Primăria din Munteni, transformată în muzeu

Primăria din Munteni, transformată în muzeu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Deşi are o mândreţe de sediu de Primărie, aşa cum le-ar face cu ochiul şi europenilor, administraţia comunei Munteni se înghesuie în cele şase odăiţe ale unei clădiri de la 1900 toamna.

De un an de zile, clădirea mare şi încăpătoare cu scară interioară de marmură, sală elegantă de şedinţe, dotată cu toate utilităţile unui trai civilizat, başca toaletă interioară, şi care a costat câteva miliarde bune, stă pe post de muzeu.

Primăria actuală e înghesuită de abia încape viceprimarul în propriul birou, care între noi fie vorba numai aşa nu se poate numi. Toaleta de campanie demnă de cele mai urâte vise, e undeva dincolo de fundul curţii de nu-ţi vine s-o vizitezi nici dacă te mână o urgenţă maximă cu cod roşu. Oficialităţile se încălzesc iarna cu tradiţionala sobă de teracotă.

Primăria cea mare are centrală pe gaze. Pentru a-i putea face racordurile şi testele necesare, la data la care am vizitat-o noi, tocmai urma să fie adus un aragaz de la Primăria veche.

„Aşteptăm anularea ordonanţei”

De ce imobilul spaţios şi modern zace nefolosit ne-a explicat viceprimarul localităţii, liberalul Miron Nică: „Avem un sediu al Primăriei nou construit şi nu ne-am mutat pentru că legea nu ne dă voie să facem dotări şi să-l mobilăm.

Vă amintiţi de ordonanţa de urgenţă dată la finele lui 2008 de primul guvern Boc. Aşteptăm să se anuleze. Sediul e gata din 2008, bani am avut pentru dotare, dar nu ne lasă ordonanţa care a interzis investiţiile. Nu ne putem muta să stăm în mijlocul camerei”, ne-a explicar viceprimarul.

Noul sediu a costat 13 miliarde de lei vechi, bani veniţi  de la Guvernul Tăriceanu şi din fonduri proprii. Miron Nică recunoaşte singur că actualul spaţiu în care funcţionează Primăria este impropriu.

„Actuala Primărie are doar şase încăperi. A fost construită pe timpul primarului Vasile Andrei, în 1938, împreună cu căminul cultural, de către cetăţeni, prin muncă voluntară”, ne-a povestit viceprimarul.

Mai trist este că din cauza spaţiului limitat, dar şi a interdicţiei de a face angajări, primăria din Munteni nu a putut înfiinţa decât pe hârtie Serviciul comunitar pentru paşapoarte: „Când ne vom muta în noul sediu şi legea ne va permite să angajăm, o să o facem ca să nu mai meargă cetăţenii la Galaţi să-şi facă actele”.

Experienţă

Primarul comunei Munteni, liberalul Virgil Arghiri se află la al cincilea mandat în fruntea localităţii. Cât priveşte viceprimarul, se află la al doilea mandat în această demnitate, este ofiţer de carieră şi în prezent tânăr pensionar militar în vârstă de numai am 50 de ani.

E de mirare cum asemenea oameni experimentaţi nu au găsit o soluţie pentru a da în folosinţă un sediu corespunzător Primăriei. De exemplu mutarea mobilei din vechiul sediu în cel nou.

Explicaţie foto 1: Mică şi înghesuită, actuala Primărie din Munteni n-are decât şase odăiţe

Explicaţie foto 2: Sediu de trei stele europene

Citit 1145 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.