„Aşteptăm viza de legalitate a prefectului”

„Aşteptăm viza de legalitate a prefectului”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Primarul comunei Pechea, liberalul Iancu Boldea (foto), a acceptat să ne răspundă la câteva întrebări legate de situaţia administrativă a localităţii pe care o conduce *

- Domnule primar, liderul PSD din Pechea a sesizat instanţa de contencios administrativ cu privire la dizolvarea Consiliului Local al comunei Pechea. Cum comentaţi?

- Este bine că s-a iniţiat această acţiune, pentru că în acest fel se clarifică lucrurile. Şi oricuim, tot în instanţă rezolvăm problemele. Un lucru vreau să vă spun, în Pechea nu e anarhie! 

- Prefectul judeţului Galaţi v-a cerut prin două notificări să procedaţi de urgenţă la sesizarea instanţei de contencios cu privire la dizolvarea Consiliului Local al comunei. De ce nu aţi dat curs acestor documente?

- Eu îmi menţin punctul de vedere, nu a fost şi nu este interesul meu să desfiinţăm Consiliul Local Pechea. În calitatea mea de primar, de ales al comunei încerc să păstrez un factor de echilibru faţă de executiv, de aparatul din Primărie şi de Consiliu unde au ieşit frământările. Sunt obligat să protejez acest consiliu. Cineva nu mă poate obliga în mod expres să sesizez instanţa. Dacă se ajunge la dizolvare, va fi vai şi amar, vă daţi seama ce consecinţe or să fie?! Dar mergem înainte.

- Dizolvarea Consiliului Local nu implică şi desfiinţarea hotărârilor adoptate începând din 30 iunie, şedinţa declarată ilegală, şi până acum?

- Nu am cunoştinţe juridice şi nu vă pot spune. În Consiliul Local au fost tot felul de schimbări, partidele au trimis adrese, noi le-am trimis adrese, ca să trimită supleanţi pe locurile vacante, că la ora actuală avem două locuri vacante de la PSD şi PC. La ultima şedinţă au venit consilierii de la PC şi au votat. Eu tot aştept că poate îşi revine situaţia. Eu sunt un om pacifist, şi încerc să menţin un echilibru şi cer ajutor de peste tot, inclusiv mediei.  Noi considerăm că Consiliul s-a întrunit şi nu intrăm sub incidenţa aliniatului acela care dispune desfiinţarea.

- Ce proiecte au fost votate din 30 iunie şi până acum? Aţi primit viza de legalitate a prefectului pentru ele?

- Au fost priorităţile priorităţilor, nu hotărâri discutate de dragul de a le discuta. La ultimul răspuns pe care i l-am trimis domnului prefect le-am enumerat pe toate şi am rugat să ne dea  viza de legalitate ca să putem funcţiona. În fiecare lună a fost câte o şedinţă ordinară, şi au mai fost şi şedinţe extraordinare. Dosarul e voluminos. Am mers cu hotărârile pe tranşe la Prefectură şi aşteptăm să se întoarcă ori cu viză ori fără. Înainte, viza de legalitate venea la o săptămână, maxim două, nu era nicio problemă, funcţiona sistemul.

Avem două rectificări bugetare, acolo e marea noastră problemă. Riscăm ca peste o lună sau maxim două să nu putem plăti salariile, inclusiv profesorilor, dacă nu luăm banii din rectificare. Şi nu putem pune în aplicare rectificarea fără viza de legalitate. Eu am definitivat şi extins planul de urbanism general - PUG. E o problemă poate mai importantă decât rectificările.

La ora actuală nu mai putem da autorizaţii şi certificate de urbanism. PUG-ul nu are treabă cu războiul din Consiliu, acolo trebuia să primim viza de legalitate. Batem pasul pe loc, dosarele se adună. De la sfârşitul lunii august nu mai putem elibera autorizaţii.

- Domnul viceprimar ne-a spus că aţi plătit cheltuielile de judecată şi avocatul celor doi consilieri care v-au dat în judecată şi au câştigat procesul cu Consiliul Local. Cât aţi plătit?

- Nu s-a plătit nimic. Cei doi consilieri au dat declaraţii pe propria răspundere că renunţă la orice fel de pretenţie, iar cel care i-a reprezentat nu a cerut niciun leuţ. Nu am plătit. Am avut alt proces cu un debit de trei miliarde pe care l-am câştigat şi am plătit o firmă de avocaţi.

- Domnule primar, până la urmă, la toată situaţia din CL a contribuit şi secretarul comunei care a avizat nişte proiecte de hotărâre care nu ar fi trebuit discutate şi votate într-o şedinţă extraordinară deoarece se încălca legea. Aţi luat vreo măsură împotriva secretarului?

- Aveţi dreptate, l-am mustrat, dar secretarii au un regim special. Există o comisie la Prefectură care se ocupă de activitatea secretarilor şi mă voi adresa ei pentru a-i analiza greşelile.

Citit 1459 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.