Evaluaţi acest articol
(16 voturi)
9 comentarii

Discuţiile care au avut loc, ieri, la Prefectură, pe tema sistemului centralizat de termoficare şi a viitorului angajaţilor Calorgal şi ai CET, s-au încheiat fără concluzii şi decizii ferme din partea autorităţilor. Motiv pentru care prefectul a convocat conducerea Primăriei, a Electrocentrale şi a Calorgal la o întâlnire cu uşile închise, peste două săptămâni.

Primăria se pregăteşte să reia programul prin care îi încurajează pe gălăţeni să renunţe la sistemul centralizat de termoficare, acordându-le câte 3.000 de lei pentru a-şi achiziţiona un sistem alternativ pentru producerea căldurii şi apei calde. Aşa cum a făcut-o de altfel şi anul trecut, pentru aproape 7.700 de persoane. Chiar dacă primarul Ionuţ Pucheanu nu a anunţat, ieri, reluarea acestui program, intenţia autorităţilor este clară, în condiţiile în care edilul a readus în discuţie pierderile enorme, de peste 90 la sută, înregistrate în sezonul cald, prin furnizarea apei calde de către CET cu abur de la combinat. Mai mult, primarul s-a plâns din nou că CET nu a informat ferm, nici până la această dată, dacă poate sau nu să furnizeze o cantitate de agent termic infimă faţă de cantitatea impusă de producătorul de agent termic primar. Un astfel de răspuns ar fi stat la baza unei noi hotărâri de Consiliu Local prin care aleşii ar fi putut relua ajutorul financiar pentru populaţie.

„Mai periculos decât o decizie greşită este una pe care să nu o iei niciodată. Cei de la Calorgal au au trimis o comandă fermă către Electrocentrale, care se referă la nevoile noastre, nu la ce vrea Electrocentrale să ofere, pentru că nu putem cumpăra în permanenţă o cantitate enormă. Nu avem o hârtie care să ne spună clar dacă pot sau nu pot oferi ceea ce le-am cerut noi. Nu pot angaja în permanenţă bugetul municipiului Galaţi la cheltuieli de milioane de euro. Calorgal reuşeşte să distribuie sub 10 la sută din cantitate pe timp de vară. Într-o zi poate ne ia cineva şi pe noi la întrebări: băi, băieţi, până când vei accepta să plăteşti nimic?”, a spus Ionuţ Pucheanu,

în şedinţa Comisiei de Dialog Social, pe a cărei ordine de zi s-au aflat şi informări ale CET, Calorgal şi Primăriei cu privire la termoficare, la cererea sindicaliştilor din cadrul BNS (care reprezintă majoritatea salariaţilor Electrocentrale). De altfel, la şedinţa de ieri a fost prezent şi liderul naţional al BNS, Dumitru Costin, care i-a spus edilului: „Răspunsul pe care îl aşteptaţi o să-l rostesc eu. Mă aşteptam să fie rostit clar şi ferm şi de conducerea executivă a Electrocentrale Galaţi. În condiţii de eficienţă economică, aşa cum aşteptaţi dumneavoastră, nu avem cum să vă livrăm cele două „mere”. Livada noastră produce 100 de mere, nu avem un măr obosit într-un colţ, care nu poate să facă decât două mere. Problema este că s-ar putea ca, în pragul iernii, să veniţi şi să spuneţi: am nevoie de 100 de mere. Noi trebuie să ştim acest lucru, să vă asumaţi şi costurile reale. E important să avem răspuns”, a precizat liderul sindical, prezent la Galaţi pentru a cere conducerii CET şi „actorilor” termoficării să stabilească un plan pentru mai departe, în aşa fel încât angajaţii CET să ştie ce îi aşteaptă şi, împreună cu sindicatul, să gândească o serie de soluţii. Potrivit municipalităţii, la acest moment, doar 1.109 de apartamente ar mai dori să beneficieze de apă caldă în sistem centralizat, „ceea ce reprezintă o pondere de 1,21 la sută din numărul iniţial de consumatori”.

Conform datelor autorităţilor, în prezent mai sunt branşate la reţeaua publică de distribuţie a agentului termic 18.066 de apartamente (aproximativ 20 la sută), dintre care circa 1.000 sunt ale municipalităţii. „Împărţirea pe zone a oraşului arată că doar trei zone, respectiv Micro 18, Ţiglina I şi Micro 39-40 au o rată cuprinsă între 25 şi 50 la sută, restul zonelor fiind între zero şi 25 la sută”.
Pe lângă acordarea ajutorului financiar de 3.000 de lei pentru cei care îşi doresc să devină independenţi din punct de vedere termic, autorităţile iau în calcul, la acest moment, să transforme o serie de puncte termice în "centrale de cartier", acolo unde există un număr mai mare de apartamente branşate. Acestea ar urma să funcţioneze "cu gaz sau orice altă formă de combustibil". Potrivit primarului, această soluţie ar asigura încălzrea a aproximativ 6.000 de apartamente.
Rămâne de văzut ce decizii vor lua reprezentanţii Primăriei. Un lucru este însă cert: pe angajaţii Calorgal şi ai CET îi aşteaptă disponibilizările.

