Revista Compresei și Programul de habarnare

Revista Compresei și Programul de habarnare
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

* La începutul emisiunii pe care o comit la radio, m-am trezit spunând, cu deplină convingere: "Eu mi-s Cezar...". Din cauza acestei imprudențe, de vo 3 zile mă chinui să-i conving pe ascultători că nu-s și n-am fost niciodată olandez, bașca nu particip la concursurile de frumusețe din Țările de Jos sau în cele de și mai Jos.

* Presa grijulie ne atrage atenția că, pe litoralul românesc, se fură. Nu impersonal și nu oricum, ci prin metode oarecum subtile. Turiștii sunt furați prin metoda "ziarul". Vine șmenarul cu un ziar împăturit în mână, intră-n vorbă cu turistul aflat la masă, pe terasă, timp în care, sub pretextul că-i vinde ceva, așază ziarul, neglijent, pe obiectul vizat de tentativa de ciordeală (portofel sau telefon mobil). La finalul "simpozionului" pe teme de marketing direct, cu aceeași nelijență, jemanfișism și stăpânire de sine, șmenarul își ia ziarul cu tot cu portofel sau telefon, și dispare în mulțime.

Așa-i că sună ca un program de guvernare aflat în plin proces de aplicare și derulare?! Exact la asta m-am gândit și eu! Doar ziarul diferă, în sensul că, pentru prosteală și prostire pe față, Guvernul se folosește și de hebdomadar, nu numai de ziar. Și chiar de "agenda cetățeanului". Se mai numește "metoda programului de lucru cu publicul naiv". Și Guvernul se așază la masa ta, însă la ore de maximă audiență. De dragul eficienței și din respect pentru randamentul dovedit științific. Cea mai cunoscută metodă de prosteală folosită cu obstinație de către partidele politice este metoda "Ziarul de casă", întâlnită și sub forma "Ziarul de casă de marcat". Cea din urmă are avantajul că lasă impresia fiscalizării, deci, vezi Doamne, respectă legea.

În spiritul acestor metode gazetărești de a-l aburi pe cetățean, de câte ori îl văd pe Maricel Ciolacu, invariabil mă gândesc ca ar fi cel mai potrivit pentru a ne prezenta Horoscopul în funcție de zodie, inflație și de ursul valutar. Maricel pare genul care iubește animalele și nici cu oamenii nu stă prea rău în sondaje. Pe Raluca Turcan de la Cultură o prinde de minune rubrica Meteo de la pagina 2 a ziarului de pe portofel. Mai ales că suntem destui care ne holbăm canicula pagina 5, unde se odihnește domnișoara neper-miss de despuiată.

⇒Alte babe care ard, aceeași țară care se piaptănă

*Precizare: Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. Informaţiile prezentate pot sau nu să fie adevărate. Imaginile incluse sunt proprietatea cotidianului "Viaţa liberă". Toate drepturile rezervate "Viaţa liberă".

Citit 1996 ori Ultima modificare Joi, 11 Aprilie 2024 01:32

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.