Au început săpăturile arheologice la Cavoul Roman (FOTO)
Foto: Anca Melinte

Au început săpăturile arheologice la Cavoul Roman (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

La Cavoul Roman, situat pe strada Oţelarilor, între blocurile D14 şi D16, au început astăzi cercetările arheologice preventive, menite să scoată la iveală ce-a mai rămas din monumentul funerar descoperit în decembrie 1974 şi îngropat „in situ”.

Cercetările sunt efectuate de Muzeul de Istorie, la comanda Primăriei municipiului Galaţi, care plăteşte pentru acest servicii 149.500 de lei fără TVA. Misiunea arheologilor este de "a analiza starea în care se află monumentul istoric”, precum şi de a „identifica toate obiectivele de intervenţie, pentru punerea în valoare a patrimoniului arheologic”.

Rămâne de văzut ce s-a mai păstrat din cavoul care datează din secolul al IV-lea după Hristos, perioada romană târzie, şi care, potrivit arheologului Mihalache Brudiu, a aparţinut unui comandat roman de origine sarmată. La momentul descoperirii, s-a constatat că, deşi monumentul funerar fusese jefuit încă din antichitate, în interior se păstrase pictura de pe pereţii a căror grosime varia între 0,6 şi 1,7 metri! Faţă de alte cavouri romane descoperite în zona Dobrogei, cel de la Galaţi este cel mai mare şi singurul la nord de Dunăre, dovada că retragerea aureliană n-a lăsat pustii aceste meleaguri. Cavoul roman este înscris în Lista Monumentelor Istorice ale Galaţiului (cod GL-I-m-B-02973).

Citit 7442 ori Ultima modificare Marți, 03 Aprilie 2018 00:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.