Citit 6501 ori Ultima modificare Joi, 26 Aprilie 2018 11:15

9 comentarii

 • postat de Mihalache Vineri, 27 Aprilie 2018 00:00 188.26.146.*** Link la comentariu
  2
  11

  Daca tot renunțați la căldură, apa calda de mult ați renunțat, opriți și furnizarea de apă rece și scrieți Mare la intrare in oraș Comuna Primitivă Galați.

  Raportează
 • postat de dgi Miercuri, 25 Aprilie 2018 20:42 82.208.137.*** Link la comentariu
  4
  16

  Pentru Akbar Daca prin investitii ale primariei aveti in vedere pe cele ca plaja Dunarea (investitori) sau altele generate politic care costa si de 10 ori mai mult decat trebuie, nu cred ca are nevoie cineva de ele. Referitor la subventii in general trebuie sa stiti ca in europa cele mai mari valori de subventie acordate in diferite domenii sunt Germania si Franta. Si nu au salarii mici cei de acolo. Eu locuiesc intr-un bloc din Galati racordat la sistemul centralizat si sunt multumit. Asociatia din care fac parte nu a inregistrat datorii in ultimii 28 de ani si s'a ocupat de reabilitarea imobilului si a instalatiilor in ultimii 15 ani. Dupa atat efort personal al celor care locuiesc in bloc ar trebui, spuneti dvs., sa fim fericiti ca primarul ne inchide apa calda si caldura. Judecati superficial atunci cand spuneti ca banii luati de la subventii vor fi folositi eficient la investitii. Nu uitati ca cei care au gospodarit sistemul centralizat vor face si doritele dvs. investitii. Ce va face sa credeti ca vor reusi (si cu ce costuri financiare sau sociale).

  Raportează
 • postat de Akbar Miercuri, 25 Aprilie 2018 16:17 5.13.226.*** Link la comentariu
  16
  32

  Subventiile trebuie diminuate drastic, bugetul orasului trebuie reorientat spre investitii, infrastructura, spatii verzi, parcuri, transport in comun civilizat si eficient, consolidarea cladirilor monumente istorice, transport de agrement fluvial etc.
  Am bugetat 30 de ani puturosenia si am ajuns o maghernita.
  Multi isi aduc aminte ca nu au bani de intretinere dupa ce-si termina PET-ul de bere, punga de seminte si caserola de mici sau dupa ce se intorc din Ibiza.
  Apoi bocesc catre Primarie sa le stearga datoriile sau sa le esaloneze platile pe 50 de ani.

  Raportează
 • postat de trom-boon Miercuri, 25 Aprilie 2018 12:02 89.136.231.*** Link la comentariu
  6
  14

  Si produsul de pe conducta cine il inghite ?

  Raportează
 • postat de DESPERADO Miercuri, 25 Aprilie 2018 11:53 81.12.149.*** Link la comentariu
  6
  37

  D-le Pucheanu, dacă te apucai de promisiunea din Campania Electorală şi termoficai măcar un Cartier până acum, mai aveai timp până la sfârşitul mandatului să mai modernizezi unul!
  Dar aşa ai făcut o varză pentru că te-ai luat după nişte capete pătrate din Consiliul Local sau de la matale din Partid (aleşi care locuiesc numai în vile şi nu cunosc realităţile cetăţenilor de la bloc)!

  Raportează
 • postat de Rudibravo1951 Miercuri, 25 Aprilie 2018 11:48 82.137.15.*** Link la comentariu
  10
  18

  Se investesc bani pentru 2 clădiri retrocedările SI o Piațeta suma de 7 000 000 de euroi ( profitul Combinatului siderurgic Galați) de banii ăstea încălziți 90 000 de oameni saraci care au ajuns asistați social CERȘETORI la mila Consiliului local Ce faceți. Cu ei? V-au votat pentru că sunteți un Partid SI Social SI Democrat SI acum vă rugăm să nu vă mai Văitați că numai sunt bani că sunt prea multi oameni saraci care sunt foarte aproape de limita Sărăciei Sunteți mai Liberali decât Liberalii SI mai democrați decât Bush V-ați pierdut. Busola Politică sau credeți că a-ți ajuns pe Cai Mari? Noi suntem niste Mârțoage Asistate SI până nu ne duceți la. Abator stăm în calea progresului Capitalismului de Cumetrie Oltenească Am uitat că a venit investitorul SI ne-a tăiat.si Abatorul

  Raportează
 • postat de Suzi quatro Miercuri, 25 Aprilie 2018 10:41 82.137.14.*** Link la comentariu
  4
  37

  Domnule lider Dumitru Costin la noi l a Galati merele sau furat in 89 iar marul de pe vremea comunistilor azi se taie si se vinde ca fier vechi la turci câ la noi s-a dus dracului 28 de fabrici si mai avem putin și scâpâm si de combinat

  Raportează
 • postat de HAHAHA Miercuri, 25 Aprilie 2018 10:06 194.105.20.*** Link la comentariu
  13
  23

  Daca se inchide si combinatul, cati oameni din oras isi vor mai permite icalzire centrala (pierderi mari platite din impozitele locale-deci cine va mai putea plati aceste dari pentru pierderi ???) - deci orasului mort tichia de margaritatre ii mai trebuie !!!!

  Raportează
 • postat de Mario Miercuri, 25 Aprilie 2018 00:09 78.97.254.*** Link la comentariu
  6
  60

  cred ca dormiti ,,bine,,ati distrus tot in orasul asta,iar bataia de joc la adresa oamenilor continua....

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.