Primele DESCOPERIRI ale arheologilor la CAVOUL ROMAN. Cercetări preventive plătite de Primăria Galaţi

Primele DESCOPERIRI ale arheologilor la CAVOUL ROMAN. Cercetări preventive plătite de Primăria Galaţi
Evaluaţi acest articol
(28 voturi)

De luni, 2 aprilie 2018, Cavoul Roman, monument istoric al Galaţiului a început să iasă la lumină de sub gunoaiele care l-au acoperit în ultimele patru decenii. Până să ajungă la zidurile monumentului funerar, arheologii au descoperit şi la trei metri adâncime faţă de platforma de beton, resturi menajere vechi de zeci de ani!

O cărămidă ştampilată cu simbolul flotei romane Classis Flavia Moesica datând din secolul al III-lea după Hristos şi un colţ de tencuială pictată sunt, potrivit viceprimarului PSD Cristian Sorin Enache, primele descoperiri ale arheologilor în cea de-a doua zi de lucru pe şantier.

„Câte sicrie aţi găsit până acum?”. „Cum e tunelul?”. Acestea sunt doar câteva dintre întrebările adresate de locatarii blocurilor D14-D16 de pe strada Oţelarilor arheologilor care, începând de luni, au demarat cercetările arheologice preventive la Cavoul roman. Devenit un fel de legendă locală, monumentul funerar, care datează din secolul al IV-lea după Hristos şi care a aparţinut unui comandant roman de origine sarmată, începe să se arate.

„Veştile sunt extraordinare: construcţia va fi integral dezvelită şi nu a fost afectată de construcţiile din jur. Deocamdată suntem la faza de decapare”, ne-a declarat arheologul Gabriel Jugănaru, în vreme ce colegii lui săpau de zor.

În căutarea dromosului

Cavoul roman, după cum îl descria profesorul Mihalache Brudiu, primul arheolog care l-a cercetat la momentul descoperirii, în decembrie 1974, avea o cale de acces - dromos, o încăpere mai mare şi una mai mică. Deocamdată arheologii au scos la lumină ce a mai rămas din mica încăpere. Există ipoteza ca arheologii să găsească doar amprenta la sol a cavoului, dar asta nu-i va împiedica să propună, printr-un studiu, restaurarea şi amenajarea unui muzeu de sit, aşa cum s-a şi dorit iniţial. "Important este să găsim şi amprenta la sol a dromosului – calea de acces, un tunel - pentru a propune restaurarea integrală. După ce degajăm absolut toată construcţia, vom trece la săpătura manuală. Cu o echipă mare de studenţi, intrăm şi facem cercetarea integrală. Sperăm ca atunci când vom intra în interiorul construcţiei, sub nivelul acesta, să mai găsim bucăţele de tencuială pictată. Ar fi foarte important pentru că toate acestea vor da propunerea de restaurare. E clar că aici va fi un mic muzeu de sit”, ne-a declarat arheologul Gabriel Jugănaru.

Gunoaie… istorice

Arheologii au fost nevoiţi să apeleze la utilaje pentru a scoate, la propriu, de sub gunoaie, monumentul istoric: „Suntem obligaţi să lucrăm mecanizat, să demontăm partea de strat în care se vede clar că nu e nimic arheologic. Vedeţi punga roşie care iese din pământ şi fierul? Am săpat trei metri adâncime faţă de platforma de beton şi am dat de strat de gunoi! Numai că gunoaiele respective nu au legătură cu ghena care a fost amenajată, ci cu ceea ce s-a aruncat cu multă vreme înainte. A fost un depozit ad-hoc de resturi menajere şi s-au acumulat. Ca o ironie a istoriei, am găsit dovezi ale brandurilor trecute, sticle de Deval - singurul detergent lichid la acea vreme, am găsit spray Farmec, sticle de vin Corăbioara din anii '70-'80, mărci renumite ale vremurilor trecute”, ne-a spus arheologul Gabriel Jugănaru.

Cercetările arheologice la Cavoul roman ar putea dura o lună sau două, iar vestea şi mai bună este că săptămâna viitoare vor începe săpăturile arheologice şi la Poarta Turcească.

Într-o postare pe pagina sa publică de Facebook, viceprimarul PSD Cristian Sorin Enache relatează că, împreună cu city managerul Marius Humelnicu, a vizitat şantierul arheologic, a putut vedea forma perimetrală a Cavoului roman şi nu numai: “Am avut norocul de a fi martori la descoperirea primei cărămizi ştampilate cu simbolul flotei romane Classis Flavia Moesica datând din secolul III după Hristos! În aceleași timp s-a descoperit şi un colţ de tencuială pictată, ceea ce ne face să sperăm că vom avea posibilitatea restaurării zugrăvelii despre care vorbea profesorul Brudiu la momentul descoperirii inițiale a mormântului”, scrie viceprimarul Enache pe Facebook.

Au început săpăturile arheologice la Cavoul Roman - CLICK AICI

Citit 10151 ori Ultima modificare Joi, 05 Aprilie 2018 00:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.