat naştere în anul 1440, la ordinele împăratului Pachacuti. Pentru finalizarea construcţiei au fost necesari peste o sută de ani. Pereţii sunt realizaţi din diferite tipuri de rocă, incluzând blocuri de diorit, calcar şi adezit. Zidul se întinde pe o lungime de 600 de metri şi este construit în zig zag. Fiecare bloc cântăreşte sute de tone.

Liniile Nazca

Liniile Nazca sunt localizate în deşertul Sechura din Peru şi reprezintă o serie de linii albe care pot fi observare din avion. La o analiză mai atentă, se pot observa o serie de aproximativ 300 de animale şi plante. Arheologii cred că structurile au fost create de către indienii Nazca, rămânând intacte pentru aproximativ 2.000 de ani. O comunitate mare de oameni consideră că aceste structuri au fost realizate de către fiinţe extraterestre.

Gobekli Tepe

Gobekli Tepe este cel mai vechi sit arheologic din lume, situat în Turcia. Această construcţie ne reaminteşte de pasiunea şi munca asiduă la care au fost supuşi strămoşii noştri pentru a ridica frumuseţile pe care le admirăm şi care ne intrigă şi astăzi. Stâlpii de piatră din var cântăresc între 15 şi 20 de tone. În urma expediţiilor, arheologii au găsit 200 de astfel de piloni. Se crede că această construcţie a fost un loc de adunare sau un templu.

Armata de teracotă

Este considerată una dintre cele mai importante descoperiri arheologice ale secolului al XX-lea şi una dintre minunile lumii. Soldaţii au fost descoperiţi în anul 1974, din întâmplare, de către nişte săteni, iar ulterior descoperirea a fost introdusă de către UNESCO în patrimoniul cultural universal. În urma excavării, s-au găsit, pe lângă soldaţi, şi numeroase arme. Statuile se deosebesc între ele prin expresia facială. Este cunoscut faptul că urechea umană este unică, cercetătorii au concluzionat în urma cercetărilor că soldaţii nu posedă doua urechi identice. Se crede că templul are o vechime de aproximativ 2.200 de ani.

Statuile Moai din Insula Paştelui

Statuile Moai din Insula Paştelui sunt printre cele mai misterioase descoperiri arheologice din toate timpurile. Aceste statui sunt principala atracţie a Insulei Paştelui. Există în total 288 de statui, de diferite mărimi, cântărind aproximativ 80 de tone. Locuitorii au folosit pentru realizarea statuilor roci din vulcanul inactiv al insulei. Acestea au fost sculptate între anii 1250 şi 1500.

Stonehenge

Stonehenge este un monument neolitic aflat în Anglia şi are o vechime de aproximativ 5.000 de ani. Monumentul este realizat dintr-o multitudine de pietre de diferite mărimi. Scopul monumentului a rămas până în prezent necunoscut. Stonehenge a fost construit între anii 3.000 Î.Hr. şi 2.000 Î.Hr.

Atlantida

Mitul Atlantidei a fascinat umanitatea timp de mai bine de două milenii, de la relatările lui Platon despre continentul dispărut în apele mării. Încă din Antichitate, opiniile despre Atlantida au fost împărţite, mulţi filosofi considerând că relatarea lui Platon este o ficţiune, în timp ce alţii considerau că este bazată pe un fapt real. De atunci, continentul misterios a fost "descoperit" de zeci de ori, în diferite locuri din toată lumea.

Teoria care a prins avânt în ultimele decenii susţine că miturile despre Atlantida au fost inspirate de civilizaţia minoică din Creta, care a precedat civilizaţia elenă în Marea Egee. Întreaga civilizaţie a dispărut din cunoştinţele oamenilor până la începutul secolului al XX-lea. Odată cu redescoperirea marelui palat de la Knossos, gloria civilizaţiei minoice a renăscut.

Mulţi arheologi consideră că relatarea dezastrului care ar fi scufundat Atlantida ar putea fi inspirată de o catastrofă reală de mari proporţii: erupţia vulcanului Thera aflat în insula grecească  Santorini (circa 1.600 î. Hr.).  Cercetările arheologice începute pe insulă în anul 1967, sub conducerea Spyridon Marinatos, au scos la iveală o civilizaţie spectaculoasă. În situl arheologic de la Akrotiri au fost descoperite fresce foarte bine păstrate, case cu mai multe etaje şi o aşezare foarte bine organizată. Sistemul de alimentare cu apă sugerează că locuitorii cetăţii aveau acces atât la apă rece, cât şi la apă caldă, apa caldă fiind asigurată de vulcanul care le-a adus pierirea.

Sursa: historia.ro

Citit 1526 ori Ultima modificare Vineri, 24 Noiembrie 2017 14:40

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.