Primăria Galați vrea fonduri europene pentru Palatul Gheorghiu

Primăria Galați vrea fonduri europene pentru Palatul Gheorghiu

Anca Melinte
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)
11 comentarii

Palatul "Simion Gheorghiu" de pe strada Domnească nr. 24 ar putea renaşte din propria ruină ca incubator de afaceri - o clădire modernă, dar păstrând faţadele principală şi laterală ale acestui monument istoric al Galaţiului. Municipalitatea vrea să acceseze fonduri europene pentru a salva "singura clădire reprezentativă pentru felul în care arăta centrul oraşului, mai exact zona de "corso", până la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial", după cum o descrie Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi.

La recenta şedinţă extraordinară a Consiliului Local, aleşii au fost de acord cu alocarea sumei de 65.000 de lei din fondul de rezervă al bugetului local pentru achiziţionarea unei cote-părţi din imobilul de pe strada Domnească nr. 24. Aşa cum aţi putut citi în ziarul "Viaţa liberă", municipalitatea nu este singurul proprietar al clădirii şi asta pentru că, pe vremea când Eugen Durbacă era primar, gălăţeanul Bogdan Iacob a semnat un act de vânzare-cumpărare pentru locuinţa cu două camere şi bucătărie, situată la etajul întâi al imobilului, pe care în 1993 o închiriase de la Primărie. Chiar dacă, ulterior, Primăria a încercat să anuleze în instanţă actul de cumpărare, a pierdut procesele, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie dându-i câştig de cauză gălăţeanului. Pentru că nu poate face demersuri de salvare a unei clădiri care nu-i aparţine în totalitate, Primăria este nevoită acum să răscumpere locuinţa, iar pentru stabilirea valorii de piaţă a apelat la serviciile de evaluare autorizată.

La recenta şedinţă extraordinară, aleşii şi-au dat votul pentru cumpărarea locuinţei respective cu suma de 65.000 de lei. "Achiziţionarea unei cote-părţi din imobilul din Domnească 24 este strict necesară în vederea atragerii de fonduri europene pentru modernizarea clădirii. Este vorba despre o linie de finanţare în vederea realizării unui incubator de afaceri", li s-a explicat aleşilor locali.

Aceasta ar fi soluţia de salvare şi punere în valoare a imobilului, datat 1923-1925, care i-a aparţinut gălăţeanului Simion Gheorghiu, înalt funcţionar la Uzina de Gaz din Galaţi şi apoi director al Băncii Galaţilor.

Reamintim că Primăria a plătit o expertiză în urma căreia a reieşit că este posibilă păstrarea faţadelor principală şi laterală, integrate într-o structură interioară complet nouă.

Rămâne de văzut dacă intenţiile Primăriei vor avea sorţi de izbândă.

Citit 4109 ori Ultima modificare Vineri, 13 Aprilie 2018 00:45

11 comentarii

 • postat de Gheruță Luni, 16 Aprilie 2018 21:16 86.125.62.*** Link la comentariu
  0
  2

  Nu mai ancap ivestitorii in cladirea de protocol de la parcu idustrian si vati gandit ca mai trebuie ocladire in cemtrul orasului?

  Raportează
 • postat de Mostenitor Luni, 16 Aprilie 2018 05:13 109.103.173.*** Link la comentariu
  0
  0

  Investiti, faceti-l ca nou, apoi cand o sa fie gata, se vor ,,naste,, vreo 2-3 mostenitori care isi vor aduce aminte ca stra stra strabunicii lor le-au lasat mostenire un palat.

  Raportează
 • postat de Miruna Duminică, 15 Aprilie 2018 17:45 192.36.27.*** Link la comentariu
  0
  3

  Sper sa vedem acest monument arhitectural renascut cat mai repede, cat mai cvrand, inainte de a se face una cu pamantul. Daca mai asteptam mult doar pentru ca aceasta cladira sa se prabuseasca si sa ajunga un morman de moloz, cred ca suntem niste imbecili ca si societate locala, ca si popor, ca si neam.

  Raportează
 • postat de Maxim Sâmbătă, 14 Aprilie 2018 11:31 5.13.199.*** Link la comentariu
  1
  5

  M-as bucura sa se poata reabilita aceasta cladire , dar... centru de afaceri? Fara parcari? Mai gandeste cineva in primaria aia?

