Evaluaţi acest articol
(14 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Pe 7 mai, Comisia Europeană a emis decizia de autorizare condiţionată a preluării oţelăriei de la Ilva de către ArcelorMittal. În decizie se stipulează că UE cunoaşte şi tratează corespunzător poziţia strategică a combinatului siderurgic de la Galaţi.

ALDE se va preocupa ca viitorul proprietar să menţină producţia întrucât combinatul este un obiectiv strategic pentru economia şi securitatea naţională, de importanţă vitală pentru România. Este un subiect care trebuie tratat cu maximă seriozitate şi celeritate, care ar trebui luat în discuţie chiar şi de către Consiliul Suprem de Apărare al Ţării.

Sunt ataşată de Galaţi, este un judeţ şi un municipiu în care mereu m-am simţit ca acasă şi în care oamenii m-au primit cu braţele deschise. Această situaţie în care ne aduc actualii proprietari ai combinatului este una ingrată pentru gălăţeni şi mai ales pentru cei care lucrează în combinat, dar pentru care trebuie găsite soluţii. Sunt două componente esenţiale în această speţă: prima este cea care ţine de guvernul naţional, iar a doua ţine de instituţiile europene. În privinţa componentei naţionale, am convingerea că reprezentanţii guvernului se vor asigura că gălăţenii nu vor avea de suferit după decizia ArcelorMittal. Însă, spun că este şi o componentă europeană, pentru că România este stat membru al Uniunii Europene, iar combinatul din Galaţi nu este doar un punct economic, siderurgic, important pentru România, ci pentru întreaga Europă. Îmi doresc ca acest combinat să rămână în Europa şi sub conducere europeană. Păstrând unitatea sub un acţionariat european apărăm nu doar interesele României şi ale Galaţiului, ci şi pe cele europene.

După decizia privind aprobarea achiziţiei combinatului din Ilva de către ArcelorMittal, rolul instituţiilor europene nu trebuie să se oprească aici. Sunt mii de oameni ale căror vieţi vor fi afectate de această decizie, iar, în acest sens, monitorizarea Uniunii Europene asupra modului în care va evolua situaţia trebuie să continue, pentru ca unitatea de la Galaţi să nu aibă de suferit şi nici gălăţenii.

În calitate de europarlamentar, voi utiliza toate pârghiile pe care le am la îndemână pentru a mă asigura că gălăţenii şi combinatul siderurgic din Galaţi nu vor avea de suferit. Alături de colegii din ALDE Galaţi, de cei din România şi din Europa, de Cristian Dima - cu care ţin legătura în mod constant cu privire la situaţia combinatului, vom acţiona pentru ca interesele gălăţenilor să fie apărate.

(P)

Citit 2719 ori Ultima modificare Joi, 10 Mai 2018 10:40