Primăria ia în calcul noi scenarii pentru căldura gălăţenilor

Primăria ia în calcul noi scenarii pentru căldura gălăţenilor
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Discuţiile care au avut loc, ieri, la Prefectură, pe tema sistemului centralizat de termoficare şi a viitorului angajaţilor Calorgal şi ai CET, s-au încheiat fără concluzii şi decizii ferme din partea autorităţilor. Motiv pentru care prefectul a convocat conducerea Primăriei, a Electrocentrale şi a Calorgal la o întâlnire cu uşile închise, peste două săptămâni.

Primăria se pregăteşte să reia programul prin care îi încurajează pe gălăţeni să renunţe la sistemul centralizat de termoficare, acordându-le câte 3.000 de lei pentru a-şi achiziţiona un sistem alternativ pentru producerea căldurii şi apei calde. Aşa cum a făcut-o de altfel şi anul trecut, pentru aproape 7.700 de persoane. Chiar dacă primarul Ionuţ Pucheanu nu a anunţat, ieri, reluarea acestui program, intenţia autorităţilor este clară, în condiţiile în care edilul a readus în discuţie pierderile enorme, de peste 90 la sută, înregistrate în sezonul cald, prin furnizarea apei calde de către CET cu abur de la combinat. Mai mult, primarul s-a plâns din nou că CET nu a informat ferm, nici până la această dată, dacă poate sau nu să furnizeze o cantitate de agent termic infimă faţă de cantitatea impusă de producătorul de agent termic primar. Un astfel de răspuns ar fi stat la baza unei noi hotărâri de Consiliu Local prin care aleşii ar fi putut relua ajutorul financiar pentru populaţie.

„Mai periculos decât o decizie greşită este una pe care să nu o iei niciodată. Cei de la Calorgal au au trimis o comandă fermă către Electrocentrale, care se referă la nevoile noastre, nu la ce vrea Electrocentrale să ofere, pentru că nu putem cumpăra în permanenţă o cantitate enormă. Nu avem o hârtie care să ne spună clar dacă pot sau nu pot oferi ceea ce le-am cerut noi. Nu pot angaja în permanenţă bugetul municipiului Galaţi la cheltuieli de milioane de euro. Calorgal reuşeşte să distribuie sub 10 la sută din cantitate pe timp de vară. Într-o zi poate ne ia cineva şi pe noi la întrebări: băi, băieţi, până când vei accepta să plăteşti nimic?”, a spus Ionuţ Pucheanu,

în şedinţa Comisiei de Dialog Social, pe a cărei ordine de zi s-au aflat şi informări ale CET, Calorgal şi Primăriei cu privire la termoficare, la cererea sindicaliştilor din cadrul BNS (care reprezintă majoritatea salariaţilor Electrocentrale). De altfel, la şedinţa de ieri a fost prezent şi liderul naţional al BNS, Dumitru Costin, care i-a spus edilului: „Răspunsul pe care îl aşteptaţi o să-l rostesc eu. Mă aşteptam să fie rostit clar şi ferm şi de conducerea executivă a Electrocentrale Galaţi. În condiţii de eficienţă economică, aşa cum aşteptaţi dumneavoastră, nu avem cum să vă livrăm cele două „mere”. Livada noastră produce 100 de mere, nu avem un măr obosit într-un colţ, care nu poate să facă decât două mere. Problema este că s-ar putea ca, în pragul iernii, să veniţi şi să spuneţi: am nevoie de 100 de mere. Noi trebuie să ştim acest lucru, să vă asumaţi şi costurile reale. E important să avem răspuns”, a precizat liderul sindical, prezent la Galaţi pentru a cere conducerii CET şi „actorilor” termoficării să stabilească un plan pentru mai departe, în aşa fel încât angajaţii CET să ştie ce îi aşteaptă şi, împreună cu sindicatul, să gândească o serie de soluţii. Potrivit municipalităţii, la acest moment, doar 1.109 de apartamente ar mai dori să beneficieze de apă caldă în sistem centralizat, „ceea ce reprezintă o pondere de 1,21 la sută din numărul iniţial de consumatori”.

Conform datelor autorităţilor, în prezent mai sunt branşate la reţeaua publică de distribuţie a agentului termic 18.066 de apartamente (aproximativ 20 la sută), dintre care circa 1.000 sunt ale municipalităţii. „Împărţirea pe zone a oraşului arată că doar trei zone, respectiv Micro 18, Ţiglina I şi Micro 39-40 au o rată cuprinsă între 25 şi 50 la sută, restul zonelor fiind între zero şi 25 la sută”.

Pe lângă acordarea ajutorului financiar de 3.000 de lei pentru cei care îşi doresc să devină independenţi din punct de vedere termic, autorităţile iau în calcul, la acest moment, să transforme o serie de puncte termice în "centrale de cartier", acolo unde există un număr mai mare de apartamente branşate. Acestea ar urma să funcţioneze "cu gaz sau orice altă formă de combustibil". Potrivit primarului, această soluţie ar asigura încălzrea a aproximativ 6.000 de apartamente.

Rămâne de văzut ce decizii vor lua reprezentanţii Primăriei. Un lucru este însă cert: pe angajaţii Calorgal şi ai CET îi aşteaptă disponibilizările.

Citit 7344 ori Ultima modificare Joi, 26 Aprilie 2018 11:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.