Sex, droguri şi rock’n’roll politic

Sex, droguri şi rock’n’roll politic
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Din momentul în care comisia prezidenţială pentru Analiza Riscurilor Sociale şi Demografice şi-a prezentat raportul referitor la analiza riscurilor şi inechităţilor sociale din România, în prezenţa preşedintelui Traian Băsescu şi a primului-ministru Emil Boc, toată ţara a luat foc.

Lumea s-a împărţit imediat în grupuri pro şi contra legalizării consumului de droguri sau prostituţiei, cu o viteză demnă de Cartea Recordurilor. Nuanţările ulterioare, potrivit cărora comisia propune dezincriminarea consumului de droguri, de pildă, nu au mai ajuns la urechile publicului care deja şi-a făcut o părere.

De la ideea potrivit căreia preşedintele ţării, Traian Băsescu, a intrat în campanie electorală şi vrea să îşi câştige de partea sa electoratul tânăr (interesat, în opinia unora, de povestea „sex, drugs and rock’n’roll) şi până la părerile economiştilor care susţin că se poate depăşi criza financiară prin legalizarea prostituţiei – aşa cum au făcut-o alte state -, subiectul este întors pe toate părţile.

Din păcate însă, realitatea înconjurătoare nu are nicio legătură cu cea din studiile comisiei prezidenţiale. Poate şi pentru că datele folosite de aceasta sunt din 2007… Realitatea e chiar mai cumplită.

Exemplu concret: în Galaţi, ca peste tot în ţară, numărul magazinelor de vise creşte constant, iar nimeni nu poate face nimic, deoarece „nu există legislaţie în domeniu”.

Situaţie care devine din ce în ce mai ciudată, având în vedere proximitatea acestor magazine cu unităţile de învăţământ, sau numărul din ce în ce mai mare al tinerilor care ajung la spital după ce au fumat diverse produse cumpărate din aceste magazine.

Autorităţile ridică din umeri

Deja se ştiu zonele în care tinerii prizează seara – în Ţiglina I, la PS-uri, în centru, la Romarta Veche (în bazinul fântânii de la „Nespălată”, dimineaţa, pot fi găsite chiar seringi folosite!), în I.C. Frimu (în zona Intersecţiei fără rost), iar lista poate continua.

Din păcate, însă, autorităţile nu dau semne că ar face ceva să stopeze acest fenomen (sau, mai ştii?, poate fac, dar nu vor să se ştie!), deşi sunt multe instituţii care s-ar putea implica: Poliţia Judeţeană (serviciul de combatere a criminalităţii), Poliţia Comunitară, Direcţia de Sănătate Publică, Autoritatea Teritorială de Ordine Publică, Centrul Regional de Prevenire şi Consiliere Antidrog şi, ca şi în cazul locurilor în care tinerii se delectează cu produse din magazinele de vise, lista poate continua.

De la începutul acestui an şi până acum, „Viaţa liberă” s-a implicat în acest subiect, însă reacţia autorităţilor a întârziat să apară. De la materiale de presă până la organizarea unei mese rotunde, am încercat tot ce ne stă nouă în putinţă.

La Prefectură, la un moment dat, deputatul PDL Ştefan Pirpiliu – iniţiator al unei legi care propunea includerea pe lista substanţelor interzise şi a substanţelor comercializate în magazinele de vise – a organizat o conferinţă. Ca şi la sediul „Vieţii libere”, la masa rotundă, autorităţile locale au vorbit frumos, au ridicat din umeri spunând că nu există cadru legal, deocamdată, care să interzică aşa ceva şi …nu s-a rezolvat nimic.

Toate instituţiile spun că în lipsa unei legi clare care să interzică vânzarea substanţelor respective, nu se poate lua nicio măsură. Asta, cu atât mai mult cu cât magazinele comercializează, oficial, plante etnobotanice, ce nu sunt recomandate consumului uman… Cu această precizare, magazinele de vise înfloresc.      

Lupta legislativă sau luptă electorală?

În afară de iniţiativa deputatului PDL Ştefan Pirpiliu, în Parlament a mai apărut una, susţinută de deputatul gălăţean Bogdan Ciucă (PC). Acesta chiar a anunţat, recent, că a strâns semnături de susţinere din partea colegilor săi parlamentari şi că sunt şanse foarte mari ca legea să se aprobe. Însă, dacă va fi legalizat consumul de droguri, la ce ne-ar mai trebui o lege care să închidă magazinele de vise?

