Se caută constructor pentru noul Muzeu de Artă Vizuală. Când vor începe lucrările

Se caută constructor pentru noul Muzeu de Artă Vizuală. Când vor începe lucrările
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Noul Muzeu de Artă Vizuală al Galaţiului, unul dintre cele mai spectaculoase proiecte ale Consiliului Judeţean (CJ) Galaţi, în actuala legislatură, a fost scos la licitaţie.

Investiţia, estimată la 17.996.171 de lei (fără TVA), adică aproape patru milioane de euro, pe care instituţia se pregăteşte să o deruleze începând din acest an, a atras deja interesul mai multor constructori, ne-a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean. Potrivit estimărilor şefului CJ, construcţia noului sediu al Muzeului de Artă Vizuală va demara în vara acestui an, cel mai probabil în luna iunie. "Sper să vină firme serioase şi să nu avem contestaţii care să ţină proiectul blocat", ne-a declarat şeful CJ. Dacă, iniţial, data-limită pentru depunerea ofertelor fusese stabilită pentru 12 aprilie, termenul a fost decalat pentru 23 aprilie, întrucât societăţile interesate de contractul de lucrări au solicitat o serie de lămuriri şi clarificări. Constructorul care va câştiga licitaţia va avea la dispoziţie 24 de luni, de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor, pentru a realiza construcţia.

Un sediu impunător cu patru etaje

Muzeul de Artă Vizuală va avea propriul sediu, începând din anul 2020. "Este un obiectiv pe care îl aşteptăm de mai mulţi ani. Va fi unul dintre cele mai frumoase muzee de artă vizuală din ţară. Va avea o suprafaţă construită de 4.000 de metri pătraţi. Dacă lucrurile merg aşa cum le-am programat noi, în 2020 - sper că până la jumătatea anului - vom da în folosinţă Muzeul de Artă Vizuală Galaţi", declara, la începutul acestui an, preşedintele Consiliului Judeţean.

"Clădirea se va desfăşura pe patru niveluri şi este concepută ca o jumătate de cilindru înclinat spre est, cu planul acoperişului perpendicular pe generatoarea cilindrului. Pereţii faţadei sunt de tip ventilat, placaţi cu material ceramic, opac, înalţi de peste 20 de metri. Clădirea va avea o copertină perimetrală, lată de 15 metri, din sticlă stratificată, pe care se poate circula şi sub care pot fi găzduite vara expoziţii sau ateliere de creaţie plastică în aer liber", se arată în proiectul votat de către consilierii judeţeni, în luna ianuarie.

După cum aţi mai putut citi în "Viaţa liberă", preşedintele Costel Fotea a decis să relanseze proiectul futurist realizat, în 2008, de arhitectul Dan Ujeucă, care a fost uitat în sertarele Consiliului mai bine de şase ani. Proiectul a fost premiat la nivel naţional de către Ordinul Arhitecţilor, dar lucrurile s-au împotmolit când a fost vorba de a se trece efectiv la realizarea acestuia, iar Muzeul de Artă s-a ales doar cu un sediu provizoriu, lângă Piaţa Centrală, provizorat care s-a… permanentizat.

Citit 4625 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Aprilie 2018 12:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.