  Raportează
 • postat de Irina Vineri, 13 Aprilie 2018 13:13 176.10.107.*** Link la comentariu
  1
  8

  Pana se acceseaza fondurile europene necesare pentru restaurarea cladirii cred ca se darama cladirea cu totul. Asa au facut toti incompetentii care s-au perindat prin functiile de decizie care ar fi putut salva acest monument istoric poate unic in orasul nostru (ca si asa nu mai avem prea multe din aceste cladiri vechi, istorice minunate, multe facandu-se demult una cu pamantul).

  Raportează
 • postat de Rudibravo,1951 Vineri, 13 Aprilie 2018 09:52 82.137.11.*** Link la comentariu
  3
  8

  Ați băgat în Incubatorul de afaceri 65 000 de leuti adică aproape 13 000 de euroi Dar de incubat afaceri cu ce? Cu chilotei tanga că investitorul strategic a dărâmat Fab. Fusul
  Mergeți la Modern si veți vedea ce mizerie de afaceri poate sa facă un investitor strategic Noi SI Gară CFR am distrus o Nu ne mai urcăm în tren acum coborâm în tren toate sunt pe invers la Galați Cum sa concesionezi pe 45 de ani Plaja ? Este proprietate privată SI noi nu știm? Era lăsată de Dumnezeu SI amenajata cu multă muncă de către Comuniști că să vina Capitalismul de Cumetrie Oltenească să distrugă bine SI Pas cu Pas tot ce este mai bun Jucați alba neagra cu banii noștri Unul vinde ce nu este a lui SI altul răscumpără din banii noștri că așa este în tenis Băi nene bai n-ați terminat Tranziția a zis Ciorbia vărul lui Stan că se zărește Luminița de la capătul Tunelului sau a lui Ilici Iliescu nașul lui Năstase care ne-a rugat să îi numărăm Oușoarele Băieți Ura și-n Dubai că v-ați epuizat cu Incubatorul de afaceri Mai lăsați JOS ce mama Dracului Mai aveți doi ani de
  Cumetrie Oltenească SI ați scăpat
  Dar mai bine vă votam la anul că Europarlamentari si scăpați SI voi de noi asistații dar mai ales Noi de Voi Veți vedea Euroii cum fugăresc Lei tranvai prin Bruxelles

  Raportează
 • postat de florin Vineri, 13 Aprilie 2018 05:38 5.13.200.*** Link la comentariu
  0
  5

  Nu va-ti saturat sa scriti despre lucruri minimalisste?????Ieri va rugam sa construiti o ;ista cu proiectele importante din fonduri europene care sa dezvolte acest oras si sa convinga tinerii sa nu mai plece din a Galati Ne facem de rusine cu astfel de cereri!Parem handicapati!

  Raportează
 • postat de Dragos Joi, 12 Aprilie 2018 12:55 213.218.53.*** Link la comentariu
  5
  7

  Reparati drumurile si creati infrastructura, lasati prostiile.

  Raportează
 • postat de Ady Joi, 12 Aprilie 2018 10:02 5.13.198.*** Link la comentariu
  11
  6

  Bani europeni pentru reabilitarea a doua fatade de casa ,inauntru dupa cuibusor de nebunii sa ia primaria bani din chirii si ce bine s-a facut galatenilor ca avem 2 fatade consolidate.

  Raportează
 • postat de Iancu Jianul Joi, 12 Aprilie 2018 09:20 5.13.205.*** Link la comentariu
  12
  10

  Astia cersesc bani mai ceva ca ala satul care vrea vrea vrea...
  Ati marit toate taxele posibile... acest consiliu local de 2 lei... reducerea de impozit redusa de la 10 la 7%... numai gropi...
  iti rupi picioarele in piatra cubica din oras... si vreti bani MA? La munca nu la intins mana si DOAR la furat?

  Raportează
 • postat de Galatean Joi, 12 Aprilie 2018 06:44 82.78.126.*** Link la comentariu
  6
  11

  Despre canalizare şi gaze în Fileşti şi Barboşi care fac parte din aşa zisul oraş Galaţi , când se va face ???

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.