Alte 17 blocuri ar putea fi anvelopate cu bani europeni

Alte 17 blocuri ar putea fi anvelopate cu bani europeni
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Pe lângă blocurile G8 şi G1 din Micro 18, pentru care Primăria municipiului Galaţi a câştigat deja finanţări europene pentru creşterea performanţelor energetice, alte 17 blocuri, cu peste 800 de apartamente, ar putea beneficia de reabilitate termică şi estetică pe bani europeni.

"Am spart gheaţa!", a declarat, ieri, primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, la conferinţa de lansare a proiectului european "Creşterea performanţei energetice a blocului de locuinţe G8" din Micro 18. Potrivit edilului, chiar dacă suma atrasă - 552.284 de lei, bani nerambursabili - nu este extraordinar de mare, acesta este primul dintr-un lot de 19 blocuri pentru anveloparea cărora administraţia locală vrea fonduri europene.

După cum v-am informat, Primăria a mai câştigat o finanţare nerambursabilă de 518.250 de lei, pentru reabilitarea termică a blocului G1 din Micro 18. În această lună ar urma să fie depuse cererile de finanţare pentru blocurile D din Micro 13B şi PR3A din Micro 21. Se află în curs de elaborare documentaţia tehnică pentru blocurile D de pe strada Domnească, CD1, CD2, CD3, CD4 de pe strada Alexandru Davila, SD9C de pe Siderurgiştilor, E7, E8, C21 şi C22 de pe Regiment 11 Siret. Primăria a lansat o achiziţie publică pentru elaborarea documentaţiei tehnice aferente creşterii performanţei energetice a blocurilor de locuinţe G2 şi G3 de pe strada Constructorilor, C5C de pe strada General Dragalina, CL3 de pe Armata Poporului, PR6 de pe bulevardul Dunărea şi C4 de pe strada Stadionului.

Fără sprijinul asociaţiilor nu se poate!

"Râd cu un ochi şi plâng cu celălalt. Sunt bucuros că Galaţiul este unul dintre puţinele municipii care accesează fonduri europene pentru reabilitare termică. Plâng cu celălalt ochi, pentru că există fonduri dar nu prea există doritori. O astfel de investiţie nu poate fi decât în colaborare şi în susţinere reciprocă cu asociaţiile de proprietari. Echipa Primăriei are disponibilitate totală în a acorda suportul necesar implementării unui astfel de proiect, dar trebuie să găsim şi parteneri pe măsură. Sperăm ca fiecare dintre noi să mai convingă cel puţin un preşedinte de asociaţie să se alăture acestui demers, pentru că, la urma urmei, e vorba de confortul cetăţenilor, pe de o parte şi, trebuie să recunosc, şi de imaginea noastră ca oraş", a declarat primarul.

Potrivit edilulii, lucrările de care pot beneficia blocurile sunt: avelopare exterioară, schimbarea geamurilor, închiderea balcoanelor, refacerea subsolurilor, a hidroizolaţiei, modernizarea iluminatului pe scara blocului, dar şi a lifturilor, în cazul blocurilor cu peste patru etaje.

"Lucrăm la un proiect de hotărâre de Consiliu Local prin care să reducem de la 25 la sută la 3 - 5 la sută contribuţia cu care cetăţenii ar trebui să vină cotă-parte la aceste proiecte. Există municipalităţi care au reuşit lucrul acesta, nu văd de ce nu am reuşi noi", a spus Pucheanu.

Prefectul judeţului Galaţi, Dorin Otrocol, le-a sugerat autorităţilor locale să acorde mai multă atenţie modului în care sunt aleşi constructorii, pentru a nu mai apărea probleme, aşa cum s-a întâmplat în cazul blocurilor reabilitate termic în exerciţiul financiar precedent.

Citit 6021 ori Ultima modificare Luni, 22 Ianuarie 2018 18:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.