Dar nu doar parlamentarii au făcut vorbe pe marginea acestui fenomen; ministrul Sănătăţii, Ioan Bazac, anunţa în iunie, chiar la Galaţi, că magazinele de vise ar putea fi închise, cu sprijinul celorlalte state UE. Ieri, cum discuţia privind consumul de droguri s-a reactivat, acum, (şi) în perspectiva campaniei electorale, ministrul Ion Bazac a reluat declaraţia, spunând că până la 1 octombrie va apărea un ordin prin care magazinele de vise vor fi închise…

Cum declaraţiile ministrului social-democrat vin acum în contradicţie cu acest nou curent de opinie pro-consumului de droguri, dinspre Cotroceni, ne putem gândi la manipulare electorală, mai ales că, neoficial, întotdeauna s-a vorbit că în afacerea magazinelor de vise au interese economice şi unii politicieni…               

Vise pe lângă cel puţin zece şcoli!

În vară, numărul oficial al magazinelor de vise din Galaţi era de 12 (potrivit datelor Inspectoratului Judeţean de Poliţie), însă neoficial, oraşul avea pe puţin 20 de astfel de centre, ceea ce plasa Galaţiul pe locul al doilea, pe ţară, după Iaşi (cu 35 de magazine).

Tot la acea dată, Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Galaţi indica prezenţa a 8 magazine de vise care funcţionau lângă unităţi de învăţământ. În această toamnă, numărul acestora a mai crescut cu două.

Potrivit datelor ATOP, cele 10 magazine de vise se află în apropierea următoarelor unităţi de învăţământ: şcolile generale nr. 2 (Strada Brăilei), nr. 5 „Cuza Vodă”, nr. 7 „Constantin Brâncoveanu”, nr. 13 „Ştefan cel Mare”, nr. 24 „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril” (bloc Siret), nr. 29 „Sf. Ana” (strada Oţelarilor), nr. 40 „Iulia Haşdeu” şi nr. 42 „Sfinţii Împăraţi”, nr. 3 „I. L. Caragiale” şi nr. 9 „Calistrat Hogaş” (ultimele două şcoli apărând pe „harta magazinelor de vise” în ultimele două luni). 

Totodată, membrii ATOP au adăugat acestei situaţii şi câteva observaţii. „Şcoala Gimnazială nr. 40 Iulia Haşdeu a înştiinţat Brigada Antidrog, dar nu s-a luat nicio măsură. Magazinul de droguri uşoare, deschis pe strada Siderurgiştilor, vizavi de mall-ul Primăvara poate fi punct de desfacere şi pentru şcolile nr. 13, 7, 42 şi Liceul Traian Vuia”, ne-a declarat şeful ATOP, Avram Trandafir.

Şi la Tecuci, încet dar sigur, magazinele de vise îşi asigură vad.

Viceprimarul spune „Nu!”

„Am auzit şi eu de propunerile comisiei prezidenţiale, că ar fi bine să se legalizeze prostituţia, consumul de droguri şi chiar, poate, să amenajăm în fiecare cartier câte un aparat cu seringi de unică folosinţă… Sincer, din aceste două fenomene, prostituţia şi consumul de droguri, nu ştiu care este mai grav, însă eu nu cred că în această perioadă aceste două lucruri se află pe agenda cetăţeanului de rând…”

„Oamenii au probleme în a-şi plăti întreţinerea, impozitele, îşi pierd locurile de muncă, iar astfel de probleme sunt suficiente, fără cele două noi cireşe pe tort… Nu cred că este cazul şi nici momentul să se pună în discuţie aceste subiecte. Eu cred că este doar vorba despre dorinţa preşedintelui României de a atrage electoratul tânăr. Ciudat este că un deputat care a iniţiat o lege împotriva magazinelor de vise este din acelaşi partid care îl susţine pe domnul Băsescu la prezidenţiale”, a declarat, miercuri, viceprimarul Nicuşor Ciumacenco.

„Galaţiul este un oraş fruntaş în cazul numărului de magazine de vise. Şi aşa avem problema asta şi nu trece săptămână să nu avem cazuri de tineri aduşi la UPU, după ce au consumat substanţe din acelea… Este drept, în Olanda este altă legislaţie, dar trebuie să fim conştienţi că România nu este Olanda, iar fenomenul ar putea fi lesne scăpat de sub control, la noi. Eu nu vreau să-mi cresc copilul într-o astfel de ţară!”, a mai spus Nicuşor Ciumacenco.

Cât priveşte subiectul privind legalizarea prostituţiei, viceprimarul crede că nu este cazul, ca naţiune, să fim pudibonzi şi nici să ne jurăm, cu mâna pe inimă, că nu sunt folosite serviciile prostituatelor; totuşi, „nu este momentul acum să discutăm despre aşa ceva”

Citit 1515 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.