Ministrul Justiției cere revocarea din funcție a procurorului-șef al DNA

Ministrul Justiției cere revocarea din funcție a procurorului-șef al DNA
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

UPDATE Procurorul general al României: nu există un motiv legal de revocare a șefei DNA

„Având în vedere decizia ministrului Justiției de a propune revocarea din funcție a procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție, domnul Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție reafirmă poziția exprimată constant, în sensul că nu există nici un motiv legal de revocare a doamnei Codruța Kovesi”, a transmis Ministerul Public.

.........................................

UPDATE: Klaus Iohannis o susține pe șefa DNA

Administrația Prezidențială a anunțat că șeful statului „va uza de toate prerogativele constituționale pentru asigurarea funcționării unei justiții independente”.

„Referitor la Raportul privind activitatea managerială a Direcției Naționale Anticorupție, prezentat joi, 22 februarie a.c., de către ministrul Justiției, Administrația Prezidențială face următoarele precizări: Din cauza lipsei de claritate în prezentarea Raportului privind activitatea managerială a DNA și având în vedere că evaluarea activității DNA și a conducerii acestei instituții de către Președintele României diferă de cea a Ministrului Justiției, se impune o analiză aprofundată a acestui document, care urmează să fie realizată la nivelul Administrației Prezidențiale de către departamentele de specialitate. În repetate rânduri, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, s-a declarat mulțumit de activitatea DNA și a conducerii sale, punct de vedere pe care și-l menține în continuare. Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va uza de toate prerogativele constituționale pentru asigurarea funcționării unei justiții independente și pentru consolidarea statului de drept”, a comunicat Administrația Prezidențială.

..........................................

UPDATE Tudorel Toader a acuzat-o pe șefa DNA că a încălcat Constituția României (prin anchetarea OUG 13 și a hotărârilor de Guvern privind trecerea lacului Belina de la statul român la Consiliul Județean Teleorman), a acuzat-o că a defăimat România, că a comandat prioritizarea dosarelor în funcție de impactul mediatic al acestora, că a contestat deciziile și autoritatea Curții Constituționale a României (CCR), a Parlamentului și a acuzat-o de comportament excesiv de autoritar, discreționar, contrar obligațiilor de rezervă și deontologice impuse magistraților. Totodată, ministrul Justiției a acuzat neimplicarea procurorului-șef al DNA în eliminarea comportamentelor abuzive presupuse a fi comise de unii dintre procurorii anticorupție, creșterea numărului de achitări, sporirea cheltuielilor, raportări eronate și nu numai.

”DNA nu se identifică cu procurorul-șef, ale cărui acțiuni au demonstrat că pot pune în pericol instituția, prin exces de autoritate, comportament discreționar, sfidarea autorității Parlamentului, contestarea deciziilor CCR (...) Numai respectul reciproc poate duce la stabilirea unor practici mutual acceptate, care permit unei țări să evite și să depășească crizele posibile. Combaterea corupției trebuie să continue, însă în conformitate cu statul de drept (...) Nimeni nu e mai presus de lege. Lucrurile bune nu le justifică pe cele rele (...) Declanșez procedura de revocare din funcție a procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi. Pentru aceste acte și fapte de netolerat într-un stat de drept, în temeiul prevederilor legale, declanșez procedura de revocare din funcție a procurorului-șef DNA. Prezentul raport însoțit de propunerea de revocare va fi transmis secției de procurori a CSM și președintelui României, pentru a analiza și pentru a decide în raport cu competențele constituționale”, a declarat Tudorel Toader.

Decizia finală, însă, privind revocarea din funcție a șefei Direcției Naționale Anticorupțe îi revine președintelui Klaus Iohannis.

...............................................

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat, în urmă cu puțin timp, că declanșează procedura de revocare din funcție a procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi. Ministrul Justiției a lansat acuzații grave la adresa șefei Direcției Naționale Anticorupție.

Vom reveni. 

Citit 3116 ori Ultima modificare Vineri, 23 Februarie 2018 00:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.