Consilieri locali cu slujbă la stat

Consilieri locali cu slujbă la stat
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Aleşii locali şefi de instituţii publice, mai prost plătiţi decât consilierii judeţeni * „Conform fişei fiscale”, doi consilieri şi-au „blătuit” salariile obţinute din bani publici * Familia democrat-liberalului Dumitru Ion munceşte şi la stat, şi la privat *

La Consiliul Judeţului Galaţi, 12 din cei 34 de aleşi ocupă diverse funcţii de conducere la instituţii aflate în subordinea Primăriei, la companiile de stat sau la agenţiile ministerelor. Consilierii locali se pot considera mai puţin norocoşi la acest capitol al angajărilor în care contează mult carnetul de partid.

Potrivit declaraţiilor de avere depuse în această vară pentru anul 2010, şase din cei 25 de consilieri locali au fost sau sunt „de două ori bugetari”, adică, pe lângă mandatul de ales, conduc instituţii publice. Nu i-am pus pus la socoteală pe cei doi viceprimari, Nicuşor Ciumacenco şi Mircea Cristea, care au şi mandat de consilier local, dar nu primesc indemnizaţie de ales, ci doar salarii.

Şi, pentru că tot vorbeam de bani, aflaţi că liberalul Cristea are un salariu de viceprimar de 39.677 de lei pe an, iar social-democratul Ciumacenco – 43.317 de lei pe an. Primarul Dumitru Nicolae câştigă 44.884 de lei pe an.

Mai prost plătiţi decât consilierii judeţeni

Din start trebuie spus că aleşii locali angajaţi la Consiliul Judeţului sau în subordinea ministerelor sunt mai prost remuneraţi decât consilierii judeţeni la fel de bugetari ca şi ei.

Vă reamintim că democrat-liberalul Iulian Aramă este cel mai bine plătit consilier judeţean: funcţia de director la Electrica îi aduce un câştig anual de 102.004 lei, la care se adaugă 27.784 de lei, beneficiile financiare ale calităţii de membru al Consiliului de Administraţie al Filialei Furnizare Energie Electrică, plus 672 de lei de la preşedinţia Consiliului de Administraţie de la Electrocentrale, plus 11.595 de lei, indemnizaţia de consilier judeţean.

La polul opus se află democrat-liberala Camelia Burluc, cu un salariu de manager al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii – 29.425 de lei, plus indemnizaţia din CJ – 8.231 de lei.

CITEŞTE ŞI   Un consiliu de pomină

Aleşi locali angajaţi la CJ

Cel mai bine remunerat consilier local de pe lista celor şase este social-democratul Zanfir Ilie, directorul Bibliotecii „V.A. Urechia”, instituţie aflată sub oblăduirea CJ. În 2010, managerul bibliotecii a câştigat un salariu brut de 48.178 de lei, adică 39.987 de lei net, la care s-a adăugat indemnizaţia de consilier – 9.058 de lei.

Colegul său de partid, Daniel Apetrăchioaie, este consilierul preşedintelui Consiliului Judeţului, Eugen Chebac, fiind plătit cu 24.474 de lei pe an, peste care s-a aşezat indemnizaţia de ales – 9.641 de lei.

Consilierul local PC Picu Apostol Roman conduce Serviciul Public de Administrare a Domeniului Public şi Privat al judeţului Galaţi, funcţie din care câştigă net 19.184 de lei pe an, plus 7.608 indemnizaţie CL. 

Liberalul Teodor Gheorghe şi-a trecut în declaraţia de avere salariul câştigat în 2010 la Administraţia Fluvială a Dunării de Jos – 35.733 de lei, plus indemnizaţia de consilier, de 9.641 de lei.  

Secretoşii din Consiliu: Viorel Trif şi Răzvan Avram

Doi aleşi locali şi-au secretizat salariile obţinute din bani publici declarând venituri „conform fişei fiscale”. Deşi presa le-a atras atenţia, în repetate rânduri, că fişa lor fiscală nu este publică, aleşii nu au revenit pentru a-şi preciza veniturile.

Unul dintre ei este consilierul local PDL Viorel Trif, pentru care a devenit o obişnuinţă să păstreze taina asupra salariului de coordonator euroregional al Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice – Agenţia Teritorială 2 Sud-Est (instituţie din subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor).

În declaraţia de avere din noiembrie 2010, Trif declara un câştig de 51.464 de lei anual. Exemplul lui Trif a fost preluat şi de consilierul local PC Răzvan Avram, care, pe vremea când manageria Centrul Cultural „Dunărea de Jos”, era atât de transparent încât declara şi alocaţiile fiicelor sale.

Avram n-a mai vrut să spună, însă, cât a câştigat în jumătatea de an în care a condus Centrul Cultural. Potrivit declaraţiei de avere din noiembrie 2010, Avram câştiga 43.446 de lei anual. 

Şi la stat, şi la privat

Ca să aveţi un termen de comparaţie pentru întregul top, vă spunem cât câştigă directorul unei societăţi private care face afaceri cu Primăria. Consilierul local PDL Dumitru Ion, directorul general al SC RER Ecologic Service SRL - firmă care împarte cu Ecosal salubrizarea Galaţiului, are un venit anual din salariu de 87.600 de lei, la care se adaugă indemnizaţia de consilier – 9.058 de lei.

Şi dacă Dumitru Ion lucrează, într-un fel, şi la stat şi la privat, la fel face şi soţia lui. Potrivit declaraţiei de avere a consilierului, soţia, Iuliana Ion, este director executiv la Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Seminţelor, de unde câştigă 27.600 de lei pe an, dar şi economist la RER, cu salariu de 9.144 de lei.

Citit 1888 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.