Bilete temporare şi călători număraţi în autobuze şi tramvaie

Bilete temporare şi călători număraţi în autobuze şi tramvaie
Evaluaţi acest articol
(27 voturi)

Pentru a călători, timp de o oră, cu autobuzul, tramvaiul şi troleibuzul, gălăţenii nu vor mai avea nevoie de trei bilete, ci de unul singur, pe care îl vor valida în fiecare dintre mijloacele de transport folosite. E drept, nu-şi vor mai putea cumpăra biletul de la şofer sau vatman, ci de la automatul din staţie sau de la orice chioşc. Iar panoul electronic de afişaj din staţie îi va informa când soseşte următorul mijloc de transport. Toate acestea vor fi posibile în mai puţin de 18 luni, prin implementarea sistemului e-ticketing.

„Încercăm să facem o mică revoluţie în sistemul de transport în comun la nivelul municipiului Galaţi”, a declarat ieri primarul Ionuţ Pucheanu, la semnarea contractului în valoare 26.151.431 de lei fără TVA, cu Asocierea AEP Ticketing Solutions (Italia) – Certsign SA (România) – Swarco Traffic SRL (România). Consorţiul va avea misiunea de a proiecta, construi, opera şi menţine sistemele de taxare automată a titlurilor de călătorie, de informare a pasagerilor şi de management al flotei.

„Poate n-or fi 12 luni, dar sperăm să fie mai puţin de 18 luni perioada de implementare. Am convingerea că partenerii noştri vor face tot posibilul să se poată bucura cetățenii de acest sistem într-un timp cât mai scurt”, a spus edilul. „Şi consorţiul şi partenerii noştri au tot interesul să terminăm proiectul în cel mai scurt timp posibil. Noi trebuie să oferim un sistem perfect funcţional, pe măsura exigenţelor cetăţenilor din Galaţi, ale Primăriei, dar şi a prestigiului nostru”, a declarat Giampiero Luzzi, director de vânzări internaţionale al AEP Ticketing Solutions şi reprezentantul consorţiului.

Potrivit acestuia, consorţiul a implementat sisteme de e-ticketing în Bucureşti şi Braşov, la Milano, Torino şi Florenţa, în Astana, capitala Kazahstanului, dar şi la Riad. „Sistemul de la Galaţi va fi cel mai modern din România, va beneficia de cele mai noi tehnologii. Singurii care nu se vor bucura de acest sistem sunt cei care nu vor să plătească bilet”, a spus Giampiero Luzzi.

Ce înseamnă e-ticketing

Potrivit primarului Ionuţ Pucheanu, noutatea sistemului va fi că biletele de transport vor fi temporare, nu per călătorie. „În perioada de oră, cât este valabil biletul temporar, cetăţeanul va putea călători dintr-o parte în alta a oraşului cu mai multe mijloace de transport, cu un singur bilet, pe care îl va putea cumpăra de la cele 20 de automate de vânzare a biletelor, fie de la cele 65 de dispensere care vor fi amplasate în staţii. Diferenţa dintre cele două este că la automate se poate plăti şi cash, și cu cardul”, a explicat edilul.

Biletul va fi activat în momentul validării, deci faptul că a trecut o jumătate de oră de când a fost cumpărat nu-i scurtează valabilitatea.

Pe lângă validatoare contactless, mijloacele de transport vor fi dotate cu sisteme de numărare a călătorilor, şi se va putea şti în orice moment câţi au plătit pentru călătorie şi unde se pot face controale şi aplica amenzi!

„Toate mijloace de transport vor fi dotate cu camere de luat vederi pentru protecţia cetăţenilor, dar şi pentru a şti cine distruge bunurile. De asemenea, vor fi dotate cu un sistem GPS, iar în cadrul Transurb va fi înfiinţată o structură de monitorizare a flotei, care va şti în timp real unde se află fiecare mijloc de transport în comun şi dacă e nevoie de ajustarea timpilor de sosire în staţie. Staţiile vor fi dotate cu sistem de afişaj pe trei rânduri, care va prezenta în timp real ce traseu vine şi în cât timp”, a precizat edilul.

Revoluţia în patru paşi

Potrivit primarului, primul pas în revoluţia în transportul în comun s-a făcut prin achiziţia celor 14 troleibuze noi, iar cel de-al doilea pas înseamnă intrarea în normalitate, prin implementarea sistemului e-ticketing. Urmează achiziţia, pe fonduri europene, a opt garnituri de tramvai, şi a 70 de autobuze noi, din creditul la CEC Bank. Iar ultima etapă a "revoluţiei" vizează regândirea traseelor de transport. „Sper ca până la finele mandatului flota de transport în comun să fie în proporţie de 70 la sută nou-nouţă şi la standarde. Sistemul de transport va fi regândit ca mijloacele de transport să nu se mai suprapună, ca acum, ci să se întâlnească în anumite puncte din Galaţi”, a spus primarul.

Citit 16546 ori Ultima modificare Sâmbătă, 09 Decembrie 2017 02:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.